Home » Dieet Gerechten » Koolhydraatarm Dieet
Koolhydraatarm Dieet 2018-09-23T08:37:26+00:00

Waarom beginnen met het koolhydraatarm dieet?

Het mooie van dit dieet is dat je jouw lichaam heel de dag kan voeden zonder dat je aankomt, maar juist afvalt! Je krijgt naast het afvallen dagelijks meer energie en je wordt gemotiveerd om te trainen.

Dat betekent geen last meer van het jojo effect of die VRESELIJKE eetbuien, jezelf uithongeren of jezelf van voeding te ontzeggen. Maar dan moet je je wel aan bepaalde regels houden, anders werkt het dieet alleen maar tegen.

Het koolhydraatarm dieet lijkt overigens veel op het Paleo dieet.

2 Soorten koolhydraten

Er zijn slechts 2 soorten koolhydraten die je kunt nemen. De ene koolhydraat maakt je dik en de ander helpt je met afvallen. Ik heb het over snelle en trage koolhydraten.

  • Snelle koolhydraten zijn niet gezond en helpen je niet met afvallen. Deze moet je tijdens het volgen van het koolhydraatarm dieet vermijden.
  • Snelle koolhydraten zitten vooral in: Witte pasta, wit brood, rijst, snoep, koek, bewerkte voedingsmiddelen zoals muesli repen, cornflakes en ontbijtkoeken.
  • Trage koolhydraten zijn gezond en helpen je met afslanken. Deze koolhydraten kun je vinden in:
  • Groente, vis, olijfolie, kokosolie, fruit(sommige soorten), kip, kalkoen en noten.

Waarom zijn snelle koolhydraten ongezond en trage koolhydraten gezond?

Om te snappen waarom de één gezond is en de ander niet moet je begrijpen wat er gebeurt zodra je deze koolhydraten consumeert.

Koolhydraten zijn suikers. Wanneer jij koolhydraten consumeert komen deze suikers in je bloed terecht. Zodra je lichaam merkt dat er suikers in je bloed zitten, maakt het een hormoon aan.

Dit is het hormoon:

INSULINE

Het hormoon insuline bepaald wat het doet met de suikers die in je bloed stromen. Het kan de suikers opslaan als vet of gebruiken voor energie of andere dingen.Als jij voedingsmiddelen consumeert waar snelle koolhydraten inzitten word je bloedbaan overspoeld met een hoop suikers, omdat snelle koolhydraten namelijk snel opgenomen worden in je lichaam.Zodra je bloedbaan overspoeld met veel snelle suikers raakt het hormoon insuline in de war. De enige optie wat het hormoon insuline dan kan bedenken is alle suikers opslaan als vet.Dat is de reden waarom jij snelle koolhydraten tijdens het volgen van het koolhydraatarm dieet beter kunt vermijden.

Wanneer je trage koolhydraten consumeert komen deze suikers niet snel in je bloedbaan terecht, dat betekend dat het hormoon insuline niet in paniek raakt en je lichaam urenlang de suikers kan gebruiken voor energie.Onthoud: Snelle koolhydraten worden snel opgenomen in je bloed, waardoor de kans groot is dat het word opgeslagen als buikvet. Trage koolhydraten worden niet snel opgenomen in je bloed, waardoor je lichaam de suikers kan gebruiken voor energie.

Stop dus met het eten van snelle koolhydraten en start met het eten van trage koolhydraten! Maar eet ook niet teveel trage koolhydraten, want dan blijf je nog te dik.

Op het plaatje hieronder zie je verschillende voedingsmiddelen waar trage koolhydraten inzitten:

De bondgenoten tijdens deze afslankoorlog zijn:

Eiwitten en onverzadigde vetten.
Deze stoffen moet je naast trage koolhydraten nemen om met succes te slagen tijdens het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Zorg dat je vooral veel eiwitten neemt! Geleerde hebben namelijk ontdekt dat eiwitten voor een snelle verbranding zorgen.
Om 100 calorieën uit eiwitten te verbranden zijn er al 25 calorieën nodig. Om 100 calorieën uit koolhydraten en vetten te verbranden zijn maar 15 calorieën nodig.

Eiwitten kun je veel vinden in:

Eieren(zonder dooier), magere kwark, zalm, makreel, haring, kipfilet, eiwitpoeder, pinda’s (ongezout), cashewnoten(ongezout).

Meer weten over Koolhydraatarm eten? Klik dan hier.

Bron: Marijke Helswieg

Bekijk onze recepten