Home » Berichten » Blog » Kastanjes eten; op en top herfst!

Kastanjes eten; op en top herfst!

De laatste keer dat ik kastanjes gegeten heb was jaren geleden op een kerstmarkt in Duitsland, en ik vond ze lekker!
Zo’n tijd geleden alweer en ineens had ik er zin in! Deze periode leent zich er natuurlijk goed voor en ik zag het helemaal zitten om met het herfstzonnetje het bos in te gaan, met de kids…op zoek naar kastanjes!!

Gelukkig had ik van te voren even opgezocht welke kastanjes ik precies moest hebben; tamme…geen wilde! Het verschil kun je zien aan de vorm van de kastanje. Een wilde kastanje is mooi rond, terwijl de tamme kastanje een afplatting heeft en een soort wit puntje eraan.
Het was even zoeken maar ik vond er toch een tasje vol glanzende kastanjes!

Mocht jij ze nou niet kunnen vinden in het bos, Eko-plaza, sommige supermarkten en groenteboeren verkopen ze ook 😉 Wel zo handig!

Wist je dat kastanjes heel gezond zijn?
Kastanjes zijn een stuk minder vet dan andere noten en bevatten veel gezonde voedingsstoffen waaronder vitamine C, B en E. Maar daarnaast ook kalium, calcium, foliumzuur, zink, ijzer en magnesium. Zij kastanjes DE superfood van de herfst?

Hoe bereid je kastanjes?
Dat kan op 3 manieren;

Rauw
Wel eerst even pellen!

Gekookt
Tamme kastanjes kun je koken in een pan met water. Zorg dat de kastanjes net onder water staan en laat ze ongeveer 20 minuten zacht koken. Daarna even afkoelen en je kunt ze ontvellen!

Gepoft
Maak voor het poffen eerst even een kruisje met een mes op de platte kant van de kastanje. Zo ontploffen ze niet maar poffen ze (ze zullen trouwens wel openbarsten, maar dat hoort!).  Leg ze op de bakplaat en dan kunnen ze 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Als ze afgekoeld zijn kun je ze pellen!
Je kunt trouwens kastanjes ook poffen door middel van een vuurkorf (zoals ik ze gegeten heb op de kerstmarkt). Leg ze op een rooster boven het vuur en schud ze af en toe om!

Goede tip: Twijfel je of de kastanjes die je gevonden/gekocht hebt nog goed zijn?
Leg ze in een pan met water. De kastanjes die naar boven komen drijven zijn uitgedroogd of rot van binnen, de kastanjes die zinken kun je heerlijk eten!

Hoe ik ze gegeten heb?
Ik heb de kastanjes gekookt en daarna gepeld, wat een best een klusje was.
Ik vond heerlijke gerechten op internet dus het was lastig kiezen. Van kastanjes kun je heerlijke puree of soep maken, geserveerd met echte herfstgroente als champignons, spruitjes of pompoen.

Ik heb gekozen voor een super lekkere, hartige taart!

Het gerecht vind je hieronder!

Ingrediënten:

Kastanjes, prei (2x), gorgonzola, eieren (4), geraspte kaas, knoflook (2 teentjes), verse bieslook, bladerdeeg (6 a 7 plakjes), snufje zout en peper.
Dit recept is ook heerlijk met gebakken spekjes of spruitjes in plaats van prei!

Bereidingswijze:

– kook de kastanjes in een laagje water. Zorg dat de kastanjes net onder water staan. Laat de kastanjes 20 minuten zacht koken.
– ontdooi de bladerdeeg
– olie de springvorm met olijfolie of kokosolie
– laat de kastanjes afkoelen nadat ze gekookt zijn
– beleg de springvorm met de ontdooide plakjes bladerdeeg.
– Snijd de prei in reepjes
– pel de kastanjes en snijd ze in stukjes,
– wok de prei in olijfolie en voeg daarna alle ingrediënten toe: stukjes kastanje, gorgonzola, 4 eieren, peper en zout.
– giet het mengsel in de springvorm
– bestrooi het met geraspte kaas en bieslook
– bak het 45 minuten in een voorverwarmde oven.

Eet Smakelijk!

By | 2018-09-29T19:30:23+00:00 september 29th, 2018|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment