Home » Berichten » Blog » Are you nuts?

Are you nuts?

Nootjes; een heerlijk cadeautje van de natuur, en super gezond ook nog! Iedere dag eet ik hier een handje van; lekker door de yoghurt met blauwe besjes, of als snack tussendoor. Een verantwoord hapje voor op tafel en eigenlijk nog veel lekkerder dan een bakje chips!

Veel mensen zijn huiverig voor noten vanwege de hoeveelheid calorieën of verklaren mij voor gek omdat het zulke dikmakers zijn. Maar ja; I’ll go nuts for nuts! En zolang ik het bij een handvol houd, eet ik ze zonder enig schuldgevoel. Met mijn blog hoop ik je te kunnen overtuigen om de noten toe te voegen aan je dagelijkse menu.

Waar moet je op letten?
Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd.

Er zijn wel verschillen:

  • Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
  • Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

Verse noten bevatten de meeste voedingsstoffen. Door licht en lucht kunnen noten hun smaak verliezen; bewaar ze daarom dicht en droog verpakt!
Gezouten noten kun je beter laten staan; deze verhogen je bloeddruk. (Bron)

Denk er aan; we hebben het over een handje noten (ongeveer 30 gram), ook al is de verleiding nog zo groot om er meer van te eten 😊

Waarom zijn noten gezond?

  • Gezonde vetten:
    Noten bevatten veel vet, maar wel hele gezonde vetten! Het grootste deel van het vet in noten is enkelvoudig onverzadigd vet, en daarnaast bevatten ze omega 6- en omega 3-vetten, die meervoudig onverzadigd zijn. Verder zitten er vitamines in en mineralen, waaronder magnesium en vitamine E. Door het eten van noten daalt het cholesterolgehalte wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Dit in tegenstelling tot producten met verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte juist doen stijgen.

    Wat wel belangrijk is om te weten, is dat sommige noten meer onverzadigde vetten bevatten dan andere. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten bijvoorbeeld meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s.

  • Goed voor hart- en bloedvaten:
    Noten bevatten arginine. Dit is een aminozuur, en maakt deel uit van een proces dat de bloedvaten wijder maakt. Zuurstofrijk bloed kan hierdoor vrijer stromen door het lichaam. Zo heb je minder kans op een verhoogde bloed.

  • Goed voor haar huid en nagels:
    De meeste noten bevatten vitamine E, magnesium en eiwitten. En veel van deze voedingsstoffen zijn antioxidanten die goed zijn voor het haar, de huid en de nagels.

  • Noten geven een verzadigd gevoel.
    Noten zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt waar je lang op kunt teren. Hierdoor zal je minder snel ongezond gaan snacken. Noten bevatten namelijk onverzadigde vetten, vezels en eiwitten. Hierdoor Zijn noten volwaardige vleesvervangers.

  • De vezels van noten zijn goed voor je stoelgang

  • Noten geven je een energieboost!

  • Your Content Goes Here

Voorbeeld van de soorten noten en hun voordelen
In een mooi artikel wordt per soort noot beschreven welke gezondheidsvoordelen er aan zitten. Hieronder geef ik een korte samenvatting van een aantal noten:

Amandelen bevatten een aantal belangrijke voedingsstoffen, die kunnen helpen om het risico op hartziekte en diabetes te verlagen. Amandelen kunnen als onderdeel van een laagcalorisch dieet, gewichtsverlies bevorderen en de bloeddruk verlagen, bij mensen met overgewicht of obesitas.Tenslotte zouden amandelen een gunstig effect hebben op het darmmicrobioom.

In één handjevol amandelen (ca. 30 gram) zit ongeveer:

  • Calorieën: 161
  • Totaal vet: 14 gram
  • Proteïne: 6 gram
  • Koolhydraten: 6 gram
  • Vezels: 3.5 gram
  • Vitamine E: 37% van de ADH
  • Magnesium: 19% van de ADH

Walnoten zijn erg populair en ze vormen een prima bron van omega 3-vetzuren. Daarnaast lijken walnoten te zorgen voor afname van ontstekingsactiviteit, een factor die kan bijdragen aan vele chronische ziektes.

Een portie van 30 gram walnoten bevat ongeveer:

  • Calorieën: 182
  • Totaal vet: 18 gram
  • Proteïne: 4 gram
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Vitamine E: 1% van de ADH
  • Magnesium: 11% van de ADH

Pecannoten worden vaak in desserts gebruikt, maar ze zijn van zichzelf al erg voedzaam. Pecannoten bevatten een verscheidenheid aan gunstige voedingsstoffen. Er zitten antioxidanten in en ze zouden zorgen voor verlaging van LDL-cholesterol.

Een handvol (30 gram) pecannoten bevat ongeveer:

  • Calorieën: 193
  • Totaal vet: 20 gram
  • Proteïne: 3 gram
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vezels: 2.5 gram
  • Vitamine E: 2% van de ADH
  • Magnesium: 8% van de ADH

Macadamianoten bevatten een breed scala aan voedingsstoffen en ze vormen een geweldige bron van enkelvoudig onverzadigde vetten. Macadamia’s bevatten erg veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren Dit zou hun vermogen om risicofactoren voor hartziektes te verminderen kunnen verklaren.

In 30 gram zit ongeveer:

  • Calorieën: 200
  • Totaal vet: 21 gram
  • Proteïne: 2 gram
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vezels: 2.5 gram
  • Vitamine E: 1% van de ADH
  • Magnesium: 9% van de ADH

30 gram hazelnoten bevat ongeveer:

  • Calorieën:176
  • Totaal vet:9 gram
  • Proteïne:6 gram
  • Koolhydraten:6 gram
  • Vezels:5 gram
  • Vitamine E:37% van de ADH
  • Magnesium:20% van de ADH

Hazelnoten hebben een hoge voedingswaarde.  Hazelnoten zijn een goede bron van allerlei voedingsstoffen, zoals vitamine E. Ook kunnen ze risicofactoren voor hartziektes verlagen.

Pinda’s horen eigenlijk niet tot de noten – het zijn peulvruchten. Maar vaak worden ze als noten beschouwd en ze hebben ook een soortgelijk voedingsprofiel en soortgelijke gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek blijkt dat ook pinda’s de risicofactoren op hartziekte en diabetes verminderen. (Bron)

30 gram geroosterde pinda’s bevat ongeveer:

  • Calorieën: 176
  • Totaal vet: 17 gram
  • Proteïne: 4 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Vezels: 3 gram
  • Vitamine E: 21% van de ADH
  • Magnesium: 11% van de ADH

Notenspreads:
Een dikbelegde boterham met notenspreads zoals pindakaas of sesampasta, staat ongeveer gelijk aan 1 handje pinda’s en bevatten dezelfde gezondheidsvoordelen. Het is wel belangrijk dat je de juiste (zo natuurlijk mogelijke) notenspread kiest. Zo plaatste What2Eat laatst al een blog over pindakaas!

Conclusie: Noten zijn de lekkerste snack die je maar kunt kiezen, zolang je je maar aan de juiste portie houdt. Je kan het aan zowel je ontbijt, lunch of avondeten toevoegen waardoor je er dagelijks zonder schuldgevoel van kunt genieten!😊

By | 2019-04-04T14:19:13+00:00 april 4th, 2019|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment