Home » Berichten » Blog » Zo gezond is wandelen voor ons!

Zo gezond is wandelen voor ons!

Al een aantal jaren merk ik wat gezonde voeding voor je lijf en geest kan doen. Maar sinds een aantal maanden ben ik mij (pas) bewust wat regelmatig wandelen in de natuur met je doet!

Sinds wij verhuisd zijn naar een prachtige plek naast het bos, ben ik er veel met mij trouwe viervoeter te vinden. En zonder over enige wetenschappelijke kennis erover te beschikken, voelde ik gewoon de positieve effecten; ik zat weer vol energie, rust in mij hoofd en lichaam en werd weer ambitieus; ik kreeg zin om nieuwe dingen aan te pakken!

Hoe komt het dat wandelen zo goed voor ons is?
Wandelen is goed voor je hersens omdat er endorfine vrij komt en cortisol (ook wel het stresshormoon) wordt erdoor vermindert. Ook maakt je lichaam serotonine aan. Serotonine geeft je een prettig gevoel. Fysiek actief zijn zorgt er sowieso voor dat je hersenen gevoeliger zijn voor neurotransmitters zoals endorfine en dopamine. Wandelaars kunnen zich beter concentreren en hebben de hersenactiviteit neemt toe wat een rem kan zetten op dementie. Activiteiten zoals wandelen en fietsen helpen om gevoelens van angst, stress en depressie te verminderen. Aan de andere kant zorgen fysieke activiteiten voor een lekker, ontspannen en gelukzalig gevoel. Het helpt je beter te slapen en zorgt voor meer energie! (Bron)

Wandelen in de natuur
Om tijdens het wandelen echt te kunnen ontspannen en je hoofd leeg te maken, maakt het natuurlijk wel uit waar je wandelt! Het effect is anders zodra je gaat wandelen in een drukke omgeving zoals een winkelstraat. De hoeveelheid prikkels die je dan (onbewust) binnenkrijgt zorgen voor een verstoring van de aanmaak van de genoemde neurotransmitters.
Wandelen in een mooie, rustige omgeving, zoals het wandelen in de natuur versterken juist deze aanmaak.
En ook hier is weer wetenschappelijk bewezen dat een bosrijke omgeving gezond voor je is!  Wetenschappers van de Britse University of Exeter onderzochten namelijk de samenhang tussen de psychische gezondheid en de woonplaats van 10.000 mensen. Ze concludeerden dat mensen die dichter bij groen wonen, psychisch beter in balans zijn. (Bron)

Wandelen als sport:
Er zijn mensen die wandelen meer als hobby of tijdverdrijf zien dan als sport. Dat is onterecht. Wandelen heeft, net als veel andere sporten, enorm veel positieve effecten voor je lichaam. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je vaak lange afstanden wandelt en stevig doorloopt. Bewegingswetenschapper Hans Savelberg en collega’s van de Universiteit Maastricht beweren zelfs dat veel wandelen en bewegen beter is dan intensief sporten. Uit hun onderzoek bleek dat de groep die kort maar intensief sportte, gezonder zijn dan de zittende groep. Maar het ging nóg beter met de groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Zij beweren daarom het volgende:  ‘het is niet éxtra beweging die positieve effecten heeft op de gezondheid, maar het zijn het aantal zituren per dag. Verminder je die door te gaan wandelen of te lopen, dan is intensief sporten niet nodig.’ (Bron)

Meer bewegen is niet meer sporten, het is vooral minder zitten!

Hoeveel moet je dan wandelen?
Uit het onderzoek van Hans Savelberg komt dus 5 uur per dag rustig rondslenteren voldoende zou zijn. De hartstichting adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen.
Persoonlijk vind ik dit wat aan de lage kant om het als sport te zien. Ik wandel momenteel dagelijks 5 km en in het weekend verleng ik mijn wandelingen nog wel eens naar 10.

A walk a day keeps the doctor away!

Wat doet wandelen voor je lichaam?
Heel veel! Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

  • Dagelijks matig intensieve beweging, zoals wandelen, helpt je om buikvet te verliezen. Dit komt omdat je vetreserves de energie leveren die nodig is om het wandelen vol te houden. Na een minuut of 20 wandelen schakelt je lichaam over van glucoseverbranding (koolhydraat) naar vetverbranding.
  • Per kilometer die je wandelt, verbrand je zo’n 70 calorieën. Het aantal calorieën dat je verbrandt is natuurlijk afhankelijk van je gewicht, je geslacht, je leeftijd en van andere factoren.
  • Je krijgt meer zuurstof en het is goed voor hart en longen. Elke dag een half uurtje wandelen zorgt voor een lagere bloeddruk en een daling van het cholesterolgehalte. Hierdoor daalt je risico op een hartaanval met 40%.
  • Het maakt je spieren en gewrichten soepeler
  • Door wandelen nemen je botmassa en spierkracht toe, dit vermindert de kans op osteoporose.
  • Wandelen bevordert de spijsvertering en de stoelgang, waardoor de kans op darmkanker daalt.
    (Bron)

Andere voordelen
Wandelen is gratis, je bouwt er condities mee, het levert nauwelijks blessures op en je kan het in groepsverband doen wat meteen zorgt voor het onderhouden van je sociale contacten. Of in mijn geval; het aangaan van nieuwe sociale contacten. Het verhuizen naar een andere woonplaats dwong mij opzoek te gaan naar een nieuw sociaal netwerk om mij heen. Door een oproepje te plaatsen op Facebook ontstond er een leuk groepje leeftijdgenoten waar we nu wekelijks mee wandelen!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel wat gezondheidsvoordelen aan wandelen verbonden. 
Dus….kom van die luie bank en trek je wandelschoenen aan! Je gaat er geen spijt van krijgen 🙂 Als is het een klein rondje, bedenk dan; meer bewegen is niet meer sporten, maar minder zitten!

By | 2019-03-27T13:01:43+00:00 maart 27th, 2019|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment