Home » Berichten » Blog » Starten met Intermittent Fasting; iets voor mij? (deel 1)

Starten met Intermittent Fasting; iets voor mij? (deel 1)

Starten met Intermitted fasting, iets voor mij?

Al jaren ben ik geïnteresseerd in gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Mede voor gewichtsverlies maar ook om lekker in mijn vel te zitten. Een levensstijl is voor mij anders dan een dieet. Bij een dieet moet ik mij aan strenge regels houden, ben ik er in mijn hoofd non-stop mee bezig en houd ik het vaak maar kort vol.
Een levensstijl vind ik fijner. En door alle informatie die ik in de loop der jaren heb verzameld, probeer ik mij in de basis te houden aan deze uitgangspunten:

 • toegevoegde suikers zoveel mogelijk vermijden, wat voor mij inhoudt dat ik o.a. kook zonder pakjes en zakjes

 • voldoende groente en fruit eten

 • ‘witte’ koolhydraten vervangen voor volkoren producten

 • gevarieerd eten

 • veel drinken, voornamelijk water en thee

 • in plaats van iedere dag vlees van de supermarkt, drie keer per week een lekker stuk biologisch vlees van de slager

 • lekker bewegen; met de fiets of wandelen met de hond of kinderen

Deze uitgangspunten vormen voor mij de basis van een normale week, maar natuurlijk zijn er uitschieters. Zo kan ik echt genieten van een lekkere wijn in het weekend, allerlei hapjes op tafel als er visite komt en met een overvol rooster van ons drukke gezin gaat er ook wel eens een pizza in de oven of bestellen we patat op een luie zondag.
Maar over het algemeen kan ik zeggen tevreden te zijn met mijn levensstijl, ondanks dat er genoeg ruimte is voor verbetering. Dit is voor mij vol te houden en tevens voor mijn gezin die met mij meedoet!

En toch….die laatste paar zwangerschapskilootjes lijken wel aan me vastgeplakt te zitten! Inmiddels 10 maanden geleden en ik pas nog steeds die mooie spijkerbroek niet.
Op internet kwam ik ineens zo vaak het Intermittent Fastening (IF) tegen. Nooit van gehoord dus tijd om mij eens in te lezen.

Wat is het?
Intermittent fasting (IF) is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet. Je vast bewust binnen bepaalde tijden en je mag alleen eten binnen bepaalde tijden van de dag (vaak je ‘eetraam’ genoemd). De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet.

Door IF toe te passen kan je afvallen en het heeft positieve gezondheidseffecten op je lichaam, je hersenen en het kan je zelfs helpen om langer te leven!  Veel positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en een verbetering van de insulinegevoeligheid. Je kunt intermittent fasting met verschillende methoden in de praktijk brengen. Een veel toegepast schema is door na het avondeten niet meer te eten en vervolgens het ontbijt over te slaan. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een dag lang helemaal niets eten (Bron)

Omdat het zo indruist tegen mijn overtuigingen; “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’ en ‘verspreid over de dag kleine porties eten is goed voor je metabolisme’ schoof ik IF al snel aan de kant. Ook niet haalbaar met mijn werk en onhandig te combineren met mijn gezin leek mij. Maar toen ik op een dag dit artikel las in het AD, begon ik toch weer te twijfelen. Het zoveelste positieve bericht! Dat vraagt toch op zijn minst tot nader onderzoek?
Ik besloot via What2Eat te vragen naar ervaringen van mensen die dit gedaan hebben.

Dezelfde dag stroomde de positieve berichten binnen. Dat gaf een enorme boost moest ik zeggen, en de motivatie om het eens zelf te proberen steeg!

Zo begon Esther S. ermee omdat ze altijd zo afhankelijk was van eten, eigenlijk koolhydraten.
Haar doel was om af te vallen. Esther: “Ik woog bijna 74 kilo bij een lengte van 165 cm. Ik baalde van mijn lijf en mijn luie aard. Ik was toen 43 en zal de ‘midlife’ wel zijn geweest, maar ik wilde geen oude, uitgezakte plumpudding zijn die ooit hijgend achter een rollator zou lopen. En toevallig kwam een sportschool met nieuw concept en dat was mijn ‘redding’.” Door te starten met IF leerde zij om haar insuline resistentie in check te krijgen. En dat is gelukt; haar lichaam reageert nu normaal als zij niet direct eten bij de hand heeft en kan ze prima een aantal uren zonder.  Esther: “Voorheen begon ik te zweten, had ik concentratieverlies en op een gegeven moment totale energie-verlies. Ik kon niks meer behalve op de bank liggen. Heel vervelend. Nu is dat niet meer, als ik nu honger heb, heb ik alleen een hol gevoel in de maag, maar kan prima door. Ik moet nog wel opletten dat ik bij start van mijn eetraam niet ga snaaien; kaasjes, nootjes, olijven, etc. Want dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Ik weeg nu ongeveer 60-61 kilo en vind sporten ook ineens leuk! Ik experimenteer met IF tijden. Ik ben gestart met oprekken van de tijd van mijn ontbijt en nu is 16 uur mijn minimum”.

Yvette L. (50 jaar) startte met het Paleo-dieet omdat zij door de overgang ineens bepaalde voedingsmiddelen niet meer kon verdragen, zoals; brood, zuivel en bepaalde bonen. Bovendien hield ze vreselijk veel vocht vast en kwam razendsnel aan. Het Paleo-dieet had in eerste instantie effect maar na anderhalf jaar begon ze moe te worden na het eten en weer aan te komen. Yvette; “Toen kwam ik uit bij IF. Ik vast tussen 20.00 uur ‘s avonds en 14.00 uur ’s middags.  Ik begin dan met: of – omelet van 3 eieren en groente, soms ook spek of tonijn. Tussendoor wortels of tomaatjes. Ik drink veel water of – groente van de dag met tonijn. Verder nog fruit maar niet te veel in verband met de suikers. Rond 19.00 uur ga ik avondeten met minimaal 400 gram groente en vlees of vis. Eén dag in de week is bij mij een ‘cheatday’, meestal op zondag. Ik ervaar veel voordelen van deze manier van vasten. Ik ben niet meer moe van en na het eten, ik heb geen ongezonde snacktrek meer en ben 7 kilo kwijt!”

Eva S. (33 jaar) is begonnen met IF omdat zij ongemerkt steeds wat zwaarder werd en daar van af wilde. Zij vast tussen 19.00 uur ’s avonds en 11.00 uur ’s ochtends en met resultaat! Zij verloor 9 kilo in 6 maanden tijd. Eva: “Het was even zoeken welke tijden voor mij het beste pasten bij mijn werkschema maar nu houd ik mij al maanden aan deze tijden. In de weekenden verschuif ik het nog wel eens; dan eet ik ’s avonds later waardoor mijn ontbijt de volgende dag ook na het middaguur verschuift.”

Eva heeft haar voedingspatroon verder niet echt aangepast. Ze eet groente en fruit maar ook brood en andere lekkere dingen. “Ik gebruik gewoon mijn boerenverstand.” Ze is echter wel gaan letten op de manier waarop ze eet: “Nu ik door het vasten later ontbijt maak ik daar echt een moment van. Ik eet heel uitgebreid; twee sneden brood en een bakje yoghurt met havermout en rode besjes bijvoorbeeld. Ik ga er dan echt voor zitten, zonder telefoon of beeldscherm. Vroeger propte ik het naar binnen in de auto onderweg naar het werk toe of at ik achter mijn bureau terwijl ik snel de eerste mailtjes beantwoordde. Dat is nu verleden tijd.”
Ook haar lunch is uitgebreid; “Ik eet graag een lekkere salade als lunch. Maar als ik minder tijd heb eet ik boterhammen met kaas en rauwkost of warm ik nog een kliekje op van de avond ervoor. Ik snack nauwelijks meer tussendoor.
Rond 18.30 uur gaan wij hier aan tafel. Dat geeft mij genoeg tijd om te koken en mijn vriend redt dat ook makkelijk. We eten nu altijd samen aan tafel. Vroeger was dat veel achter de t.v. Maar nu maken we tijd voor elkaar en we eten rustiger, veel bewuster, hierdoor kauw je ook beter!”

Klinkt enorm hoopvol als je deze positieve ervaringen leest! Toch heb ik ook reacties gekregen van mensen die minder enthousiast zijn.

“Ik wist niet eens dat ik mee deed aan deze hype”, zijn de woorden van Thijs (29 jaar). Toen hij het oproepje las hoorde hij voor het eerst over IF en deelde mij zijn ervaring. Thijs: “Ik heb jaren mijn ontbijt overgeslagen, dat sloop er gewoon zo in. Ik woonde net op mijzelf en had onregelmatige werktijden. In de ochtend was het haasten om op tijd te zijn waardoor ik pas tegen lunchtijd, rond 13 uur, voor het eerst iets naar binnen werkte. Ik at vrij laat rond 20.00 uur en dook er op tijd weer in om aan genoeg uren slaap te komen. Onbewust vaste ik dus tussen 20.00 uur en 13.00 uur ongeveer”.
Thijs is in die periode erg aangekomen. Pas toen hij ging samenwonen en een andere baan kreeg veranderde zijn eetpatroon. Hij ontbijt nu ’s ochtends voor 8 uur en hij zorgt ervoor dat hij 3 maaltijden eet met vaak 2 tussendoortjes. “Er zit nu nooit meer dan 2 uur tussen mijn eet-momenten en dat werkt voor mij veel beter. Ik heb veel minder hongergevoel en zonder er echt veel moeite voor te doen val ik af. Ik weet niet precies hoeveel maar mijn buikje is er af!”

Na het lezen van al deze ervaringen kon ik niet wachten om het zelf te gaan proberen. Gelukkig ontving van een aantal verschillende tips die ik besloot ter harte te nemen:

 • Bouw het aantal uren op. Begin niet direct met 18 uur vasten maar bijvoorbeeld 12 uur is al beter haalbaar. Dan kun je 14 uur proberen en dan uiteindelijk 18 uur

 • Begin de dag met het drinken van koffie of thee, dat geeft al een verzadigd gevoel in de ochtend.

 • Poets na het avondeten je tanden! Dat verkleint de kans dat je nog iets wil eten (met tandpasta smaak in je mond proeft het eten ook veel minder lekker

Mijn schema en eetpatroon:
Ik begon met nadenken over welke tijden mij het beste zouden passen in mijn werkschema en ik kwam tot de volgende beslissing:
Door onze kleine kinderen eten wij al vroeg (17.15-17.30 uur). Ik zal na het avondeten, vanaf 18.00 uur, niet meer eten tot de volgende dag 10.00 uur. 10 uur vind ik mooi voor nu, dan heb ik ook koffiepauze op mijn werk dus wel zo handig! Ik zit dan op 14 uur vasten. Mocht het me goed afgaan dan wil ik proberen mijn ontbijt te verschuiven naar 12 uur, maar dat lijkt me voor nu echt behoorlijk pittig!
Verder houd ik mijn gewone voedingspatroon aan volgens de uitgangspunten die ik eerder beschreven heb in dit blog.

Hoe verliep mijn eerste week?
De eerste dag viel het mij erg mee om pas om 10.00 uur te ontbijten. Ik was vrij die dag dus het werd zelfs 11 uur! Eerlijk is eerlijk, de avond ervoor deed ik nog niet aan IF en had ik na het eten nog wel wat zitten snaaien. Er zat deze keer dus geen 14 uur tussen.
Na het avondeten had ik het wel even moeilijk. Normaal prop ik mijzelf echt niet vol na het eten, maar een lekker stuk(je) pure chocolade, of een stuk(je) kaas, of een bakje yoghurt met havermout als ik echt nog trek heb, horen wel bij mijn avondritueel.
Nu dus niet en dat was even afkicken. Ik besloot een extra rondje met de hond te wandelen en bij thuiskomst bedacht ik me de tip van het tandenpoetsen! En zowaar, de avond ging voorbij zonder verder nog trek te hebben.
De tweede dag verliep wat moeizamer wat betreft het ontbijt. In de ochtend moet ik immers wel het ontbijt voor mijn kinderen maken wat de verleiding wel erg groot maakt om zelf ook te gaan eten. Eenmaal op mijn werk hield ik de tijd enorm in de gaten; “Is het al 10 uur? Ik heb honger!” Toen ik eindelijk mocht eten viel ik ook als een hongerig beest aan. Ik bedacht me het advies van Eva; rustig eten en er een moment van maken, maar toen had ik het eerste broodje al naar binnen gepropt.
Wederom miste ik de tweede avond mijn grote vriend chocola! Mede omdat manlief naast me wel een stuk bij de koffie nam. Ik kon mijzelf beheersen en met een trots gevoel stapte ik in bed.

Op dag 3 en 4 werd het niet makkelijker. Mijn trek in de ochtend voelde steeds meer als echte honger en kon ik niet wachten om om 10 uur te gaan ontbijten. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar omdat ik ook twee kinderen op tijd moet afleveren bij de opvang, sta ik al om 06.15 uur op! En dan is wachten tot 10 uur echt een hele ruk.
Een collega viel het direct op; ‘Wat eet jij veel!’, kreeg ik als reactie. Waar ik normaal aan de koffietafel een appeltje of banaan eet zat ik nu met twee kiwi’s en twee boterhammen. “Dit is mijn ontbijt!”, antwoordde ik. “Oh, dat is slecht he? Je ontbijt over slaan!”,  mijn collega keek er bezorgd bij. Ik besloot wijs mijn mond maar te houden, ik was immers te druk met eten. De avonden leken wel makkelijker te gaan, dat was erg fijn.

Dag 5 was mijn vrije dag en toen viel het me weer alles mee. Ik stond om 07.30 uur ‘pas’ op (dat scheelt echt!) en ontbeet pas om 11 uur, toen mijn maag echt begon te knorren.
Op dag 6 hadden we ’s avonds visite! Dat was even slikken. Ik kocht borrelnootjes en pistache noten om op tafel te zetten voor mijn gasten, twee dingen die ik zelf absoluut niet lekker vind dus dat scheelde. Wat ik wel lekker vind is wijn, en die heb ik gewoon gedronken, ook buiten mijn ‘eetraam’. Want hé, het is weekend, en ik vond dat ik het verdiend had.
En nu, dag 7, besloot ik mij te gaan wegen. Ik vroeg me af of dat handig was na de wijn van gisteren avond maar ja, ik ben toch wel heel nieuwsgierig of deze week iets heeft uitgemaakt voor mijn gewicht! Al besef ik mij goed dat een week daar misschien te kort voor is. En het resultaat………….iets meer dan een kilo kwijt!
Ik was blij verrast en het smaakt naar meer……

Interesse in het vervolg van mijn IF avontuur?
Lees dan hier het tweede deel. Daar zullen nog meer ervaringen en tips in staan van mensen die deze levensstijl al langer volgen.
Wil jij jouw ervaringen en ideeën (positief of negatief) met mij delen? Stuur dan gerust een bericht naar onze Facebook-pagina!

By | 2019-01-04T22:49:19+00:00 oktober 28th, 2018|Blog|4 Comments

About the Author:

4 Comments

 1. […] ben Jan Willem den Hollander en ik ben onlangs door What 2 Eat benaderd, naar aanleiding van eerder verschenen blogs over IF, of ik mijn persoonlijke verhaal met betrekking tot IF wil delen. Uiteraard neem ik met beide armen […]

 2. […] nieuwsgierigheid naar IF groeide en groeide, waarop ik besloot het zelf maar eens te gaan proberen. De eerste week was pittig; ik stelde mijn ontbijt uit tot 10 uur, wat ik echt een hele opgave vond! Ook het […]

 3. […] Home » Berichten » Blog » Verder met Intermittent Fasting; Iets voor mij? (deel 2) Previous […]

 4. Suzanne 28 oktober 2018 at 10:53 - Reply

  Wauw! Dat klinkt goed! Ik ben benieuwd hoe je het verder gaat vinden. Misschien moet ik er zelf ook eens in gaan duiken…

Leave A Comment