Home » Berichten » Blog » Top 4 meest bewerkte producten uit de supermarkt

Top 4 meest bewerkte producten uit de supermarkt

Niet zo lang gelezen las ik een artikel van Monique van der Vloed over de meest bewerkte producten uit de supermarkt, en daar stonden dingen bij waarvan ik geen flauw idee had dat ze daartoe behoorden! In mijn blog geef ik hierover een korte samenvatting (met toestemming van Monique 😉. Voor het volledige artikel verwijs ik je naar haar website!

Het probleem zit hem in de mate en hoeveelheden

Allereerst de vraag; is bewerkt voedsel nou eigenlijk wel zo erg?
Bijna 90-95% van wat we in de gangbare supermarkten kunnen kopen is bewerkt voedsel. Daarbij moet je denken aan de pakjes, zakjes, kant-en-klaar en geknutseld voedsel. In Engelse termen gesproken praten we hier over PROCCESED FOODS, ook wel bewerkt voedsel. Dit is voedsel wat niet natuurlijk is geproduceerd, erg veel on-natuurlijke ingrediënten bevatten en zijn verrijkt met synthetische voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en vezels.

Al ons voedsel is door de EU goedgekeurd. De Nederlandse regels zijn vastgelegd in DE WARENWET. Ook Alle E nummers die worden gebruikt in ons voedsel zijn100% goedgekeurd door de Europese Unie. Het klopt dus wel degelijk, als er wordt getoeterd door de voedselindustrie dat al die E nummers veilig zijn, en geen directe schade kunnen richten aan onze gezondheid. Dit is ook het probleem niet.

Het probleem zit hem in de mate en hoeveelheden waarin deze hulpstoffen worden gebruikt door fabrikanten. Als we kijken naar een simpele broodsalade, komen we daar al snel zo’n 20 ingrediënten tegen waarvan de meeste hulpstoffen betreft. Dit is uiteraard goed op elkaar afgestemd, zodat we niet teveel binnenkrijgen, als we dit bakje salade op ons brood zouden smeren. Maar….ook in het brood waarop we dit smeren zitten hulpstoffen. En in de rest van het voedsel wat we dagelijks consumeren. Alle hulpstoffen bij elkaar genomen kan een E nummer cocktail opleveren waarvan niet duidelijk is wat dit met onze gezondheid doet.

We eten daarnaast ook steeds meer. Waar we vroeger drie eetmomenten in een dag hadden, eten we nu de hele dag door dankzij de 24 uurs economie. Eten is overal om ons heen. We eten daarom de hele dag door. We mogen ook gewoon overal eten, zoals in de klas op school, of achter het bureau op het werk. De matigheid is verdwenen, waardoor we meer hulpstoffen binnen krijgen dan acceptabel is.

En dan nu de top 4:

1.KAAS
Nederland is een kaas-land, en ik ben ook een echte liefhebber van kaas. We kunnen heel veel verschillende soorten kaas in de supermarkt kopen. Zowel op de vers-afdelingen als verpakt. “ Verse” kazen zouden in regel iets gezonder moeten zijn dan verpakt kaas. Het verschil zit hem in de productie. Verse kaas van het blok gesneden komt van kaasboerderijen, die hun kazen nog vaak op traditionele wijze maken. Het rijpingsproces is ook veel beter geregeld. Maar helaas wordt er in de wereld van kazen ook veel gesjoemeld. Zo bestaat er ook erg veel “ namaak-kaas”. Dit wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Vaak wordt dit, om de boel te verdoezelen, gemengd met echte kaas. Er kan op deze manier ontzettend veel winst worden gehaald. Het is vreselijk lastig om dit te kunnen achterhalen omdat op de verpakking bij de ingrediënten meestal “ kaas” staat. Echte kaas wordt gemaakt van melk, zout, zuursel en stremsel. Daar hoeft verder geen hulpstoffen aan te worden toegevoegd. Maar dit komen we wel vaak tegen op verpakte kazen.

Een van de meest bewerkte kaassoorten is de zogenoemde CHEDDAR ( smelt ) kaas.Deze kaas wordt vaak als kaasbelegging gebruikt tussen een tosti of een hamburger. De plakken zijn meestal vierkant en afzonderlijk verpakt omdat ze vreselijk kleven. Het is vrij goedkope kaas. Je betaalt voor 250 gram cheddar gemiddeld zo’n € 1 per pakje. Cheddar kaas is ontiegelijk bewerkt. Het bestaat meestal uit namaak kaas, terwijl het wel wordt verkocht als smelt-kaas.

2. TAFELZUREN
Zie jij wat kwaads in een augurkje? Of zilveruitjes? Of piccalilly? Al deze tafelzuren, zoals ze worden genoemd, staan niet bekend als ongezonde producten. Sterker: ze worden voornamelijk gezien als gezondere alternatieven op andere sauzen en smaakmakers. In sommige gevallen klopt dit laatste, maar vrijwel alle tafelzuren zijn gigantisch bewerkt.

Laten we de meest populairste tafelzuur als voorbeeld gebruiken: de augurken. Augurken worden ingelegd in kruiden, azijn, zoet, zier en zout. Augurken hebben een laag calorisch gehalte en bevatten amper vetten. Dit maakt het populair in talloze diëten. Maar wist jij, dat de gemiddelde pot zoet-zure augurken per 100 gram zo’n 7 gram suiker geeft? Ik heb het over het UITGELEKTE product. Als je dus zo’n vier augurken eet, krijg je 7 gram suiker binnen, iets wat een consument zeker niet zou verwachten.

3.ZUIVEL
Zuivel heeft een gezond imago. Als de zuivel naturel blijft en verder niet is gemaakt van gepasteuriseerde meuk, kun je daar inderdaad van spreken. Helaas komen we deze zuivel maar weinig tot zelfs helemaal niet tegen in supermarkten.

Wist je, dat zuivelproducten nog rijker zijn aan suikers dan snoep? Zuivel is vrijwel altijd in vloeibare vorm. Er worden gigantische hoeveelheden suikers doorheen gemengd, waardoor de consument niet goed bewust is van de hoeveelheden suikers die zij in één keer binnen krijgen. Een glas yoghurtdrink van 250 ml bevat gemiddeld bijvoorbeeld zo’n 10-13 gram suiker. Dat is veel, als je je bedenkt dat de ADH inname van vrije suikers ( toegevoegde suikers ) ligt op zo’n 10% van het aantal calorieën per dag. Als je 2000 kcal per dag eet, komt dat neer op zo’n 50 gram. Maar het WHO adviseert ons nog minder te gebruiken. We krijgen via zuivelproducten ook natuurlijke suikers binnen, dit zijn de van natuur aanwezige melksuikers, ook wel lactose.

Er zijn ook erg veel zuivelproducten die zijn gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Er is veel discussie over deze synthetische zoetstoffen, die door de EU 100% veilig worden verklaard. Maar ook hier zien we de combinatie-problematiek, en de mate waarin wij zuivel consumeren. Veel consumenten eten bijvoorbeeld een beker kwark per dag en drinken daarnaast ook nog eens yoghurt drankjes. Dit kan samen een heleboel zoetstoffen per dag opleveren. Wat een teveel op langere termijn doet met onze gezondheid is tot de dag van vandaag onbekend, maar erg veel critici beweren dat deze kunstmatige zoetstoffen schadelijk zijn.

4. BROOD-SALADES
De meeste brood-salades lijken gezond. Dit komt omdat ze vaak bestaan in basis uit groenten. Maar brood-salades vallen onder de producten die de meeste E nummers bevatten. Dit kan soms oplopen tot wel meer dan 20 ingrediënten. Als je je bedenkt, dat ook in het brood waar je de salades op smeert talloze E nummers huizen, dan snap je wellicht dat er een ware cocktail kan gaan plaatsvinden. Je kunt op deze manier ontzettend veel E nummers in één keer binnen krijgen. Daar heeft de wet en regelgeving geen rekening mee gehouden.. Maak zelf voortaan je brood-salades, moeilijk is dit niet!

Conclusie:
Eet je graag kaas, verzeker jezelf van echte kaas en koop het liefst vers afgesneden van het stuk. Wil je verpakte kaas kopen, koop dit dan liefst in een biologische winkel. Daar vind je kaassoorten uit de streek.
Zuivel is gezond, zolang je dit puur en naturel consumeert, niet laat bestaan uit gepasteuriseerde meuk, en liefst gaat voor biologisch / dynamisch. Deze varianten vind je in biowinkels.
Broodsalades kun je heel goed zelf maken en Monique legt op haar website uit hoe je zelf augurken kunt maken!

By | 2019-06-08T12:17:13+00:00 juni 8th, 2019|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment