Home » Dieet Gerechten » Suikervrij Dieet
Suikervrij Dieet 2018-09-23T08:37:24+00:00

Wat is suikervrij eten?

Wanneer we het over suikervrij eten hebben, dan hebben over het weglaten van geraffineerde suikers in onze voeding. Suikers zijn namelijk op te delen in geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet bewerkt in de fabriek. Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat je een leeg korreltje overhoudt. Geraffineerde suiker is dus de witte tafelsuiker zoals wij die kennen. Basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose (in een zakje, niet in het fruit) zijn net zo geraffineerd als de gewone tafelsuiker (misschien een paar procent minder). Ook witte pasta en witbrood zijn bewerkte koolhydraten, en dus bevatten dus geraffineerde suikers. Natuurlijke suikers zijn dus niet bewerkt, ze bevatten allerlei vezels, vitaminen en mineralen en deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren en om je spijsvertering goed te laten verlopen. Wanneer deze stoffen niet aanwezig zijn, gaat je lichaam zijn eigen reserves aanspreken.

 

Wat kun je wel eten?

Denk hierbij aan groente, peulvruchten, noten, salade, vis, kip en fruit. Ja, in fruit zitten natuurlijk ook suikers, maar je lichaam kan die suikers beter verwerken. Dat komt omdat deze suikers worden vergezeld door allerlei vitaminen, mineralen en vezels, waardoor je lichaam deze suikers in staat is te verwerken.

Suikervrij eten en snoep gaan niet goed samen. Neem derhalve een handje walnoten, wat rozijnen, een gedroogde vijg of een stuk fruit. Deze “snoepjes” bevatten de nodige gezonde stoffen die je lichaam goed doen en verzadigen. Je eet er minder van.

 

Hoe weet je nu of je er suikers in een product zitten?
Door etiketten te lezen! Etiketten bevatten veel informatie over een product, maar zijn vaak niet gemakkelijk te ontcijferen.
Suiker is namelijk een verzamelnaam voor een groep koolhydraten en daarom zijn er ook verschillende benamingen die suiker aanduiden. Een aantal veel voorkomende zijn:

  • suiker
  • glucose (= dextrose = druivensuiker)
  • fructose (= vruchtensuiker)
  • galactose
  • saccharose (riet-of bietsuiker)
  • lactose (= melksuiker); zit in alle zuivelproducten
  • maltose (= moutsuiker)
  • maltodextrine

 

Deze verschillende benamingen kom je tegen in de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product.

 

Tegenwoordig worden er ook veel kunstmatige zoetstoffen gebruikt in producten om suiker te vervangen. Hierin heb je twee verschillende groepen. Er zijn de intensieve zoetstoffen, die qua smaak veel sterker zijn dan suiker maar weinig tot geen energie leveren omdat er veel minder van gebruikt wordt dan suiker, en de extensieve zoetstoffen, die qua smaak minder of net zo zoet zijn als suiker maar wel energie leveren ook al is het een stuk minder dan suiker. Hieronder volgen een aantal veel voorkomende zoetstoffen die je tegenkomt in ingrediëntenlijsten van producten.

 

 

acesulfaam-(E950)
Erythritol (E968)
aspartaam (E951)
Isomalt (E953)

cyclamaat (E952)
Lactitol  (E966)
saccharine  (E954)
Maltitol (E965)
sucralose (E955)
Mannitol  (E421)
thaumatine (E957)
Sorbitol(dulcitol,glucitol)(E420)
neohesperidine  (E959)
Xylitol  (E967)
Mengsel van zout, aspartaam en acesulfaam  (E962)

 

Door het lezen van de ingrediënten van een product kun je bepalen of er wel of geen suiker inzit. Bij de bakker, slager en groenteboer kun je vragen of er in bepaalde producten suikers zitten en welke dat dan zijn. Het nadeel van de bakker, slager en groenteboer is namelijk dat er vaak geen  ingrediënten op de verpakking vermeldt staan.

 

Op een product dat zoetstoffen bevat staat dat vaak op de verpakking duidelijk aangegeven.

LET OP: op producten met zoetstoffen staat vaak dat een overmatig verbruik laxerend kan werken, houd hier a.u.b. rekening mee.

 

Wat zijn die voordelen dan?

Veel suiker heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je suiker eet, krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel en daarmee ook direct energie. Omdat je lichaam graag in balans is doet het er alles aan om je bloedsuikerspiegel weer op een gemiddelde te krijgen. Hierdoor moet je lichaam hard werken en daalt deze weer. Zo’n daling noemen we ook wel je suikerdip. Door deze suikerdip krijg je weer behoefte aan suiker, want je wil energie. Op deze manier ga je veel schommelen, je bent niet meer in balans.

Geraffineerde suikers in je eten zorgen voor tekorten aan magnesium, zink, B vitaminen en vitamine C. Deze tekorten ontstaan doordat voor het verteringsproces van suiker de lichaamseigen reserves worden aangesproken en de vitaminen en mineralen uit de reserves worden gebruikt om de suiker af te breken. Deze tekorten geven klachten, denk aan een hoge bloeddruk, een verstoord immuunsysteem, lagere weerstand en ontstekingen

Wanneer je geen toegevoegde suikers eet, blijft je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Het effect? Meer energie en geen vreetaanvallen!

Suiker heeft ook invloed op je huid en haar. Een onrustige huid heeft vaak te maken met je voeding. Als je niet die troep eet, zal je huid een stuk rustiger zijn en je haar meer glanzen.

 

Natuurlijke suikervervangers

Bij het mijden van geraffineerde suikers, zul je erachter komen dat je veel gangbare producten uit de supermarkt achterwege kunt gaan laten. In heel erg veel voorbewerkte producten zitten nu eenmaal suikers. Kies daarom voor een puur en natuurlijk eetpatroon, met zoveel mogelijk natuurlijke suikers. Dus weg met alle koekjes, cake, snoep en ijs. Maar ook in vleeswaren, soep en brood zit vaak suiker verwerkt. Daarom is mijn advies; zelf maken! Dan weet je wat je binnen krijgt.

Ben je op zoek naar natuurlijke suikervervangers, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van:

  • Fruit: bananen, appels, peren, dadels
  • Biologische honing, ahornsiroop
  • Biologische stroop, bijvoorbeeld appelstroop
  • Kokosbloesemsuiker, palmsuiker, oerzoet
  • Kokosrasp, cacaopoeder

Ook voor deze suikervervangers geldt dat je ze met mate gebruikt. Want uiteindelijk heeft alle suiker invloed op je bloedsuikerspiegel en bij continue schommelingen van de suikerspiegel raakt het lichaam oververmoeid en zullen ontstekingen ontstaan.

Suikers in Koolhydraten

Suiker en zetmeel behoren samen tot de calorieën die koolhydraten worden genoemd. Koolhydraten heb je nodig voor je dagelijkse energievoorziening.

Suikervrij eten betekent dus niet dat je alle koolhydraten moet laten staan (want granen, groenten en fruit zijn immers ook koolhydraten). De inname van koolhydraten mag zeker beperkt worden, en met name de geraffineerde suikers kunnen achterwege gelaten worden.
Koolhydraten blijven belangrijk omdat deze door het lichaam worden omgezet in een aantal bouwstoffen, waarvan glucose de meest belangrijke is. Deze glucose wordt via het bloed verspreid door het hele lichaam. Vooral onze hersenen gebruiken glucose als brandstof. Dus zonder glucose (oftewel suikers) zullen onze hersenen minder goed functioneren.

Bekijk onze recepten