Home » Berichten » Blog » Pure Honing; een natuurlijk en gezond product!

Pure Honing; een natuurlijk en gezond product!

In dit blog vertelt de 33 jarige Imker Cedric Sprockel, over zijn ambachtelijke honing van zijn Biodynamische Imkerij Bumble Bee te Zevenkamp.
Honing kennen we meestal van het goudkleurige goedje wat je kunt vinden in de supermarkt. Maar wist je dat er een groot verschil bestaat tussen de honing uit de supermarkt en biologische honing die door een Imkerij wordt verkocht?

Pure honing 
De honing waar Cedric in dit artikel over spreekt is pure honing. Helaas zijn er veel honingsoorten in de bekende supermarkten niet echt. Dat wil zeggen: vaak zijn het mengsels van verschillende honingsoorten, waarvan de herkomst niet duidelijk is (EG en NIET EG LANDEN). Soms zijn het zelfs suikermengsels die op honing lijken. Honing uit supermarkten bevatten vaak veel toegevoegde middelen, die er meteen voor zorgen dat het product helemaal niet gezond is!
Het proces van het maken van honing is erg arbeidsintensief vandaar dat PURE honing ook nooit heel erg goedkoop kan zijn. Een honingbij vliegt bijna 50.000 kilometer rond voor 1 kilo honing! Het verschil met de honing uit de supermarkt proef je dan ook meteen!

Wat is honing? 
Honing wordt door de honingbij gemaakt van nectar uit bloemen. Nectar is een zoet plantensap, bedoeld om insecten naar de bloem te lokken. Honing is een soort natuurlijke zoete stroop dat gebruikt kan worden als een natuurlijke suiker. De suikers die in deze goudgele zoete stroop aanwezig zijn, worden glucose en fructose genoemd. Samen met allerlei andere vitamines en mineralen is het een natuurlijk en gezond product.

Hoe gezond is de natuurlijke zoete stroop en wat doet het met je lichaam?

De natuurlijke suikers in honing zorgen voor veel energie!
Van honing krijg je vrijwel direct een energieboost, maar ook krijg je langdurige energie. Dat komt door de natuurlijke suikers die aanwezig zijn. Er komen 2 soorten natuurlijke suikers in voor, namelijk: glucose en fructose. Glucose is een suiker die snel door het lichaam wordt opgenomen, vandaar de snelle energieboost. Fructose wordt langzamer door het lichaam opgenomen en zorgt hiermee voor langdurige energie.

De antioxidanten versterken je algehele gezondheid
Een algehele gezondheid is nodig om allerlei slechte invloeden van buitenaf te lijf te gaan. Honing bevat vele antioxidanten die je gezondheid een oppepper geven.

Honing heeft een antibacteriële werking
De antibacteriële werking van honing is de reden dat honing vroeger vaak werd gebruikt voor allerlei doeleinden.

Honing is wateraantrekkend (hygroscopisch)
Honing is wateraantrekkend, met een duur woord hygroscopisch wordt genoemd. Dit betekent dat honing vocht vanuit de lucht opneemt. Deze eigenschap zorgde ervoor dat honing vroeger werd gebruikt bij het behandelen van open wonden. Op deze manier bleef de wond langer vochtig en voorkwam het littekens. Vandaag de dag gaan wij gewoon naar huisarts / ziekenhuis en eten wij alleen de honing.

Verschillende soorten nectar
Er bestaan enorm veel verschillende soorten honing. Deze verschillen vind je onder andere terug in smaak, kleur, dikte en voedingswaarde. Deze verschillen ontstaan doordat honingbijen veel verschillende soorten nectar kunnen gebruiken voor de productie van honing. Er bestaat een verband tussen de kleur en smaak van honing. Vaak is het zo dat hoe donkerder de honing is, des te meer krachtig deze van smaak is. Houd je dus van een milde honing, dan kun je het beste voor een zo licht mogelijke honingsoort gaan.

Verwerking door de imker
Verschillen in honing kunnen ook veroorzaakt worden door de verwerkingswijze door de imker. Vaak wordt honing zogenaamd koud geslingerd. Met een honingslinger wordt dan de honing uit de raten geslingerd en gezeefd, zonder deze te verhitten. Dit wordt ook wel rauwe honing genoemd. Grote honing verwerkers verhitten deze honing wel, om sneller te werk te gaan. Deze honing heeft veel van haar natuurlijke gezonde ingrediënten verloren en kristalliseert niet meer.

Ook kan honing tot créme worden geroerd. Zodra de honing begint te kristalliseren wordt er dagelijks meerdere malen enkele minuten geroerd, totdat het gewenste resultaat is bereikt. Dit geldt overigens niet voor klaverhoning. Dit is van nature al een crémehoning.

Om honing te krijgen, dat niet door de imker is bewerkt, kiest men voor raathoning.Raathoning is honing die door de bijen in volkomen nieuwe raat is opgeslagen. Die raat mag derhalve ook niet op kunstraat zijn gebouwd. De combinatie van honing en echt maagdelijke raat geeft raathoning zijn eigen heerlijke smaak.
Uit korven wordt meestal raathoning gesneden. Raten uit korven kunnen immers niet worden geslingerd, en in korven wordt ook geen of nauwelijks kunstraat gebruikt.
In kasten worden vaak aparte kleinere secties in de honingkamers aangebracht om raathoning uit te kunnen winnen.
Raathoning is vaak aanzienlijk duurder dan geslingerde honing, omdat de winning van raathoning speciale vaardigheden en voorzieningen van de zijde van de imker eist zoals:

– raathoning moet goed verzegeld zijn,
– raathoning mag geen andere stoffen (zoals stuifmeel) bevatten.

Een arbeidsintensief proces
Om van nectar naar honing te gaan, ondervinden er diverse stappen plaatst:

  1. Het verwerkingsproces begint al bij het verzamelen van de bloemennectar. De bij gebruikt haar speciale, buisvormige tong om de nectar op te zuigen. Ze houdt een kleine portie van de nectar voor zichzelf ter dekking van haar energiebehoefte.
  2. Het grootste deel van de oogst wordt al tijdens de terugvlucht van de verzamelplaats naar de bijenkast bewerkt. In de speciale honingmaag worden enzymen, organische zuren en andere stoffen toegevoegd.
  3. In de bijenkast wordt de nectar door middel van braken doorgegeven aan werkbijen. De honing wordt door deze bijen verder met enzymen verrijkt en het overtollige water wordt deels onttrokken.
  4. De bewerkte nectar wordt dan in de vorm van een druppeltje in een cel van de raat uitgebraakt.
  5. Tijdens het rijpen verdampt nog een aanzienlijk deel water uit de honing en krijgt ze een stroperige consistentie. Verse bloemennectar bevat ongeveer 70% water; volrijpe honing bevat nog slechts 18% water.
  6. De bijen verzegelen de raat met rijpe honing met een wasdekseltje.

Het afnemen van honing aan het wasdeksel herkent de imker of de honing rijp is voor de oogst. Als de kasten zwaar aanvoelen en de honingraten goed verzegeld zijn, gaat de imker de honing afnemen.

Het ontzegelen van de raten. De bijen worden voorzichtig van de honingraat geschoven. Daarna verwijdert de imker de wasdekseltjes met een speciale vork.

Slingeren Vervolgens worden de volle honingraten in een zogeheten ‘honingslinger’ of centrifuge gedaan, waarin de honing uit de raat wordt geslingerd. Op die manier worden de waardevolle bestanddelen van de honing niet beschadigd.

Honingverwerking
Het zeven (filteren) van de honing Men zeeft de honing om verontreinigingen zoals wasdeeltjes, stuifmeelklompjes en andere onzuiverheden te verwijderen.
Het rijpingsproces : het zemen Na het slingeren laat men de honing gedurende 3 tot 5 dagen in gesloten containers staan, zodat de wasresten, deeltjes stuifmeel en andere vreemde deeltjes zich op het oppervlak kunnen verzamelen. Door de schuimlaag 1 of 2 keer te verwijderen ontstaat er een kristalheldere honing.

Meer informatie?
Wil je meer informatie over echte honing? En wil je weten waar je de honing van Biodynamische Imkerij Bumble Bee kunt kopen? Klik dan hier voor meer informatie!

Dit blog is geschreven door Cedric Sprockel.
Cedric Sprockel
By | 2018-11-23T13:49:10+00:00 januari 13th, 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment