Home » Berichten » Blog » Het Grote Limonadesiropen-review

Het Grote Limonadesiropen-review

Steeds opnieuw krijg ik erg veel vragen over limonadesiropen. Met name de soorten die door fabrikanten op de markt worden gedrukt als “ gezond” en “ suikervrij” wekken erg veel vragen op. Ik heb reeds meerdere artikelen/reviews geschreven over diverse soorten, toch blijven er veel vragen ronddwalen. Ik besloot daarom, om dit uitgebreide artikel/review te gaan schrijven, hopende dat ik zo erg veel vragen kan beantwoorden.

Deze merken zijn getest :

Wat is limonadesiroop?

Limonadesiroop is een andere naam voor ranja, of “ zoete drank”.  Er zijn vele andere benamingen voor deze zoete drank. In België wordt limonadesiroop onder de verzamelnaam “ limonade” gebruikt, waar ook alle andere koolzuurhoudende vruchtendranken onder vallen.

Limonadesiropen kun je welgeteld onder twee categorieën plaatsen:

– Siropen gemaakt van geconcentreerd gezoet vruchtensap. Dit wordt ook veel voor frisdrank/limonade drank gebruikt. Vruchtenlimonades moeten tenminste 10% vruchtensappen bevatten. 

– Siropen bestaande uit water, suiker, en ( kunstmatige) zoetstoffen, aroma’s, kleurstoffen, stabilisatoren en conserveringsmiddelen. Dit gaat dan meestal om “ suikervrije” varianten.

De gangbare limonadesiropen bevatten erg veel suiker. Ook al wordt dit aangelengd ( verdund gebruikt) met water, de dranken kunnen een gigantisch hoog suikergehalte hebben. Per glas kun je gemiddeld zo’n 4/5 suikerklontjes binnen krijgen. 

Om het suikergebruik in deze dranken wat te reduceren, zijn er afgelopen jaren talloze “ suikervrije” varianten op de markt verschenen. Deze worden gezoet met kunstmatige zoetstoffen, of steviaglycosiden. Wat ook vaak voorkomt, is dat een limonadesiroop wordt gezoet én met gewone suiker, én met kunstmatige zoetstoffen. Ook worden er vrij veel ( synthetische) additieven aan toegevoegd zoals smaakstoffen, kleurstoffen en vitaminen. 

Er is inmiddels erg veel verkrijgbaar. Ik heb een oproep gedaan in mijn facebookgroep, en kreeg hierop erg veel reacties. Hieruit heb ik een selectie gemaakt.

Slimpie suikervrije limonadesiroop

Het merk Slimpie pakt het inderdaad slim aan. Ze bekleden inmiddels een erg grote markt, dankzij grote deals met de grote supermarkt-ketens in Nederland. Je kunt Slimpie dan ook overal kopen. In mijn eerdere artikel heb je al kunnen lezen, dat deze siropen danwel geen suiker bevatten, maar kunstmatig zijn gezoet.

Wat zit erin?

( bosvruchten smaak)

– WATER: daar bestaan vrijwel alle limonadesiropen voor het grootste deel uit.

– 6,2% VRUCHTENSAP UIT CONCENTRAAT ( aardbei, vlierbes, zwarte bes, framboos) lees alles over vruchtenconcentraten door hier te klikken. 6% is zeer laag, het geeft nauwelijks nuttige voedingswaarde aan de drank. Wettelijk moet er wel vruchten in zitten zoals de verpakkingen beweren. 

– VOEDINGSZUUR ( citroenzuur) : Dit kan zowel synthetisch worden toegevoegd als natuurlijk. Deze informatie ontbreekt op de verpakkingen van Slipmie. 

– ZOETSTOFFEN CYCLAMAAT, ASPARTAAM, SACHARINE: Allen kunstmatige zoetstoffen met een zeer slecht imago. Cyclamaat is een volledig synthetisch molecuul, is goed oplosbaar in water, en heeft een gemiddelde zoetkracht die 30 x sterker is dan sucrose. Cyclamaat wordt wel door het lichaam opgenomen, maar kan niet worden omgezet. Omdat het zeer gemakkelijk in water oplosbaar is, wordt het ook vrij eenvoudig door de urine uitgescheiden. Een deel wordt door darmbacteriën omgezet tot cycolohexylamine. Hoeveel, dat varieert sterk per persoon. Deze stof wordt tevens grotendeels opgenomen en onveranderd uitgescheiden, een zeer klein deel wordt in de lever omgezet. Er zijn geen wetenschappelijk onderbouwde feiten, maar er zijn wel aanwijzingen dat cyclamaat een rol kan spelen tot vorming van blaaskanker. Ook zijn er aanwijzingen, dat cyclamaat niet goed door kinderen wordt omgezet en/of uitgescheiden. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd kinderen tot 4 jaar geen producten met cyclamaat te geven. 

Aspartaam ligt al jaren zwaar onder vuur. Het is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 x zoeter is dan sucrose. Het betreft een methyllester ( chemische verbindingen die tot de esters behoren. Esters zijn organische verbindingen die ontstaan door een reactie van zuur met een alcohol of sacharide.) van het dipeptide wat is opgebouwd uit de aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. Ondanks de vele negatieve berichten over aspartaam m.b.t onze gezondheid, wordt de zoetstof nog steeds 100% veilig verklaard door de EU en de VS. Dit gegeven wordt ook sterk “ misbruikt” door vele fabrikanten. Aspartaam is, mede door alle negativiteit rondom deze zoetstof, inmiddels het meest onderzochte zoetstofje ooit. Omdat de negatieve geluiden over aspartaam wettelijk nog steeds niet zijn ( of worden) onderbouwd, blijft de waarheid in het luchtledige hangen. Intussen nemen steeds meer mensen hun voorzorgsmaatregelen en mijden deze zoetstof uit hun voeding en die van hun kinderen. 

Sacharine is een kunstmatige zoetstof die zo snel door ons lichaam wordt opgenomen, dat het vrijwel direct onveranderd wordt uitgescheiden via de urine. Dierproeven hebben uitgewezen, dat sacharine van grote invloed kan zijn op het ontwikkelen van blaaskanker. Het verband tussen inname van sacharine en kanker is tot op heden nog nooit aangetoond. Ook hier blijft het een verhaal, wat in het luchtledige blijft hangen….

AROMA’S ( conserveermiddelen: E211 = natriumbenzoaat, een natriumzout van benzoëzuur. Deze hulpstof ligt ook aardig onder vuur, omdat het mogelijk, in combinatie met vitamine C , kankerverwekkende stoffen kan produceren. Echter is ook dit nooit wetenschappelijk onderbouwd. Ook de claim, dat het 100% veilig zou zijn wordt niet onderbouwd door de Wereld gezondheidsraad, die in 2000 een onderzoek deed naar de gevaren . Er waren te beperkte wetenschappelijke onderbouwingen om deze stog 100% veilig te verklaren. Zegt genoeg, lijkt mij. 

Het andere conserveermiddel, E 202 valt onder kaliumsorbaat. Dit is een kaliumzout van sorbinezuur. 

Opmerkelijk?

Slipmie wordt door artsen en specialisten ( met name diëtisten) geadviseerd. Dit wordt gedaan, omdat het VC ( voedingscentrum) kunstmatige zoetstoffen als 100% veilig zien, en dit ook in lesstof wordt opgenomen. Het feit dat deze limonadesiroop geen suiker bevat en daarom ook amper calorieën zorgt ervoor dat deze siroop ook in ziekenhuizen wordt geschonken. Ook wordt de siroop vooral gericht op kinderen, wat toch best opmerkelijk is te noemen, gezien de nog altijd niet onderbouwde negatieve verhalen, die noch worden ontkend of bevestigd. Aan de samenwerking met de Hartstichting zit ook een raar luchtje. Op de website van de HS kunnen we een aparte pagina vinden over “ standpunt zoetstoffen” waar precies de drie kunstmatige zoetstoffen worden aangestipt die Slimpie gebruikt. Op de website van Slipmie vinden we ook de directe link naar deze pagina. 

Wat vind ik ervan?

Een siroop om te mijden. Zeker gezien de vaak heftige kleurtjes ( van gifgroen tot bloedrood) en de kunstmatige zoetstoffen raad ik deze siroop af. De siroop is extreem zoet. En drie verschillende soorten kunstmatige zoetstoffen in een flesje vind ik ook wat teveel van het goede. 

Karvan Cevitam

Ongetwijfeld de best en meest verkochte limonadesiroop in Nederland. Ze zijn inmiddels verkrijgbaar in vele soorten en varianten. Ik bespreek de populairste:

Wat zit erin?

( Citroen smaak, regular) 

75% SAP UIT VRUCHTENCONCENTRAAT :  zie artikel. Het betreft een verhouding tussen appel en citroen van 33%. 

SUIKER: een goede tweede, wat betekent dat de siroop voor een zeer groot deel uit suiker bestaat.

AROMA’S: het “ speeltje” van fabrikanten. Onder de naam “ aroma” mogen fabrikanten van alles plaatsen zonder de werkelijke bron prijs te geven. Wettelijk gezien mag aroma namelijk van alles zijn, van een suiker tot een smaak/geur/kleurstof. 

VOEDINGSZUUR: kan synthetisch of natuurlijk worden toegevoegd.

VITAMINEN: synthetisch toegevoegd. Het betreft vitamine B3, B5, B6, C en E.

CONSERVEERMIDDEL KALIUMSORBAAT:  E 202 valt onder kaliumsorbaat. Dit is een kaliumzout van sorbinezuur. 

Opmerkelijk?

Een glas aangelengde siroop levert gemiddeld 2 gram suikers. Dit komt van de vruchtenconcentraten. Ook hier ruik je een zeer sterke geur, wat impliceert dat “ aroma”  mogelijk is gebruikt als geur en kleurstof.

Wat vind ik ervan?

Ook deze siroop is voor mij een echte “ no go” vanwege de suikers en de synthetisch toegevoegde vitaminen. Deze kunnen we zeer eenvoudig uit pure en natuurlijke bronnen halen. 

Karvan Cevitam 0% Suiker

Ongetwijfeld de best en meest verkochte limonadesiroop in Nederland maar dan ‘zonder’ suiker. Ze zijn inmiddels verkrijgbaar in vele soorten en varianten. Ik bespreek de populairste:

Wat zit erin?

( aardbei/framboos)

SAP UIT VRUCHTENCONCENTRAAT: waarvan appel, druif, aardbei en vlierbes 7,4% Van de framboos vinden we maar 2,4% terug. 

VOEDINGSZUREN APPEL EN CITROENZUUR: ook hier geldt dat het of synthetisch, of natuurlijk kan zijn toegevoegd.

NATRIUMCITRAAT: een zuurteregelaar. 

ZOETSTOF: STEVIOLGLYCOSIDEN: ons allen bekend 😉

AROMA’S: schuilnaam, wat Karvan Cevitam veelvuldig lijkt in te zetten.

XANTHAANGOM: verdikkingsmiddel, zie artikelVITAMINEN: ook in deze variant vinden we de synthetisch toegevoegde vitaminen B3,B5,B6, C en E.
CONSERVEERMIDDELEN KALIUMSORBAAT EN NATRIUMBENZOAAT: zie hierboven bij “ slipmie”.

Opmerkelijk?

Een glas aangelengde siroop levert gemiddeld 2 gram suikers. Dit komt van de vruchtenconcentraten. Ook hier ruik je een zeer sterke geur, wat impliceert dat “ aroma”  mogelijk is gebruikt als geur en kleurstof.

Wat vind ik ervan?

Deze variant is zeker een beter alternatief op alle andere suikerhoudende siropen. Het is ook fijn, dat er geen kunstmatige zoetstoffen zijn gebruikt. Ik raad het niet aan, noch af. Het is een beter alternatief.

Ranja

Vorig jaar werd de “ oude vertrouwde” ranja opnieuw leven ingeblazen door een aantal jonge ondernemers. Helaas geen verbetering…

Wat zit erin?

( aardbei)

SUIKER: Daar begint de lijst meteen mee, wat betekent dat de siroop voor het grootste gedeelte uit suiker bestaat.

AARDBEISAP 25% : vrij weinig in verhouding met de suiker. Ook dit sap is afkomstig uit geconcentreerd aardbeisap. Dubbele suiker dus.

WATER: pas op de derde plek. Dus suiker is de grootste bekleder in deze siroop.

CITROENZUUR: kan synthetisch of natuurlijk worden toegevoegd.

NATUURLIJK AROMA: lees alles over natuurlijk aroma door hier te klikken. 

Opmerkelijk?

Op de fles kunnen we o.a “ puur natuur” lezen. Dit is onjuist, de ingrediënten zijn weliswaar van een natuurlijke afkomst, maar echt puur zijn ze niet meer door de vele bewerkingen, zeker de geraffineerde suiker niet. 

Per glas aangelegde siroop ( 200 ml) tik je 16,2 gram suiker weg. Vier scheppen suiker.

Wat vind ik ervan?

Een no go. Vreselijk veel suiker, dit is wat je terecht “ suikerwater” kunt noemen. Het levert totaal geen enkele voedingswaarde op.

Raak Vruchtensiroop

Raak is een fabrikant die al jarenlang frisdrank produceert. Ik herinner mij zelfs nog de glazen flessen Raak cola met een mega grote plastic dop erop. Inmiddels zijn ze flink gegroeid, en brengen ook al jarenlang limonadesiropen op de markt.

Wat zit erin?

( aardbei)

GLUCOSE FRUCTOSESTROOP ( 44%) ai ai ai……begint de meuk al mee… : ook wel HFCS genoemd. Om HFCS te maken wordt glucosestroop gemaakt door zetmeel uit maïs te hydrolyseren (zetmelen zijn glucosepolymeren), waardoor vrije glucosemoleculen ontstaan. Vervolgens wordt een deel van deze moleculen enzymatisch omgezet in fructose – een proces dat isomerisatie heet – totdat de gewenste verhouding glucose : fructose is bereikt. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose. De rest van de HFSC bestaat uit vrij glucose en een beetje water. Voedingskundig gezien is HFCS niet veel anders dan gewone suiker (sacharose).

WATER: een goede tweede, wat duidt op gevalletje “ suikerwater”

VRUCHTENSAP UIT CONCENTRAAT ( appelsap 8%, aardbeisap 4%, vlierbessap 3%) : Zoals je kunt zien bekleedt deze “ aardbei” siroop maar 4$ aardbeisap. Wat betekent dat de aardbei kleur, geur en smaak ergens anders uit wordt gehaald….

CITROENZUUR: kan kunstmatig of natuurlijk zijn toegevoegd.

NATUURLIJK AROMA: zie artikel.

ZOETSTOFFEN: ACESULFAAM-K, SUCRALOSE, STEVIOLGLYCOSIDEN, : Jeetje, wat een mengsel.  Acesulfaam-K is ook zo’n omstreden zoetstof die nogal onder vuur ligt. Er wordt zelfs beweerd, dat deze synthetische zoetstof vele malen schadelijker is dan aspartaam. De zoetstof is 200 keer sterker dan gewone sucrose. Acesulfaam-K wordt vooral veel gebruikt in producten met een hoge verhitting, omdat de synthetische zoeter stabiel blijft bij zeer hoge temperaturen. Het is tevens bestand tegen zuren en basen, wat het geschikt maakt voor frisdranken. Het wordt niet opgenomen door het lichaam, en levert daarom ook geen energie. Ook hier geldt het verhaal, dat er vele studies zijn verricht op mogelijke schadelijke effecten, maar deze niet genoeg stabiel waren deze wetenschappelijk te onderbouwen. Het bekende “ we-laten-het-in-het-luchtledige-hangen” verhaal. 

Sucralose is een laagcalorische kunstmatige zoetstof, gemaakt via een gecontroleerde chlorering van sacharose. Het is maar liefst 500/600 maal zoeter dan gewone sucrose. Omdat het de enige zoetstof is, die van suiker wordt gemaakt heeft het de bekende suikersmaak zonder al teveel calorieën.Het is een stabiele stof die niet wordt afgebroken in het lichaam. Sucralose is een veel gebruikte baksuiker, omdat het erg hoog verhit kan worden zonder smaak te verliezen. Deze zoetstof is net zo omstreden als aspartaam en acesulfaam-K Dierproeven hebben uitgewezen, dat de kunstmatige zoetstof een negatief effect hebben op de darmflora, het vermindert een aantal gunstige darmstammen. Sucralose wordt ook als nadelig effect in verband gebracht met de darmbacterie “ bacteriodes” Deze staafvormige bacteriën bekleden in onze darmen een zeer belangrijke functie. Ze breken moeilijk verteerbare koolhydraten en eiwitten uit ons voedsel af. Dit darmtype procudeert tevens vitaminen B2,B5,B7 en vitamine C. Tevens verwijdert het gistingsproducten in de vorm van ( stinkende) gassen en waterstofsulfiden. Sucralose vermindert specifiek de groei van bacteriedes in de darm, wat een degelijke verandering kan toebrengen. Deze verandering wordt met o.a overgewicht in verband gebracht. Een ander veel gehoorde klacht bij het consumeren van sucralose is een groot hongergevoel na consumptie. 

KALIUMSORBAAT EN ASCORBINEZUUR : breide conserveermiddelen en antioxidant. 

Opmerkelijk?

Ook hier zien we, net als bij Slipmie, erg veel verschillende zoetstoffen bij elkaar, om de zoete smaak te verkrijgen. De aardbeismaak is anders ver te zoeken. Per 200 ml aangelegde siroop tik je 13,8 gram suiker weg. Drie flinke scheppen suiker.

Wat vind ik ervan?

Af te raden, erg veel kunstmatigheden, een complete mengelmoes van suiker, met als grootste “ boosdoener” de HCF.

Teisseire Limonadesiropen

Het Franse merk Teisseire timmert al een aantal jaren lekker aan de weg in Nederland. Inmiddels zijn er vele soorten en varianten op de Nederlandse markt verschenen, waaronder ook zonder suiker. Ik bespreek een 0% suikersoort en een reguliere variant.

Wat zit erin?

( grenadine smaak)

SUIKER: Daar begint de ellende al…

GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP : zie uitleg hierboven.

WATER: één van de hoofdbestanddelen in siropen.

RODE VRUCHTEN OP BASIS VAN CONCENTRATEN( vlierbes, framboos, rode en zwarte bes) : Hier worden niet eens de verhoudingen in procenten aangegeven, wat betekent dat deze concentraten vooral als een alias suiker wordt gebruikt.

CITROENZUUR: kunstmatig of natuurlijk? Is onduidelijk.

AROMA’S: ik vermoed als dekmantel voor geur en kleurstoffen.

ASCORBINEZUUR: antioxidant.

KALIUMSORBAAT EN ASCORBINEZUUR : breide conserveermiddelen en antioxidant. 

Opmerkelijk?

De siroop is “ sky high” in suikers. Per glas van 200 ml tik je 20,4 gram suiker weg. Dat zijn vijf flinke scheppen suiker.

Wat vind ik ervan?

Afrader. Deze siroop zou ik lekker in het schap laten staan.

Teisseire 0% Suiker

Het Franse merk Teisseire timmert al een aantal jaren lekker aan de weg in Nederland. Inmiddels zijn er vele soorten en varianten op de Nederlandse markt verschenen, waaronder ook zonder suiker. Ik bespreek een 0% suikersoort en een reguliere variant.

Wat zit erin?

( Zwarte bes smaak)

WATER: Bestaat deze siroop voor het grootste deel uit.

ZWARTE BESSENSAP EN CRANBERRYSAP UIT CONCENTRAAT( 23%) Hetzelfde laken uit één pak.

VULSTOF: POLYDEXTROSE: een synthetisch polymeer ( een molecuul wat bestaat uit een sequentie van meerdere of soortgelijke delen) op basis van glucose ( dextrose) Het wordt erg veel gebruikt in light-producten en andere koolhydraat-arme producten. Het heeft niet de zoetheid van suiker, maar wordt gecombineerd met hoogintensieve kunstmatige zoetstoffen 

CITROENZUUR: kunstmatig of natuurlijk blijft ook hier de vraag.

NATUURLIJK ZWARTE BESSENAROMA MET ANDERE NATUURLIJKE AROMA’S: Voor meer info over natuurlijke aroma’s , klik hier

XANTAANGOM: Verdikkingsmiddel, lees meer over xantaangom in mijn artikel.

ZOETSTOFFEN: SUCRALOSE, STEVIOLGLYCOSIDEN: zie toelichting hierboven.

POTASIUM SORBAAT, NATRIUMBENZOAAT: de bekende, meest gebruikte conserveermiddelen in limonadesiropen.

Opmerkelijk?

Deze variant speelt in op de boycot van de omstreden zoetstof aspartaam, maar wordt grappig genoeg vervangen met een nog veel meer omstreden kunstmatige zoetstof: sucralose. 

Dankzij de kunstmatige zoetstoffen levert 200 ml aangelengde siroop ongeveer 1 gram suiker. 

Wat vind ik ervan?

Afrader. Sucralose vind ik geen goede vervanger in deze siroop.

AH Groentesiroop

Vrij nieuw in de schappen zijn de groente-siropen. Deze siropen worden op de markt gebracht door grootgrutter AH. De siroop is een combinatie van vruchten en groenten.

Wat zit erin?

( rode biet/granaatappel /sinaasappel/mangosmaak)

35% RODE BIETENSAP UIT CONCENTRAAT: erg jammer dat het is geconcentreerd. Extra bewerkt dus. Pure bietensap had meer voedingswaarde opgeleverd.

VRUCHTENSAP UIT COPNCENTRAAT ( 15% mango, 11% sinaasappelsap. 4% granaatappelsap) : Waarschijnlijk veel zoete vruchten gebruikt voor de zoete smaak.

GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP: zie toelichting hierboven

MINERAALWATER: Ach ja, het is weer eens wat anders dan gewoon kraanwater..

CITROENZUUR: geen commentaar.

NATUURLIJKE AROMA”S : zie artikel.

KALIUMSORBAAT: conserveermiddel

ASCORBINEZUUR: antioxidant

ZOETSTOF: STEVIOLGLYCOSIDEN: zeer klein vleugje toegevoegd. 

Opmerkelijk?

Even had ik hoop, dat dit een echt fijn meukvrij product was, maar helaas…Ook hier weer die vervelende HCF en de bewerkte concentraten. Dit zorgt voor 10 gram suiker per 200 ml aangelengde siroop.

Wat vind ik ervan?

Onzin-product. Maak zelf je groente/vruchtensap met echt verse groente en fruit.

Plein sud Lidle limonadesiroop

Supermarkten hebben vaak onder eigen label een variant in het assortiment op de bekendere merken. Zo heeft Lidl deze van eigen huismerk “ plein Sud”.

Wat zit erin?

( aardbeismaak)

SUIKER: Begint het alweer mee, dus: suikerwater.

GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP: Omdat het vast nog niet extra zoet genoeg was…

34% VRUCHTENSAP UIT CONCENTRAAT ( 29% aardbei, 5% vlierbes) : Redelijk veel aardbeismaak. 

WATER: hoofdbestanddeel.

AROMA: ik vermoed kleurstof en geurstof.

CITROENZUUR: no comment. 

Opmerkelijk?

Het is eigenlijk een goedkopere versie op de gangbare bekende siropen. Qua samenstelling ontloopt het elkaar niet veel. Per 200 ml ( glas) aangelengd tik je 19,6 gram suiker weg. Vier flinke scheppen suiker. Als ik, in vergelijking met andere merken siropen, een opmerking in positieve zin kan maken, vind ik het wel prettig dat deze siroop een korter ingrediëntenlijstje heeft. Ook opmerkelijk is dat er GEEN CONSERVEERMIDDELEN zijn gebruikt.

Wat vind ik ervan?

Mijden als de pest 😉

Bionade Biologische Verfrissingsdrank

Op mijn oproep kwamen ook veel vragen over deze drank voorbij. Voor mij was het nog nieuw. Het is een alcoholvrije biologische drank, in verschillende smaken verkrijgbaar. De ingrediënten zijn van biologische afkomst.

Wat zit erin?

( vlierbes)

WATER: Hoofdbestanddeel

SUIKER: Kortom: suikerwater.

GERSTEMOUT 2%: Valt onder het kopje “ alias suiker” Wordt ook gebruikt om een product te kleuren, denk aan broden. 

VLIERBESSAP CONCENTRAAT: zoetmaker en kleurstof.

KOOLZUURGAS: Voor de nodige bubbels.

NATUURLIJK AROMA: Zie artikel.

CALIUM EN MAGNESIUMSORBAAT : beide zuurteregelaars.

CITROENZUUR: no comment. 

Opmerkelijk?

Dit product speculeert vooral op biologisch, en dat dit zoveel gezonder is. Echter blijft suiker gewoon suiker, of dit nu van biologische afkomst is of niet. Per 200 ml ( glas) tk je 10 gram suiker weg.

Wat vind ik ervan?

Onzin product. Maak zelf een verfrissend drankje door wat puur vers sap toe te voegen aan mineraalwater en voeg eventueel wat druppels stevia toe.

AH Vruchtensiroop

Zoals eerder gezegd, hebben vele grootgrutters hun eigen huismerken limonadesiropen. Wat we vaak zien, is dat het zowat replica’s zijn van de bekendere merken limonadesiropen als Karvan Cevitam, en Teisseire. De meeste huismerken komen van één zelfde fabriek. Dat houdt dus in, dat zowel de eigen huismerken van AH, Plus, Coop, Jumbo en Digros vrijwel identiek zijn in samenstelling. Ik bespreek hier een vrij populaire huismerk-variant van AH.

Wat zit erin?

( tropical smaak)

75% VRUCHTENSAP UIT CONCENTRAAT ( 48% appel, 7% sinaasappel, 6% mango, 5% ananas, 5% passievrucht, 3% rozenbottel)  Fijn, dat de verhoudingen worden vermeld.

SUIKER: …en dus ook hier een gevalletje suikerwater.

GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP: zie toelichting eerder in dit artikel.

CITROENZUUR: kunstmatig of natuurlijk blijft de hamvraag, bij iedere siroop.

AROMA’S: ik vermoed geur, kleur en smaakstoffen.

VITAMINEN B3,B6,C en E: Synthetisch toegevoegd. 

KALIUMSORBAAT: conserveermiddel. 

Opmerkelijk?

Zoals je kunt vergelijken, ontlopen de ingrediënten in deze fles de ingrediënten van de Karvan Cevitam ( 75% fruit variant) niet veel. Deze fles is wel goedkoper,

Per 200 ml aangelegd tik je 20 gram suiker weg, Dit ligt bij Karvan Cevitam lager: 18 gram. 

Wat vind ik ervan?

Een siroop om te mijden. Er veel suiker.

AH Biologische bramen siroop

Biologisch verkoopt, en dat hebben ook limonade-fabrikanten goed begrepen. We kunnen volop biologische limonadesiropen kopen. Het geeft ons een gezonder gevoel. Dat daar niets van klopt, laat de volgende analyse zien van een biologische siroop van Ah:

Wat zit erin?

(bramen smaak)

WATER: hoofdbestanddeel

RIETSUIKER: het alternatief op niet biologische suiker in biologische producten. Lees alles over rietsuiker door hier te klikken.

18% IBRAMENSAP UIT CONCENTRAAT: biologisch of niet, ook hier spreken we van voornamelijk fructose ( vruchtensuiker)

CITROENZUUR: we hopen dat dit wel natuurlijk is.. Maar het is in elk geval niet biologisch. 

NATUURLIJK BRAAMAROMA: lees meer over natuurlijke aroma’s door hier te klikken.

Opmerkelijk?

Fijn kort ingrediënten lijstje. Maar daar in tegen waanzinnig hoog suikergehalte: per 200 ml aangelengd tik je maar liefst 25 gram suiker weg! Biologisch of niet, dit is en blijft keihard suiker. En ben je niet beter af met biologisch.

Wat vind ik ervan?

Mijden als de pest. Extreem veel suiker!

Goedkope Limonadesiropen

Naast de grotere merken en huismerken zijn er ook siropen die erg goedkoop onder een private label worden aangeboden als B merk. Deze siropen kosten per liter vaak nog geen 89 cent. Zijn deze nu echt zoveel slechter dan de duurdere en grotere merken?

Wat zit erin?

(AH basic, framboos smaak)

MINERAALWATER: opmerkelijk, dat er in een goedkope variant mineraalwater is gebruikt.

GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP: zie toelichting eerder in dit artikel.

5% VRUCHTENSAP UIT CONCENTRAAT ( appel, framboos 2,5%) Voor appel wordt geen verhouding in procenten aangegeven. Dit betekent vaak dat er “ speling” zit in de hoeveelheden, om de siroop nog meer te zoeten.

ZWARTE WORTELSAP UIT CONCENTRAAT: Extra bewerkte concentraat om een rode kleur te verkrijgen 

CITROENZUUR: …vast niet natuurlijk…

AROMA: waarschijnlijk geur/kleur/smaakstof.

ZOETSTOFFEN ACESULFAAM’K EN SUCRALOSE: belachelijk om dit er nog aan toe te voegen, maar helaas…zie toelichting hierboven.

SOJA-EIWIT: bizar ingrediënt in een limonadesiroop.

KALIUMSORBAAT EN NATRIUMBENZOAAT: conserveermiddelen.

NATUURLIJK BRAAMAROMA: lees meer over natuurlijke aroma’s door hier te klikken.

Opmerkelijk?

De soja eiwit en de overbodige onnodige kunstmatige zoetstoffen vallen direct op,  Dankzij de kunstmatige zoetstoffen zijn de andere suikers wat lager gehouden: per 200 ml tik je 10 gram suiker weg,. Maar het is maar wat je kiest. De andere ingrediënten zijn ook niet bepaald gezond te noemen.

Wat vind ik ervan?

Een zeer slechte keuze, mijden als de pest.

Bolero Limonadesiropen

Veel vragen kwamen er binnen over deze Bolero siropen. Een ogenschijnlijk “ gezondere keuze” omdat de siroop is gezoet met , jawel, daar is hij weer, stevia. Wat klopt hiervan? Ik ben op zoek gegaan, en het blijkt behoorlijk lastig te zijn om een erg goede ingrediënten tabel en voedingswaarde te vinden. Uiteindelijk vond ik op een officiële website wat info. De siroop komt in instant zakjes. Je moet het dus met water aanlengen. De inhoud van één zakje moet worden aangelengd met 1,5 liter water.

Wat zit erin?

( aardbei smaak)

CITOENZUUR:  kunstmatig..

APPELZUUR: zwak organisch zuur wat voorkomt in appels, 

MALTODEXTRINE: Een alias suiker. Malt betekent letterlijk ” mout” in het Engels. Mout wordt gebruikt als grondstof in bijvoorbeeld muesli en koekjes. Het Engelse woord ” malt” is toegestaan als er in het product mout aanwezig is. Maltodextrine is meestal gemaakt van zetmelen uit aardappelen en uit maïs. Opgelost in water wordt maltodextrine glucosestroop genoemd, wat de lading al meteen behoorlijk dekt. Veel fabrikanten gebruiken de naam maltodextrine ook vooral omdat het de glucosestroop die zich dus met water heeft gevormd, verbloemt. Er zit vrijwel altijd wel iets van water in een product om een product samen te stellen.De fabrikant is niet verplicht om een bepaald ingrediënt totaal uit zijn verband te trekken in een tabel. En dus volstaat ” maltodextrine”, terwijl het door menging met water een glucosestroop is. Dit verklaart ook vaak de hoge suikers in een product,als deze maltodextrine bevat.

AROMA’S EN NATUURLIJKE AROMA’S” waarschijnlijk de geur/kleur/smaakstoffen.

ZOETSTOFFEN: ACESULFAAM-K, SUCRALOSE, STEVIOLGLYCOSIDEN, STEVIA EXTRACTEN: het bekende rijtje kunstmatige zoetstoffen in limonadesiropen + de stevia. 

TRINATRIUMCITRATEN: zuurteregelaars.

TRICALCIUMFOSFATEN: anti klontermiddelen

GUARPITMEEL EN ARABISCHE GOM: beiden verdikkingsmiddelen

L-ASCORBINEZUUR: antioxidant

VITAMINE C: synthetisch.

KLEUREN EN KLEUREN CONCENTRATEN VAN WORTEL: …Wat zal dat de siroop een giftig rood kleurtje geven….plus extra zoet. 

Opmerkelijk?

Behoorlijke ‘ cocktail” van kunstmatigheden. Ook instant is niet al te gezond te noemen. Instant wordt nogal eens verward met gedroogd. Er zijn wel degelijk verschillen. Instant voedsel wordt voorgekookt en vervolgens gedroogd, en vermalen tot poeder. Dit zorgt ervoor, dat het product veel minder tijd nodig heeft m te bereiden. Bij deze bereiding gaan er ontzettend veel voedingswaarden verloren, net zoals we dit bijvoorbeeld verliezen, als we groente koken. Het verschil is echter, dat instant na het koken ook nog eens wordt bewerkt. Gedroogd voedsel moet altijd nog worden bereid. De kooktijd wordt dan zelf bepaald. Aan instant poeder wordt vaak veel ( synthetisch)  toegevoegd om de boel op smaak te brengen. We komen bijvoorbeeld erg veel gistextract tegen en ve-tsin ( E621) maar ook erg veel suiker en alias suikers, en zout. Alles is industrieel samengesteld uit bijvoorbeeld gedroogde bouillonpoeders, gedroogde vetten ( veelal palmvetten, omdat deze goedkoop zijn, en technisch interessant)  bindmiddelen zoals zetmelen, smaak en bewaarstoffen. Instant heeft dus weinig tot geen enkele voedingswaarde. 

Wordt iets enkel gedroogd, blijven voedingswaarden beter behouden. Denk aan verse kruiden drogen, of bloemen. 

Dankzij de kunstmatige zoetstoffen levert 200 ml aangelegde drank je gemiddeld 0,5 gram suiker op. Het is maar weer, waar je voor kiest: de suikervermindering of het zwembadje aan kunstmatigheden..

Wat vind ik ervan?

Drie x niets, mijden als de pest.

Bolero Limonadesiropen

We vinden ook vele soorten ice tea op basis van een siroop. Het bekende theemerk Pickwick heeft ook een assortiment op de markt gezet. Ze claimen net als vele andere siropen te werken met 100% natuurlijke ingrediënten. Dat deze “ 100% natuurlijk” claim een zeer breed begrip is, weten we inmiddels. Dit zien we ook in dit product terug.

Wat zit erin?

( perziksmaak)

SUIKER: …kortom, suikerwater.

WATER: …hoofdbestanddeel.

CITROENSAP UIT CONCENTRAAT: geldt tevens als conserveermiddel.

ZWARTE THEE EXTRACT: extractie van zwarte thee, dus geen pure thee.

PERZIKSAP UIT CONCENTRAAT 1%: …én maar 1% perzik, én uit concentraat. De naam perzik zou deze fles niet mogen dragen. 

NATUURLIJK AROMA: zie artikel.

KLEUREN EN KLEUREN CONCENTRATEN VAN WORTEL: …Wat zal dat de siroop een giftig rood kleurtje geven….plus extra zoet. 

Opmerkelijk?

Fijn kort ingrediëntenlijstje, maar het zijn wel ingrediënten die meteen voor tien verschillende slechte ingrediënten de boel aardig laden. Er wordt gesproken van een “ ice tea” met perziksmaak. De perziksmaak is afkomstig uit een concentratie, en ook nog eens een luttele 1%. De natuurlijke aroma’s vormen de dekmantel om deze ellende meer perziksmaak te geven/te versterken in deze smaak. De zwarte thee extract is dus enkel een extractie, plus dat er vrij weinig van is terug te vinden in deze siroop. Het bestaat vooral uit suiker. Dat zie je terug in de voedingswaarde: per 200 ml aangelengd tik je 14,6 gram suiker weg. Dit onzin-product valt overigens zo kinderlijk eenvoudig zelf te maken.Dankzij de kunstmatige zoetstoffen levert 200 ml aangelegde drank je gemiddeld 0,5 gram suiker op. Het is maar weer, waar je voor kiest: de suikervermindering of het zwembadje aan kunstmatigheden..

Wat vind ik ervan?

Onzin-product. Verbannen naar de meukstapel wat mij betreft.

Diksappen

Er waren ook erg veel vragen over diksappen. Ik heb hierover een zeer duidelijk en verhelderend artikel geschreven die zeer zeker de moeite waard is om te lezen. Het zal erg veel duidelijk maken, en tonen, dat diksap soms nog schadelijker is dan gewone limonadesiropen. Lees het artikel, door hier te klikken. 

Cool Bear

Inmiddels is het algemeen bekend, dat ik mij al vanaf het begin dat COOL BEAR  op de markt is gezet door oprichtster Ana Santiago, inzet om deze in de schappen te krijgen. Ana en ik zijn inmiddels bevriend met elkaar geworden, en hebben dagelijks contact. CB is inmiddels uitgegroeid tot een bekend merk. De flessen zijn op veel plekken te koop en er zijn ook drops en pakjes verkrijgbaar. Allemaal zeer prettige ontwikkelingen. De reden waarom ik mij al jaren inzet voor dit prachtige product, is omdat het een ECHT en eerlijk en zuiver product betreft. Met duidelijke claims op de flessen die voor de verandering ook echt kloppen. Ik word vaak beschuldigd van commerciële promotie, maar het enige wat ik terugkrijg voor mijn inzet zijn wat afgekeurde/ B-kwaliteit/ niet verkoopbare flessen CB. Meer zou ik ook niet willen ontvangen. Ik doe dit niet uit werk of plichtsbesef, maar puur uit het hart en mijn ziel. Cool Bear is simpel gezegd de beste keuze op gebied van verkrijgbare limonadesiropen. En daar is geen woord commercieel aan !

Lees alles over cool bear in het zeer uitgebreide artikel.

Zelf je drank maken

Lees in dit uitgebreide artikel, hoe je zeer eenvoudig zelf al je eigen drankjes kunt maken! Kijk ook op de receptenpagina Monique van der Vloed of uiteraard bij What2Eat.

Eindconclusie

Eigenlijk kunnen we het erover eens zijn, dat limonadesiropen niet gezond zijn. Ze bevatten nauwelijks tot geen enkele voedingswaarde, maar wel extreem veel suiker. Net als frisdrank is limonadesiroop bedacht door fabrikanten en zijn geen noodzaak om ons in leven te houden, anders gezegd, het is er puur voor ons gemak en ons genot. Zeker niet voor ons welzijn en gezondheid. Aangezien limonadesiropen en frisdranken enorm worden onderschat, kopen nog erg veel mensen deze meuk. In dit artikel heb ik wat varianten besproken, en uit deze test kwam naar voren dat:

 • Cool bear limonadesiropen de beste keuze is
 • Karvan Cevitam 0% suiker de eerstvolgende optie is.
 • de rest lekker kan blijven staan in de schappen, totdat ze niet meer verkocht worden en vanzelf uit de schappen zullen verdwijnen.

Maak liefst gewoon zelf je drank. Naast water en thee zijn deze simpelweg de meest gezondste keuze om te maken.

Deze informatie is afkomstig van Monique van der Vloed. Meer informatie over voeding en lekkere recepten vind je op  haar website!

By | 2018-09-23T08:37:40+00:00 augustus 27th, 2016|Blog|13 Comments

About the Author:

13 Comments

 1. Anoniem 14 januari 2024 at 22:13 - Reply

  Leuk artikel, helemaal waar, maar helpt me niet verder. Conclusie is dat practisch alle siropen en diksappen slecht voor je zijn, maar wat is dan wel goed? Ik ben aan het plannen om siroop te gaan bereiden voor commerciele doeleinden, dus thee en water zijn geen alternatief. Zelfs vers geperst vruchtensap is in hoeveelheden dan meer dan 1 glas per dag niet goed voor je, vanwege de relatief geconcentreerde hoeveelheid fructose (dus suiker) die je binnen krijgt zonder de voordelen van de vezels die fruit bevat mee te krijgen. Kortom, in te grote hoeveelheden is het eigenlijk allemaal slecht.
  Dus, oplossing is wellicht de dosering. Daar moeten mensen zelf over oordelen en zichzelf een beetje kunnen beheersen. Cola is superslecht voor je als je er 2 liter per dag van wegwerkt, hetzelfde geldt voor aangelengde siroop of vergeperst vruchtensap.
  Dus nogmaals, leuk artikel en waarschijnlijk allemaal waar, maar hier kan ik niets mee. Jammer.
  Ik ga gewoon siroop produceren met ǵewone’ suiken, geen zoetstoffen waarvan we de effecten nog niet helemaal kennen, en hoop dat mijn toekomstige klanten inzien dat je geen 2 liter ranja per dag moet drinken. Maar geen koude thee. Als je dat lekker vindt moet je dat vooral doen, maar lost dit probleem niet op…….

 2. Fredo 1 mei 2021 at 16:40 - Reply

  dank je wel voor je onderzoek. (hoeven wij het niet zelf te doen). Ik had nog wel een paar gedachten over Bionade. Bij mijn weten is het gefermenteerd. Alcohol is dat ook, maar in dit geval is het in ‘iets’ zonder alcohol veranderd.
  Over smaak kan je twisten. Ik vond het eerst helemaal geweldig, een goede vervanger voor alcohol. Maar nu ik het vaker drink, vind ik het te zoet. Dat schrijf je ook in de recensie en daar ben ik het mee eens.

 3. Marte 19 april 2021 at 10:55 - Reply

  Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zoetstoffen en het veilig gebruik daar van. Dat onafhankelijke organisaties zoals het Voedingscentrum en het FDA (U.S. Food and Drug Administration) het gebruik van voedingsstoffen goedkeuren zegt genoeg. Producten met zoetstoffen zijn een veel gezondere keuze dan suikerrijke producten. Het gebruik is meermaals veilig verklaard en het is, in mijn ogen, stuitend dat zoetstoffen constant als een giftig stofje weggezet worden. In Nederland heeft momenteel 52% van de bevolking overgewicht, met alle gevolgen voor chronische ziekten van dien. Er is een veilige variant beschikbaar om in ieder geval al die zwaar calorische drankjes te kunnen vervangen en zo enigszins dat overgewicht te kunnen voorkomen/beperken. Lieve mensen, maak daar toch alsjeblieft gebruik van. Het is niet schadelijk. Juist al die suikerrijke dranken zijn schadelijk.

 4. Jiny 24 maart 2021 at 22:39 - Reply

  Cool Bear … Lees alles over cool bear in het zeer uitgebreide artikel.http://moniquevandervloed.nl/cool-bear-limonadesiroop/

  404 Niet gevonden

  De pagina waar u naar zoekt bestaat niet langer.

  :-/

 5. John 24 februari 2021 at 07:48 - Reply

  ok , die suker was niet voor Bolero :-)) geen edit knop??

 6. John 24 februari 2021 at 07:45 - Reply

  ik vind het een beetje een raar verhaal zoals “Ze bevatten nauwelijks tot geen enkele voedingswaarde, maar wel extreem veel suiker.” , geadviseerd. word om veel water te drinken? hoeveel voedingswaarde heeft dat? volgens mij 0 dus waarom dat water niet een smaakje geven? Verder schijnt Bolero suikervrij te zijn dus extreem veel suiker lijkt me niet helemaal correct , vervangende suikers lijkt mij dat dan. En als diabetes moet je toch iets want de hele dag water drinken is ook niet echt geweldig. dus af en toe een siroopje tussendoor niks mis mee.

 7. Dirk van asten 13 juli 2020 at 11:39 - Reply

  Is er eigelijk wel n goede suikervrije of zonder kunstofmatige limonade siroop in de handel??

 8. Gem 8 januari 2020 at 12:54 - Reply

  Je geeft in de test aan dat karvan Cevitam 0% een goede 2e is. Maar op de website van Albert Heijn lees ik dat hier niet alleen stevia maar ook sucralose in zit. Dat maakt voor mij dat ik kies voor de gewone variant aangezien ik liever suiker heb dan zoetstoffen.

 9. Pierre 9 oktober 2018 at 13:46 - Reply

  ik heb liever siropen met suikers dan met zoetstoffen , persoonlijk vind ik frisdrank fabrikanten zware criminelen . die winst belangrijker vinden dan de gezondheid van hun klanten , Raak is wel heel erg slecht ze stoppen vergif in hun frisdranken die gericht zijn op kinderen Coca Cola en Pepsico zijn net zo erg met hun ZERO frisdranken , het wordt tijd dat de regering deze praktijken aan banden legt.

 10. Anoniem 12 mei 2018 at 09:05 - Reply

  Waar te koppelen in belgie

 11. Cor 6 maart 2018 at 12:05 - Reply

  Jammer dan dat de pagina waarnaar wordt doorverwezen niet meer bestaat

 12. Carmen 28 augustus 2016 at 20:30 - Reply

  @ Sandra…
  Zie zinnetje eronder…
  Lees alles over cool bear in het zeer uitgebreide artikel.

 13. Sandra 28 augustus 2016 at 18:56 - Reply

  Zo jammer dat je verder niets uit de boeken doet qua coolbear. … niets over te vertellen?

Leave A Comment