Home » Berichten » Blog » Decemberverleiding: Word speculaas de baas!

Decemberverleiding: Word speculaas de baas!

De Sint is weer in aantocht en al weken merk je dat in de supermarkten. Overal waar je kijkt liggen zakken vol heerlijke pepernoten, taai-taai poppen of nog erger: Speculaas!!!

Wat een verleidingen allemaal!! Is deze verleiding te weerstaan?
Bestaat er een gezonder alternatief?

Over gezond en verantwoord eten kunnen we tegenwoordig van alles vinden op het internet. Deze site biedt allerlei gezonde recepten voor ontbijt, lunch en diner. Maar verantwoord snoepen….kan dat eigenlijk wel?

What2Eat heeft een aantal tips en ‘geheime’ ingrediënten voor je die je kunnen helpen bij het maken en bakken van verantwoorde cakejes, taarten en koeken! Ook recepten voor de ‘lekkere trek’ zijn hier sinds kort te vinden.
Op deze manier hopen wij je te helpen om al die heerlijke verleidingen in de decembermaand te kunnen weerstaan!

Palmsuiker:

Suiker is toch wel hetgeen wat het snoepen lekker maar ook heel ongezond maakt. Om je baksel toch lekker te laten proeven kun je gebruik maken van een gezonder alternatief: Palmsuiker.
Palmsuiker is een natuurlijk, vrij ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. De smaak is vergelijkbaar met gewone suiker of bruine basterdsuiker (afhankelijk van de kleur van de palmsuiker). Het heeft ook dezelfde structuur, waardoor het een heel handig product is om mee te bakken!

Tijgernootmeel:

Tijgernootmeel wordt ook wel aardamandelmeel genoemd. Dit meel is geheel glutenvrij en ook graanvrij. Het smaakt van zichzelf al een beetje zoet en bij mijn 1e hap moest ik meteen denken aan speculaas. Mijn gevoel had gelijk, tijgernootmeel is echt perfect om speculaas mee te maken. Het smaakt net alsof het bij een goede banketbakker vandaan komt. Met andere graan-vrije melen moet je soms wat concessies doen qua smaak, maar dat is hier helemaal niet het geval.

Kokosolie en kokosmeel:

Kokosolie is een veelzijdig product waarmee je kunt bakken en frituren. Bij veel recepten op what2eat wordt kokosolie als voorkeur genoemd. Maar waarom eigenlijk?
Kokosolie bevat laurinezuur (lauric acid). Laurinezuur verandert in je lichaam in monolaurin. Een stof die ook gevonden wordt in moedermelk. Het versterkt het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat laurinezuur ervoor zorgt dat er meer goed HDL cholesterol in je bloed komt. Hierdoor komt je cholesterol in balans.

Kokosmeel is een minder bekend product. Kokosmeel is gemaakt van vers en zuiver kokosvlees. Het vlees wordt gedroogd en ontvet en vervolgens fijn gemalen tot een poeder. Dit van nature glutenvrije meel heeft een consistentie die vergelijkbaar is met tarwemeel. Glutenvrij maar toch een goede bron van eiwitten en rijk aan vezels!! Een gezond alternatief dus!

Kaneel:

In appeltaart en appelflappen kennen we kaneel allemaal wel. Maar kaneel is ook veel ander gebak lekker. Het zorgt toch voor een lekkere, zoete smaak en het is nog gezond ook!
Vroeger, maar dan ook heel vroeger, werd kaneel gebruikt als medicijn. Het helpt tegen verkoudheid, diarree, misselijkheid, menstruatiepijn en zelfs tegen koude voeten! Daarnaast is kaneel ook voordelig voor je bloedsuikerspiegel. Het zorgt er namelijk voor dat je minder insuline aan hoeft te maken, wat betekent dat je minder reserves gaat opslaan (VET!). Wat een wondermiddel eigenlijk, he?

 

 

Cacaonibs:

Cacaonibs zijn rauwe cacaobonen in stukjes gehakt. Deze zijn om gewoon zo te eten nogal bitter van smaak, maar wel heerlijk om in een gerecht te doen. Het is heerlijk om ze mee te bakken in een cake, maar dan verliezen ze wel grotendeels hun voedingswaarde. De stukjes blijven bij het verhittingsproces wel intact, ze smelten niet, daarom geeft het wel een heerlijke “bite” in de cake. Als je toch wilt genieten van de gezonde voedingswaarde van deze cacaonibs strooi ze dan, nadat het in de oven is geweest, over je cake of taart!

Gek op speculaas maar niet zo gek op de suikers en calorieën?
Dan bieden deze Speculaasbrokken uitkomst! Gluten en graanvrij en ontzettend lekker!
Bekijk het recept hier

Zin in brownies?
Probeer dan deze gezonde variant. Succes verzekerd, deze zijn echt heerlijk! Het geheime ingrediënt? ZWARTE BONEN!

Bekijk het recept hier!

Deze blog is geschreven door What2Eat!
What2Eat
By | 2018-09-23T08:37:45+00:00 november 11th, 2015|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment