Home » Berichten » Gastbloggers » Nathalie » Pakje of Puur? – Aardappelpuree

Pakje of Puur? – Aardappelpuree

Gastblogger Nathalie

Nathalie schrijft eens per maand over het creëren van een gezonde lifestyle op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en mindset. Meer weten over haar? Bekijk haar website: www.appelenjij.nl of haar Facebookpagina 

Ik ben Nathalie Appel en mijn passie ligt bij vrouwen die graag hun lifestyle gezonder willen maken op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en mindset. Voeding en lekker leven zijn altijd al een deel van mijn leven geweest. Ik ben een echte Bourgondiër en hou van het leven. Ik geloof heel erg in pure producten. Producten die weinig tot niet bewerkt zijn. Producten wat je overgrootmoeder zou herkennen als eten. Deze producten zijn en blijven het gezondst om te kiezen. Daarom is het misschien niet zo verwonderlijk dat ik een hekel heb aan pakjes en zakjes. 

 

Pakje of Puur? – Aardappelpuree

 

In mijn studententijd was het heel normaal om aardappelpuree te maken met aardappelen. We aten in het studentenhuis vaak met elkaar en geen haar op ons hoofd dat er aan dacht om een zakje aardappelpuree te kopen. Weet je wel hoe duur dat is?! Later heb, ook ik, regelmatig zo’n zakje gekocht. Lekker makkelijk, terwijl ik het helemaal niet lekkerder vind. Nu geen etiket meer veilig is voor mij, heb ik besloten om ook maar eens de aardappelpuree onder de loep te nemen.

 

Aardappelpuree a la minute naturel
Heerlijk makkelijk en snel te maken. Eerlijk is eerlijk, zelf aardappelpuree maken kost meer tijd dan zo’n zakje. Maar worden we ook blij van de ingrediënten?:

  • Aardappelen (85%)
  • Plantaardig vet (palm)
  • Magere melkpoeder (4,9%)
  • Zout
  • Lactose
  • Melkeiwitten
  • Emulgator (E471)
  • Stabilisator (E 331)
  • Aroma
  • Nootmuskaat
  • Zuurteregelaar (citroenzuur)
  • Antioxidant (E223 (sulfiet))
  • Extracten van peper, nootmuskaat en kurkuma

Palmvet
Daar is hij weer: Palmvet. Palmvet is niet goed! Dit is namelijk een transvet. Het vet is gehard. Dit is een bewerkingsproces in de fabriek waardoor voedingsproducten veel langer houdbaar blijven en de structuur steviger is. Daarnaast smaakt een product met transvet lekker. Maar transvet is zeer slecht voor de gezondheid! Transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. En dit cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Het goede cholesterol (HDL) wordt juist verlaagd door de transvetten. Transvet verhoogt dus op deze manier het risico op hart- en vaatziekten en moet je zoveel mogelijk vermijden.

Verder zit er magere melkpoeder, lactose en melkeiwitten in. Dat is nodig om het wat romiger te maken. Je hoeft aan dit zakje alleen maar water toe te voegen en dat zou veel te waterig worden. Met melk maak je een romige aardappelpuree.

Wel vind ik dat er veel E-nummers in zitten, vier!
De emulgator (E471) helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet mengbaar zijn. Hier moet je denken aan water en olie. Door de emulgator is het wel mogelijk om een emulsie te vormen. Op de verpakking wordt uitgelegd dat het wordt gemaakt van raapzaadolie en zorgt voor de mooie gladde structuur van de puree.
De stabilisator (E331) is net als de emulgator nodig om de ingrediënten beter te kunnen mengen. Het is een onschuldige grondstof.
De zuurteregelaar is ook een E-nummer (E330) al hebben ze hier gekozen voor de naam citroenzuur. Zuurteregelaars zorgen ervoor dat de zuurgraad van een product niet te hoog of te laag wordt en dat de zuurgraad bij bewaren gelijk blijft.
Het antioxidant (E223 (sulfiet)) wordt toegevoegd om de oxidatie door zuurstof uit de lucht tegen te gaan. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd. Volgens de verpakking voorkomt het bruinkleuring van de aardappelen en wordt het toegevoegd om de kwaliteit van de smaak te waarborgen.
Waarom ze er voor kiezen om hier én het nummer én de naam te noemen is mij onbekend. Ze zijn niet echt consequent in hun vermelding.

Zelfgemaakte aardappelpuree
Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens aardappelpuree gemaakt en weet je best wat er inzit. Voor degene die het nog nooit gemaakt hebben, hier de ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen
  • 100 ml Melk
  • eventueel wat olijfolie of boter om het smeuïger te maken.

Schil de aardappelen en kook deze met water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk en (eventueel) de olie of boter.

Conclusie
Aardappelpuree uit een pakje is verreweg het snelste te maken. Het allergrootste nadeel vind ik het gebruik van palmvet. Dat is gewoon niet gezond! Verder zijn er wel veel ingrediënten nodig om het als aardappelpuree op ons bord te krijgen. En persoonlijk bepaal ik liever zelf of ik nootmuskaat, peper of kurkuma in mijn aardappelpuree wil. Kortom, het zal je waarschijnlijk niet verbazen, ik kies voor lekkere zelfgemaakte aardappelpuree.

By | 2018-09-23T08:37:33+00:00 februari 5th, 2017|Gastbloggers, Nathalie|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. José 14 juli 2022 at 17:42 - Reply

    Als alleenstaande is me dat te veel. Hoe kan ik het beste porties bewaren voor langere tijd?

Leave A Comment