Home » Berichten » Blog » Zen zonder suiker

Zen zonder suiker

3 weken terug was het zo ver: ik ging 3 weken zonder toegevoegde suikers. Op mijn stage werd er ELKE dag een grote zak snoep opengemaakt, vlogen de dropjes en winegums om mijn oren en trok de pepernotenlucht steeds weer mijn aandacht. Ik was er klaar mee, ik wilde het niet. Ik vertelde de voordelen van een periode zonder toegevoegde suikers aan mijn collega’s en verrassend genoeg wilden ze de challenge met mij aangaan. 3 weken zonder toegevoegde suikers!

Wat zijn die voordelen dan?

Veel suiker heeft, zoals je misschien wel weet, invloed op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je suiker eet, krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel en daarmee ook direct energie. Omdat je lichaam graag in balans is doet het er alles aan om je bloedsuikerspiegel weer op een gemiddelde te krijgen. Hierdoor moet je lichaam hard werken en daalt deze weer. Zo’n daling noemen we ook wel je suikerdip. Door deze suikerdip krijg je weer behoefte aan suiker, want je wil energie. Op deze manier ga je veel schommelen, je bent niet meer in balans.

Wanneer je geen toegevoegde suikers eet, blijft je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Het effect? Meer energie en geen vreetaanvallen!

Gewichtsverlies is ook een voordeel. Echter is dit niet altijd en bij iedereen van toepassing. Mensen die zonder toegevoegde suikers eten kunnen net zo goed aankomen omdat ze vervangers gaan zoeken. Het is een verhaal van: “Ik mag geen koekje dus ik ga maar 6 crackers met biologische pindakaas eten.” Tsja, zo werkt het niet! Dat weten we nu toch wel?

Suiker heeft ook invloed op je huid en haar. Een onrustige huid heeft vaak te maken met je voeding. Als je niet die troep eet, zal je huid een stuk rustiger zijn en je haar meer glanzen. Best handig met de naderende winter dacht ik zo!

Hoe is het verlopen?

Eerlijk gezegd, vond ik het niet zo lastig. De koekjes skippen voor 3 weken vind ik niet zo moeilijk. In het weekend wel, als iedereen om je heen op het feestje borrelnootjes eet en wijn drinkt. Maar goed, over het algemeen at ik al best vrij van toegevoegde suikers. Toch zijn er wel dingen waar je even op moet letten. Ik was in deze weken wel streng voor mezelf, ik zorgde dat ik ook geen vette hap at, geen alcohol dronk en goed mijn calorie inname onder controle had. Dit deed ik omdat ik niet alleen het effect van mijn bloedsuikerspiegel wilde meten, maar ook een beetje afvallen. Ik vond het wel weer nodig ;).

De grootste verandering voor mij was dat ik geen granola meer in mijn kwark at. Die granola maakt het ontbijt wel echt een feestje. Hoewel ik de granola altijd zelf maak, doe ik er altijd honing in. En honing = suiker! Nu at ik vet saai een hele bak magere kwark. Shit hee! In zo’n bak kwark zit ook al gewoon bijna 20 gram suiker!!! Maar niet toegevoegd, hehe. Mijn tussendoortjes bestonden uit een stuk fruit en tijdens de lunch at ik lekker rijstwafels met humus en kipfilet, tzatziki met komkommer en super lekkere zelfgemaakte pindakaas. Zo erg vond ik het niet hoor! ’s Avonds at ik erg gevarieerd: spitskool met een bal kipgehakt, kipfilet met rauwkost, een oosterse salade, rundergehakt met boontjes, noem maar op. Ik hield het prima vol!

Op stage hoorde ik om me heen wel andere verhalen. De broodeters moesten opeens volkoren brood gaan eten, het cup-a-soupje werd geskipt en die ontbijtkoek was al helemaal verboden! Ze vonden me streng! De suikervrije dropjes lagen na een week al in het laatje: “Er staat 0 g suiker hoor!” Ja, ze hadden gelijk. Ik had zonder toegevoegde suikers gezegd en had nog geen woord vuil gemaakt over zoetstoffen. Ondanks dat, iedereen doet het op zijn eigen niveau. Dat ik nou zo streng voor mezelf ben, betekent niet dat iedereen dat moet zijn. Weer wat geleerd!

Even kort iets over zoetstoffen

Zoetstoffen hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel als echt suiker. Je lichaam weet namelijk niet of je suiker of zoetstof eet. Je zal daarom nog steeds je pieken en dalen hebben, je komt niet in balans. Het voordeel ten opzichte van echt suiker is dat zoetstoffen geen calorieën leveren. Er zit niks in, geen voedingsstof, geen calorie. De keuze is daarom aan jezelf of je dit wil of niet. Wil je gezond zijn? Doe het dan niet. Ga je echt voor een calorietekort omdat je wil afvallen? Vooral doen als je het lekker vindt.

Het effect

Eigenlijk is deze periode heel positief geweest. Ik vind het lastig dat ik iets niet ‘mag’. Dan krijg ik er op een of andere manier extra zin in. Zo zat ik te kwijlen als Roy vlokken aan het eten was, terwijl ik normaal makkelijk een maand zonder vlokken kan. Mijn calorie inname had ik goed onder controle en ik ben in totaal 2KG afgevallen! Best goed, al vind ik zelf.

En toen was het zo ver. De 3 weken waren voorbij en we gingen uit eten. In mijn ooghoek zag ik de hele tijd een chocoladefontein stromen. O M G, chocola! Het mag weer! Zo vaak ga je niet uit eten, dus ik nam het er van. Ik at lekker aardbeitjes met chocolade en had zelfs een hapje snicker ijs genomen, hihi. Ik ging met een vol buikje naar bed en viel in slaap. Maar toen gebeurde het: om klokslag 4 uur gingen mijn ogen open; en ook niet meer dicht. Ik was klaarwakker. De energie ruiste door mijn lichaam, ik moest die suikers kwijt! Ik heb ongeveer de hele nacht wakker gelegen en ik voelde me een slap vaatdoekje. Gatsie! Eigenlijk wist ik wel dat dit ging gebeuren maar het is goed om weer even wakker geschud te worden (letterlijk dan, haha!). Yep, de energie die je in je lichaam stopt moet er ook weer uit. En dat lukt niet als je slaapt!

Deze week beginnen we gewoon weer als vanouds. Een bakje kwark, zonder granola! Af en toe mag je jezelf natuurlijk verwennen maar ik voel mezelf beter zonder al die troep. Een betere nachtrust, een rustigere huid: Ik ben zen zonder suiker!

 

Heb jij al eens een periode zonder toegevoegde suikers gedaan? Hoe beviel dat?

Deze blog is geschreven door FITCOUPLE. Kijk op www.fitcouple.nl als je meer van hen wil lezen.
FITCOUPLE
By | 2018-09-23T08:37:46+00:00 november 1st, 2015|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment