Home » Berichten » Blog » Review muesli-repen van Bazqet by Mr.B.; verstandig tussendoortje?

Review muesli-repen van Bazqet by Mr.B.; verstandig tussendoortje?

Via New Monkey ben ik uitgekozen om de nieuwe mueslirepen van Bazqet (by mr B.) uit te testen. En dat doe ik maar al te graag! Bazqet ziet deze mueslirepen als ‘verstandige tussendoortjes’, iets wat mij als muziek in de oren klinkt. Zeker als ze ook nog chocola bevatten!  Ik zoek dan maar wat graag uit of deze repen echt wel zo verstandig zijn, en natuurlijk hoe ze smaken!

Proefpakketje:
Ik kreeg een pakketje met 4 repen erin. Twee blauwe (Coconut & Chocolate) en twee paarse (Vanilla & Dark Chocolate). Beide worden bestempeld als ‘Naturally Delicious’. Ook staat er dat ze heel handig 2 mini muesli reepjes in één wikkel hebben verpakt. Wat daar zo handig aan is kan ik mij niet direct bedenken. Ik ben dan ook benieuwd wat de voordelen hiervan zijn ten opzichte van één grotere reep in éen verpakking. Misschien ga ik dat nog ontdekken.

Wie of wat is Bazqet of Mr.B?
Ik had nog nooit van Bazqet of Mr. B. gehoord. Een nieuw merk voor mij, dus tijd om eerst daar eens wat over op te zoeken.
“Bazqet biedt verstandige en lekkere alternatieven voor iedereen die zijn tussentijdse trek op een bewustere manier wil stillen. Op veel manieren kunnen tussendoortjes verantwoorder worden: minder calorieën, minder toevoegingen en conserveringsmiddelen. Vegetarisch, glutenvrij of biologisch. Maar niet elk product hoeft op al die fronten te scoren. Een tussendoortje mag bovenal lekker zijn volgens Bazqet.” En ze hebben ook een missie: ze willen innovatieve ideeën een kans geven in de markt en consumenten met vernieuwende producten kennis laten maken. Daarvoor werken ze samen met creatieve kleinere producenten in verschillende landen.  Deze producten passen bij hun eigen aanbod en worden door mr. B als Bazqet Approved aangeboden. Aha, nu is mij ook duidelijk wat die ‘Mr. B’ ermee te maken heeft.

Klinkt goed toch? Ook staat er op hun website: “Ik kijk daarbij vooral scherp naar calorieën en vermijd ik waar mogelijk onnodige toevoegingen. Alle producten zijn vegetarisch en de meeste ook glutenvrij. Ik voeg bijna nooit suiker toe, hooguit een klein beetje. Daar ben ik dan ook eerlijk over.”

Wie deze ‘Ik-persoon’ precies is wordt me niet helemaal duidelijk. Wel heeft het mijn interesse gewekt en zoek ik maar wat graag uit of het inderdaad wel zo’n verstandig tussendoortje is, of ze daar eerlijk over zijn en natuurlijk; is het wel echt zo lekker?

Wat zit er allemaal in?
Voordat ik een hap neem, wil ik eerst uitzoeken wat ik nu precies eet. Ik begin met de blauwe reep. Er staat keurig een ingrediënten lijstje op de verpakking. Fijn! Ook worden bepaalde ingrediënten extra uitgesplitst (zoals welke granen er precies in zitten en waar de pure chocolade precies uit bestaat. Eerlijk!
Hier komt het lijstje:

De blauwe reep, met kokos en chocola, bevat als ingrediënten:
35% granen (havervlokken, rijst, cornflakes) suiker, bruine suiker, gerstemoutextract, glucosestroop, magere-melkpoeder, maltosedextrine, emulgator: lecithinen (soja); aromas, pure chocolade 20% (cacaoboter, suiker, cacaomassa, emulgator: lecithinen (soja); aroma), cacaopoeder, cacaomassa, sojaolie, plantaardige olie (palm, koolzaad), bevochtigingsmiddel: glycerol; kokosnoot 4%, kaneel, aroma’s, zout. Kan sporen van noten en sesam bevatten.

Ik ben geen expert in het lezen van etiketten, maar wat mij direct opvalt is hoe vaak ik ‘suiker’ zie terugkomen in het lijstje. Het wordt als tweede ingrediënt genoemd, maar later ook als; bruine suiker, glucosestroop, melkpoeder, chocolade en cacaopoeder, allemaal suikers!

Ook niet zo gek, want verderop op de reep is af te lezen dat 100 gram, 63,8 gram aan koolhydraten bevat waarvan 38.9 gram suikers. Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Je darmen veranderen koolhydraten in glucose. Één reep weegt 24 gram, dus een simpel rekensommetje geeft aan dat hier dus bijna 16 gram koolhydraten waarvan 9,5 gram suiker in zit. En als je bedenkt dat het advies is om niet meer dan 25 gram suikers per dag te consumeren, dat kom je met 1 reep al een heel eind.

Wat de reep waarschijnlijk ‘verantwoord’ of ‘verstandig’ maakt is dat het havervlokken bevat en per reep slecht 102 kcal.

Paarse reep: Duo-Bar Vanilla & Dark Chocolate
Eens kijken of de paarse reep het beter doet. Wat we meteen opvalt is dat er op de paarse reep geen ingrediënten vermeld staan! Dat is vreemd, op de blauwe staat alles er keurig op. Gelukkig kan ik deze informatie op hun website wel snel terugvinden:

Duo-Bar Vanilla & Dark Chocolate Ingrediënten: 41% granen (havervlokken, geëxtrudeerde rijst), pure chocolade 20% (cacaoboter, suiker, cacaomassa, emulgator: lecithinen (soja); aroma), plantaardige olie (koolzaad), bruine suiker, glucosestroop, ongeraffineerde donkere bruine suiker, maïsmeel, gerstemoutextract, emulgator: lecithinen (soja); zout, rijsmiddel: natriumcarbonaten; aroma. Kan sporen van noten en sesam bevatten.

De ingrediënten verschillen niet eens zo heel erg. Ook deze reep bevat havervlokken. Wel bevat deze reep minder koolhydraten en suikers dan de blauwe, namelijk op 100 gram; 57,6 gram koolhydraten waarvan 28,2 gram suikers. Per reep van 24 gram is dat dus ongeveer 14,5 gram koolhydraten en 7 gram suikers.
Deze reep bevat dan wel weer ietsjes meer calorieën, namelijk 108. Een heel klein verschil natuurlijk, maar toch.

Dan nu ein-de-lijk de smaaktest:
Eerlijk is eerlijk, ze smaken…heerlijk!! Ik heb een lichte voorkeur voor de blauwe reep omdat die wat smeuïger is. De paarse is veel knapperiger en vind ik persoonlijk niet echt naar de beloofde vanille smaken. Maar ook die is absoluut niet verkeerd. Wat smaak betreft dus zeker geslaagd voor de test.

Ik snap overigens nog steeds niet waarom er twee losse mini-reepjes in zitten. Alsof je na één besluit om de andere te laten liggen!!

Conclusie:
Deze muesli-repen waren absoluut geen straf om te mogen proberen. Maar deze quote van de website slaat in mijn ogen de plank wel mis: “Met Bazqet verzamel ik bijzondere, lekkere, eigenwijze en authentieke lekkernijen – tot een pakkende aanvulling op je dagelijkse menu. Of gewoon als tussendoortje natuurlijk.”

Dagelijks zou ik ze zeker niet aanraden, daar bevatten ze simpelweg teveel koolhydraten en suiker voor. Voor mensen mensen die al über verantwoord snacken, zijn deze repen ook zeker niet verstandiger. Dan is er genoeg keuze uit tussendoortjes die veel verstandiger zijn (denk aan een handje ongebrande noten, komkommer met kipfilet erom heen, dadels of zelfgemaakte granola-repen, om maar wat te noemen).

Maar…heb je enorme snackdrang en sta je bij de pomp jezelf te bedwingen om een Snicker of Mars te kopen? Dan is dit zeker een verstandiger alternatief en minstens net zo lekker. Af en toe moet kunnen (vind ik) en dan heerlijk van genieten!

Lekker is het zeker, eerlijk over de ingrediënten en verstandiger dan andere repen in de winkel. Wat dat betreft kom Bazqet, of Mr. B., hun woord wel na.  
Vaak of zelfs dagelijks? Zeker niet!

By | 2019-07-22T21:55:51+00:00 juli 22nd, 2019|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment