Home » Berichten » Eetweetjes » Is pindakaas gezond?

Is pindakaas gezond?

Jummie, pindakaas! Gemaakt van pinda’s, en noten zitten boordevol gezonde vetten. Ik dacht altijd dat ik super goed bezig was als ik een cracker of speltboterham met pindakaas at. Maar is dat wel zo?

 

Pinda’s

HA! Gefopt! Pinda’s zijn namelijk geen noten. Ze zijn familie van de bonen. Als je een pinda op voedingswaarde bekijkt is het positief. 100 gr pinda’s in de dop (dus ongezouten en niet geroosterd) bevatten:

Eiwitten: 28,03 gr

Koolhydraten: 15,26 gr

Vetten: 52,5 gr

Calorieën: 599

 

Huh, positief zei je? Ja hoor! Bijna 600 KCAL hoor!!! I know. Maar het is wel gezond. Het zijn namelijk onverzadigde vetten en ik vind 28,03 gr eiwitten ook goed voor 100 gr.

Maargoed, pinda’s zijn geen pindakaas.

Pindakaas

Misschien denk je wel dat pinda’s heel wat nodig hebben om pindakaas te worden. Voor degene die dat denken: nou dat valt reuze mee! Het enige wat je nodig hebt zijn geroosterde pinda’s en wat sesamolie. Maar dan ook echt heel weinig sesamolie, ½ tl ongeveer.

Maar zout? Suiker? Wat doet al die troep in pindakaas?

Als we een Calvé pindakaas met stukjes vergelijken met een Horizon pindakaas van de biowinkel valt er gelijk al wat op. Wat is die lijst lang bij Calvé!

Die 10 gr suiker per 100 gr vind ik ook niet normaal. Dan maak je van die gezonde vetten lekker een ongezond bakkie!

 

Gezond of ongezond?

Pindakaas past prima in je dieet! Maar pak niet die supermarkt potten. Ze zijn wel goedkoop en vast erg lekker maar verantwoord is het niet. En daarom geef ik die de stempel ONGEZOND!

GEZOND zijn de potten uit de biowinkels. Deze van Horizon is goed en ik heb ook goede verhalen gehoord over het merk Krekeltje. Als je daar toch bent, afwisseling is ook lekker en neem dan bijvoorbeeld eens een amandelpasta of een andere notenpasta! Echt jummie hoor!

Fitcouple

Deze informatie is afkomstig van Fitcouple. Meer informatie over voeding en lekkere recepten vind je op  hun website: www.fitcouple.nl

By | 2018-09-23T08:37:42+00:00 mei 31st, 2016|Eetweetjes|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] Notenspreads: Een dikbelegde boterham met notenspreads zoals pindakaas of sesampasta, staat ongeveer gelijk aan 1 handje pinda’s en bevatten dezelfde gezondheidsvoordelen. Het is wel belangrijk dat je de juiste (zo natuurlijk mogelijke) notenspread kiest. Zo plaatste What2Eat laatst al een blog over pindakaas! […]

Leave A Comment