Home » Berichten » Blog » Hoe biologisch en gezond zijn de producten van Action?

Hoe biologisch en gezond zijn de producten van Action?

Sinds dat we het fenomeen “ superfoods” kennen, schieten producten met deze claim aan hun kont geplakt als paddenstoelen uit de grond. Dit beperkt zich niet alleen tot de biowinkel, maar is inmiddels uitgelopen naar supermarkten, drogisterijen, en zelfs discount winkels. Meest bekendste discountwinkel van Nederland is Action. Ook Action lijkt zowat een halve biowinkel te zijn geworden, nu het erg veel biologisch is gaan verkopen. Dit allemaal tegen de bekende discount prijzen. 

Waarom is biologisch bij Action zo spotgoedkoop? En vooral: zijn de producten werkelijk biologisch, en gezond?

ONBEKENDE MERKEN

Als je bij Action op zoek gaat naar biologische producten, stuit je op een heel schap vol.  De producten zijn afkomstig van merken/fabrikanten die we niet in de biowinkels tegenkomen. Zo’n merk is bijvoorbeeld BIOWISE. 

Naast biowise kunnen we bij Action producten vinden van “ be pure” en merkloze producten. Deze bevatten wel een zogenaamd biologisch keurmerk, maar dragen geen merknaam. 

Na wat speurwerk op internet kwam ik erachter dat het merk Biowise afkomstig is van het biologische private label aanbieder PL BIO. Deze zit gevestigd in Waalwijk. Bij navraag bij PL BIO werd mij verteld, dat de producten afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers, en dat alle producten SKAL gecertificeerd zijn. Bij de vraag of alles ook eerlijk gaat, is bevestigend geantwoord. PL BIO beweert, dat al hun producten gecontroleerd worden op goede condities voor de boeren. 

Als een merk via een private label werkt, kan het zomaar zijn, dat je voor veel minder geld een duur en kwalitatief product koopt. Veel erkende bedrijven/ fabrikanten verkopen hun producten onder een private label Dit levert voor een fabrikant soms nog veel meer winst op, dan eigen verkoop.  Dit label kan een product veel goedkoper aanbieden, omdat vele kleinere ondernemingen hun eigen prijzen bepalen.  En is de kans mogelijk, dat je bij Action hetzelfde product inkoopt als in een biowinkel, maar dan vele malen voordeliger. 

Be pure is afkomstig van BEE & CEE foods, een bedrijf gevestigd in België. Met dit merk is Action min of meer begonnen. Vorig jaar verschenen de eerste biologische producten onder dit merk. Later is BEE & CEE ook overgestapt op een private label. Waarschijnlijk omdat er erg veel klachten kwamen op de eerste producten van BEE & CEE foods, heeft het bedrijf een private label aangenomen en hun producten verbeterd. Lees mijn review over de eerste kokosolie bij action verkrijgbaar, door hier te klikken. 

Andere merken onder private label van deze onderneming zijn o.a Pure Raw Foods . 

BEE & CEE foods heeft geen smetteloze reputatie, als het op kwaliteit van hun producten aankomt. In 2014 ontdekte Tros Radar op de Quinoa bestrijdingsmiddelen. 

WAAROM IS ACTION ZO GOEDKOOP?

Mede dankzij de private labeling kunnen de producten stukken goedkoper worden aangeboden. Maar er spelen meerdere factoren mee:

– Action koopt groot in, vrijwel altijd vanuit het buitenland.

– Action koopt afgekeurde voorraden in van bekende en onbekende fabrikanten tegen spotprijzen, waardoor de verkoopprijs ook veel lager is.

– Action houdt weinig rekening met mens, dier en milieu. De producten bevatten vaak giftige stofjes, de food producten bevatten vaak erg veel suikers en andere synthetische additieven. Dankzij de goedkope producties van veel artikelen kunnen de verkoopprijzen ook erg laag worden gehouden.

Betreft de biologische producten zien we ook producten die zeer goedkoop zijn geproduceerd met niet-biologische en bewerkte ingrediënten, maar ook producten die wel biologisch zijn, en van betere kwaliteit zijn. 

BIOWISE

Alles van het merk BIOWISE is biologisch. Dankzij de private labeling kunnen deze producten goedkoper worden aangeboden. Dit kan zelfs aanzienlijk schelen i.v.m de prijzen in de biowinkel voor een soortgelijk product. Het aanbod bij Action van Biowise is behoorlijk te noemen. Het aanbod verschilt per filiaal. Het filiaal bij mij in de buurt telt maar liefst 11 producten. 

Ik heb daarvan enkele getest, waaronder de lijnzaad mix, ( 1,79 500 gram) de lijnzaad rijstwafels, ( 89 eurocent) de vruchtenmix + noten, ( 1,79 250 gram)  en de havermout ( 1,49 500 gram) 

De lijnzaadmix is een ideale mix om mee te bakken, en ik heb het ook veel gebruikt door smoothies. De smaak was goed, de kwaliteit goed. De rijstwafels vind ik ronduit verrukkelijk, en deze koop ik regelmatig. De vruchten-notenmix is van top kwaliteit, de kleur en geur perfect, de smaak heerlijk. De havermout is inmiddels ook een product wat ik dagelijks gebruik. Kortom: de biologische producten van Biowise zijn 100% van goede kwaliteit en zijn werkelijk “ super-koopjes”.  Ik wil opmerken, dat deze beoordeling persoonlijk door mij is gedaan. Ik werk dagelijks met natuurvoeding uit de biowinkels, van de beste kwaliteit, en meest bekende merken. Met deze producten heb ik de vergelijkingen getrokken. 

Mijn vermoeden is, dat PL BIO , de private label aanbieder van Biowise, ook levert aan bekendere producenten die hun producten in de biologische winkels aanbieden, maar sterk kan ik mij daarin niet maken omdat ik daarvoor geen enkel bewijs kon vinden. En dat zal ik ook niet zo snel vinden uiteraard 😉 

BE PURE

Naast Biowise vinden we erg veel producten van BE PURE. Dit is een geheel ander verhaal. Deze producten komen van private label aanbieder BEE & CEE. Deze producten zijn NIET BIOLOGISCH. En worden vrijwel allemaal geraffineerd en bewerkt. Onder dit merk vinden we zaden en pitten, gedroogde vruchten als gojibessen en incabessen, en kokosoliën. Deze kokosoliën zijn verkrijgbaar in naturel ( ontgeurd) en met knoflook ( ontgeurd) . 

De gedroogde vruchten zijn vrijwel allemaal bewerkt met sulfiet ( zwavel)  Dit is een conserveermiddel, Het is een verzamelnaam voor verschillende typen zwavelverbindingen, en bezitten diverse E nummers : E 220 tot E 228, en E 150 d  en E 150 d, en op etiketten vinden we het vaak terug onder E nummer 163. Veel mensen zijn intolerant voor sulfiet en kunnen allerlei allergische reacties krijgen als zij maar één gojibes eten met sulfiet. 

De zaden zijn van erg slechte kwaliteit. De chiazaden vond ik dof van kleur en stonken muffig uit het potje. Vermoedelijk zijn dit erg groot ingekochte partijen vanuit het buitenland. Sinds de superfood hype is er een explosieve vraag naar al deze zogenaamde superfoods. Deze voedingsmiddelen zijn in veel landen echter een gewoon en zeer goedkoop voedsel. Kokosolie wordt bijvoorbeeld in tropische landen al jarenlang vloeibaar gebruikt. Quinoa is in landen van afkomst al jarenlang een volksvoedsel, zoals wij de aardappel hier als volksvoedsel nog altijd hoog hebben. 

Om aan de grote vraag te kunnen voldoen zijn we afgelopen twee jaar explosief deze superfoods gaan halen uit het buitenland en worden producties versneld, producten extra bewerkt om het langer houdbaar en transportabel te maken, en kan er vrij voordelig worden ingekocht. Biologisch is duurder. Deze niet-biologische producten zien we nu bijvoorbeeld ook erg veel op markten. Dankzij een zeer voordelige inkoopsprijs kunnen superfoods zeer voordelig worden aangeboden op markten. Wel met erg veel bestrijdingsmiddelen en andere additieven. 

BE PURE producten worden net als de Biowise producten erg goedkoop aangeboden bij Action. Ze dragen echter niets bij aan je goede gezondheid. Het is vrij verleidelijk om deze producten voordelig in te kopen, maar onthou dat je tevens aardig wat additieven extra binnen krijgt die niet nodig zijn. Bovendien vind ik persoonlijk de smaak een stuk minder. Ook de kleur is vaak een doffe ellende dankzij de versnelde producties en de additieven. Ik vind het potje cacaobibs van BE PURE ronduit stinken naar zweetsokken  ;(  De cacaobibs van bijvoorbeeld het bekende merk Terra Sana ruikt tenminste naar cacao. 

Ik raad al de producten van BE PURE af.

kokosolie ( merknaam PURE RAW FOOD ) van zeer slechte kwaliteit, inmiddels uit de schappen verdwenen. Deze werden zeer goedkoop aangeboden. 

Het andere merk van deze private label aanbieder, PURE RAW FOOD is inmiddels zo goed als verdwenen uit de schappen van Action, gelukkig maar. ( zie review kokosolie van Action) Deze producten hebben een vage afkomst, er zijn op verpakkingen geen enkele voedingswaarden te vinden, en de kwaliteit is ronduit slecht. Neem liever geen risico met je goede gezondheid, en laat deze rits aan producten liever staan. 

WAT IS OPMERKELIJK?

Om te beginnen vind ik de etiketten van de BE PURE producten onduidelijk, en misleidend. Er is geen voedingswaarde, de informatie over de inhoud is beknopt, en het ” keurmerkje” onderaan de etiketten wat ” glutenvrij” aangeeft, lijkt verdacht veel op het groene EU logo voor biologisch. Dit is gedaan, om de consument op het eerste oog op een verkeerd been te zetten, zeker omdat deze producten gewoon bij alle andere biologische producten staan.

In sommige Action-filialen vind je ook producten van producent  BEE & CEE die wel van biologische afkomst zijn. Deze verpakkingen bevatten wel alle nodige informatie. En zijn biologisch gecertificeerd dor de EU. Ik ben in mijn filiaal in de buurt enkel deze kokosmeel tegengekomen, en deze is prima van kwaliteit, geur en kleur. En de prijs is ook erg prettig: 1.99 voor 400 gram.

BIOWISE pakt het anders aan. Er zijn voedingswaarden aanwezig, en ( alhoewel zeer klein en nauwelijks traceerbaar op de verpakkingen) er is een adres aanwezig van de fabrikant, in dit geval PL BIO.

SAMENGEVAT:

De producten van het merk BIOWISE zijn prima, ze zijn biologisch, van perfecte kwaliteit en zeer voordelig!

De producten van het merk BE PURE zijn niet-biologisch, van slechte tot zeer slechte kwaliteit, vaag van afkomst en bewerkt.  Heb je het geluk, dat het filiaal van Action in jouw buurt biologische producten  ( biologisch, dus niet de eerder besproken BE PURE producten )verkoopt van dezelfde fabrikant van BE PURE ( dus BEE & CEE), zijn deze, net als BIOWISE prima producten.

Sla je slag met de Biowise producten, het zijn heerlijke koopjes! 😉 

Aanvulling 16 September 2016:

Omdat ik recent opnieuw contact wilde opnemen met PL BIO ( de private label achter BIOWISE) ontdekte ik iets vreemds. De website bleek uit de lucht. Ook kon ik via email geen contact meer krijgen. Het leek, alsof PL BIO opeens van de kaart is geveegd. Bij rondspeuren op internet kwam ik achter een adres. Dit bleek inderdaad te gaan om een adres gevestigd in Waalwijk, op een bedrijventerrein. Echter bestaat zowel het adres niet als het telefoonnummer. Onder het telefoonnummer die ik vond stond een totaal ander bedrijf geregistreerd, en toen ik deze belde, hadden zij nog nooit van PL BIO  gehoord. Ik ben omliggende andere bedrijven gaan bellen, en ook daar hadden ze nog nooit van PL BIO gehoord.

Ik ben verder gaan spitten, en uiteindelijk vond ik een ander adres in Waalwijk wat viel onder BIOWISE. Wat blijkt? Het gaat om www.desmaakspecialist.nl die ik beter ken als het private label bedrijf achter biologische supermarkt-merken als BIO TODAY en SMAAKT! . Deze merken worden veel en goed verkocht. Ook zijn ze van prima kwaliteit. Ze zijn echter duurder dan de BIOWISE producten bij Action. Ik nam contact op met de klantenservice van Action, maar daar wisten ze van niets, en konden ze mij niet helpen. Na wat speurwerk vond ik een telefoonnummer van het hoofdkantoor en ben die maar eens gaan bellen om verhaal te halen. Ook daar wisten ze van niets. Maar kreeg ik wel een mailadres om naartoe te mailen. Dit heb ik meteen gedaan en ik wacht op dit moment op antwoord. Zodra ik deze heb ontvangen, zal ik dit aanvullen.

Wat ik denk? Ik denk, dat BIOWISE gewoon hetzelfde is als SMAAKT en BIO TODAY en nog meer merken die de smaakspecialist onder een private label onderbrengt. Natuurlijk mag zoiets niet naar buiten worden gebracht, immers: er zijn tussen de merken soms bizarre prijsverschillen terwijl het om één zelfde product gaat. Action biedt ze bijvoorbeeld stukken goedkoper aan onder BIOWISE, terwijl BIO TODAY wat prijziger is. Ik ben dan ook bang dat ik weer geen rechtschapen antwoord terugkrijg. Ik hou de vinger op de pols.

Vandaag nog ( 16-9) kreeg ik een telefoontje. Van de Smaakspecialist. Zij kregen mijn mail doorgestuurd van Action. De vriendelijke dame vertelde mij dat PL bio onderdeel was van de Smaakspecialist. Dit gebeurt, omdat de smaakspecialist hun eigen drie merken graag exclusief willen houden, deze merken zijn…..Smaakt!, Bio Today en Raw organic food. Deze merken zien we veelvuldig in de grotere supermarkten. Dit zijn, volgens de dame, niet dezelfde producten als Biowise. Biowise is exclusief en alleen ontwikkeld voor Action.  De producten van BIOWISE zijn inderdaad vrij anders van samenstelling dan bijvoorbeeld die van Smaakt!. Zo bevatten de havermout-varianten van BIOWISE veelal wat extra toevoegingen zoals kokossnippers en moerbeien. Ik vind dit dus wel aannemelijk.

Op de vraag waarom PL BIO plots van de radar leek te zijn verdwenen, kreeg ik als antwoord, dat de website domweg was verlopen. Door mijn melding is hier meteen gehoor aan gegeven en draait de website inmiddels weer. De dame vond het net als ik erg vreemd dat ik een ogenschijnlijk verkeerd adres + telefoonnummer had opgezocht op internet, waar PL BIO onder te vinden was. Dit zou zij ook nog even nader bestuderen.

Nu ik ze toch aan de lijn had, heb ik ook gevraagd of zij de producten van BIOWISE wat minder rijk aan suikers konden gaan produceren. In vrij veel producten vinden we gewoon suiker toegevoegd. Bijvoorbeeld de tropical mix en de koekjes. Hier zou naar worden gekeken.

Resumerend:

 • PL BIO is onderdeel van de Smaakspecialist. De website van PLBIO is inmiddels weer in de lucht.
 • BIOWISE is exclusief ontwikkeld voor Action. BIOWISE vind je nergens anders dan bij Action
 • SMAAKT!, BIO TODAY en RAW ORGANIC FOOD zijn de drie eigen merken van de smaakspecialist. Daarnaast brengen zij dus nog onder private labeling vele andere merken onder. PL BIO is een onderdeel waaronder diverse private labels vallen.

Mysterie solved! 😉

Deze informatie is afkomstig van Monique van der Vloed. Meer informatie over voeding en lekkere recepten vind je op  haar website! Dit artikel is hier terug te vinden.

By | 2018-09-23T08:37:37+00:00 oktober 7th, 2016|Blog|4 Comments

About the Author:

4 Comments

 1. Anoniem 9 oktober 2016 at 07:54 - Reply

  Is inderdaad een hele boterham om te lezen, maar uiteindelijk wordt alles duidelijk, je hebt er goed werk van gemaakt, en ook ik ben blij om te horen dat bio ook goedkoper kan, ik zal zeker biowise eens uittesten 😉

 2. Yolande Elderenbosch 8 oktober 2016 at 07:13 - Reply

  Ik vind dit interessante ontdekkingen die je meldt. Ik wil gezond, biologisch en onbewerkt voedsel eten. Bij de reformwinkels is alles nogal duur. Vandaar dat ik blij ben met de Biowise ontdekking bij de Action en jouw verhaal erbij !

 3. Kim 7 oktober 2016 at 22:13 - Reply

  He? Wat een boel tekst, wat een non-conclusie. Wat wil je nog zeggen? Is het spul nog goed of niet? Zit er troep in?

 4. Anoniem 7 oktober 2016 at 19:01 - Reply

  Cacaobibs haha. Je bedoeld cacao nibs. !!!

Leave A Comment