Home » Berichten » Blog » Top 5 favoriete vegetarische gerechten

Top 5 favoriete vegetarische gerechten

Hoi, ik ben Lauressa en ik ben 20 jaar oud. Ik zit op het moment in jaar 2 van de studie Voeding & Diëtetiek in Den Haag. Hier leer ik veel over gezonde voeding, maar ook thuis ben ik daar veel mee bezig. Ik ben vegetariër en heb hier ook een blog over, vegakeuken.nl. Hierop deel ik recepten, tips, reviews en meer!

Ik zal een bepaald moment nooit vergeten toen ik net vegetariër was. Ik vertelde het aan mijn toenmalige vriendinnen en eentje zij: ‘Huh? Maar wat je eet je dan? Sla en eieren?’. Zo weinig wisten mensen toen ervan. Nu is het inmiddels doodnormaal als er een vriendin in de groep vegetariër is en flexitariërs zijn er al helemaal veel. Daarom zijn vegetarische recepten ook broodnodig. Ik deel graag met jullie mijn vijf favoriete vegetarische recepten. Hier komen ze!

Nummer 1; Vegetarische hutspot met rookworst en spekjes
Dit recept is eigenlijk meer geschikt voor tijdens de herfst en winter, maar ik wilde hem jullie niet onthouden. Het recept laat wat mij betreft prachtig zien hoe goed je vlees kunt vervangen tegenwoordig. De vegetarische rookworst kennen me inmiddels allemaal wel, maar ook spekjes zijn als plantaardige variant te vinden.

 Wat heb je nodig voor vier personen?

*      750 gram stamppotaardappelen
*      750 gram grote wortels
*      250 gram gesnipperde ui (ongesneden kan ook)
*      2 pakken vegetarische spekreepjes (deze zijn van VeggieChef)
*     Vegetarische rookworst van Unox
*     50 milliliter melk
*     Snufje zout en peper

De bereiding

  1. Snijd de wortel in kleine stukjes van ongeveer twee centimeter breed
  2. Kook de wortel samen met de aardappel en de ui voor 20 minuten
  3. Bak de spekjes tot ze wat krokanter zijn
  4. Warm de vegetarische rookworst op in heet water (zie verpakking)
  5. Giet de groenten af
  6. Stamp de groenten met een stamper
  7. Roer 50 milliliter melk door de gestampte groenten
  8. Voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe
  9. Schep het de hutspot op het bord
  10. Leg de spekjes en de rookworst hier bovenop

Nummer 2; Snelle vegan chili sin carne
Ook al is de originele naam ‘chili con carne’ is, wat letterlijk ‘met vlees’ betekent, er hoeft geen vlees in een lekkere chili te zitten. Dit is namelijk een ‘chili sin carne’. Om het wat echter te maken, is er vegetarisch gehakt aan toegevoegd. Je merkt bijna geen verschil!

Wat heb je nodig voor 3 tot 4 personen personen?

  • Hele paprika
  • 100 gram vegetarisch gehakt (is vaak veganistisch)
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 700 gram bonenschotel chili con carne pot
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel chilipeper
  • Uipoeder naar smaak (1/4 theelepel)
  • Knoflookpoeder naar smaak (1/4 theelepel)
  • Eventueel zak tortilla chips (chili)
  • Scheutje olijfolie

De bereiding

  1. Bak het vegetarische gehakt in een koekenpan totdat het wat minder zacht wordt
  2. Snijd de paprika in stukjes en voeg het toe aan het gehakt
  3. Daarna kunnen de bonenmix en de tomaten uit blik erbij
  4. Laat het opwarmen totdat het heet is en net gaat koken
  5. Serveer eventueel met tortillachips

Nummer 3; vegetarische risotto met spinazie en tomaat

Wat heb je nodig voor twee personen?

  • 150 gram ongekookte risottorijst
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 150 gram cherrytomaatjes
  • 100 gram spinazie
  • Ui naar smaak (hier is 1 ui gebruikt)
  • 1 vleesvervanger
  • Scheut olijfolie
  • Peper naar smaak

De bereiding

  1. Maak een bouillon van 450 milliliter water en het halve groentebouillonblokje
  2. Neem een koekenpan of wokpan en doe hier wat olijfolie in
  3. Zet het vuur aan
  4. Weeg de risotto of en doe dit bij de olijfolie in de pan
  5. Wacht tot de risotto glazig / doorzichtig wordt
  6. Giet daarna steeds ongeveer 150 liter bouillon bij de risotto en wacht tot de risottorijst al het water heeft opgenomen, voordat je er nieuwe bouillon bij doet
  7. Snijd ondertussen de groenten (tomaten en ui)
  8. Als de risotto genoeg water heeft opgenomen (je kunt het beste even proeven of het goed is), doe je de groenten (tomaten, ui en spinazie) erbij
  9. Roer dit ongeveer 5 minuten lang door elkaar, zodat de groenten een beetje slinken
  10. Voeg peper toe naar smaak
  11. Bak de vleesvervangers in een aparte pan

Nummer 4; Frisse vegetarische wrap met kipschnitzel

Wat heb je nodig voor 1 stuk?

  • 1 grote wrap
  • 3 AH nuggets
  • Stuk tomaat
  • Stuk komkommer
  • Handje sla
  • Handje mais (uit blik)
  • 2 theelepels tacosaus mild

De bereiding

  1. Bak de nuggets in een pan totdat ze krokant zijn.
  2. Snijd de tomaat en de komkommer in kleine stukjes.
  3. Warm de wrap op in de magnetron.
  4. Leg hier de nuggets, komkommer, tomaat, sla en mais op.
  5. Verdeel de theelepels tacosaus over de lengte van de wrap.
  6. Simpel toch? Eet smakelijk!

Nummer 5; Goedkope romige pasta voor €1.00 per persoon

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 160 gram ongekookte pasta
  • 200 gram champignons
  • 125 milliliter kookroom
  • 50 gram rucola
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Eventueel: knoflookpoeder

De bereiding

  1. Kook de pasta volgens de verpakking.
  2. Bak de champignons met de olijfolie in een koekenpan of wokpan. TIP: bestrooi de champignons met wat knoflookpoeder. Dit geeft ze een extra lekkere smaak.
  3. Voeg de kookroom toe aan de champignons en warm dit op. Roer tegelijkertijd door.
  4. Voeg de gekookte pasta en de champignonsaus bij elkaar.
  5. Voeg de rucola toe en schep dit erdoorheen.
  6. Voeg peper toe naar smaak.
  7. Serveer en eet smakelijk!

Zie voor de prijsbepaling het orginele artikel.

By | 2019-05-17T13:33:43+00:00 mei 17th, 2019|Blog|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] blog is geschreven door Lauressa van Vegakeuken.nl. Eerder dit jaar deelde zij met ons haar top vijf favoriete vegetarische gerechten. Ze is 20 jaar oud en zit op het moment in jaar 2 van de studie Voeding & Diëtetiek in Den […]

Leave A Comment