Home » Dieet Gerechten » Glutenvrij Dieet
Glutenvrij Dieet 2017-01-10T14:36:56+00:00

Wat zijn gluten en voor wie geldt een glutenvrij dieet?

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Ook personen bij wie glutensensitiviteit is vastgesteld, hebben baat bij het vermijden van gluten.

In welke producten kun je gluten vinden?
Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen , zoals onder andere in alle soorten gewoon brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook zit het in producten waarin een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt.

Hieronder een uitgebreidere opsomming van producten die vermijden moeten worden als zij één van deze ingrediënten bevatten:

  • tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut, triticale
  • griesmeel, zemelen, grutten
  • cous cous, bulgur, seitan
  •  haver (tenzij duidelijk vermeld staat dat het glutenvrij geproduceerd is)
  • gort, gerstemoutbloem, parelgort
  • muesli, cruesli

De volgende ingrediënten kunnen ook gluten bevatten:

  • bindmiddel
  •  deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, miepaneermeel
  • mout, moutstroop, moutextract
  • plantaardige vezels (deze kunnen afkomstig zijn van tarwe)
  • plantaardig eiwit (deze kunnen afkomstig zijn van tarwe)

Welke producten mogen wel gegeten worden?
Gelukkig zijn er veel producten waar geen gluten in zitten:

  • vis, vlees, kip, eierenaardappelen, groente en fruit
  • rijst, peulvruchten, noten en zaden (sesamzaad, maanzaad)
  • popcorn, boekweit, amaranth, cassave, sorghum, gierst, quinoa, teff, maniok (cassave)
  • melk, yoghurt, vla
  • sojaproducten

Glutenvrije dieetproducten zijn herkenbaar aan een glutenvrij logo op de verpakking. In overleg met de arts of diëtist moet worden bekeken welke producten wel en niet in een glutenvrij dieet passen.

Bekijk onze recepten