Home » Berichten » Gastbloggers » Nicole » Chia-trut

Chia-trut

Gastblogger Nicole

Nicole schrijft om de week wat haar bezighoudt rond detoxen, gezondheid en voeding. Meer weten over haar? Bekijk haar Facebookpagina Appels met peren!

De persoonlijke reis van Nicole, een 38 jarige moeder uit Hoorn, begon vorig jaar. Haar relatie en leven beu, vertrok ze met haar 5 jarige diva en bijna 8 jarige autirebel, naar een leuk huisje nabij de binnenstad van Hoorn. Ze kreeg de kans zich om te scholen, ging van typegeit naar chiatrut en houdt zich momenteel bezig met het opzetten van een eigen detoxpraktijk.

Ondanks sapkuren en chlorellapoeder, gaat er op een off-day nog wel eens een pak koek doorheen of zo’n hele foute pizza in het weekend. Wel weet ze de laatste tijd meer en meer de balans te bewaren.

Chia-trut

Het ene na het andere artikel op social media slaat me ermee om de oren. Superfoods zijn in en in slecht voor kinderen. Blijkbaar raken kids hierdoor ondervoed. Wordt het op sommige sites nog subtiel gebracht, op sommigen schijnen Superfood-ouders hun kinderen te vermoorden. En ook Linda schreeuwt het uit op de nieuwe cover van haar blad: “Rot op met je chiazaad!”

Nu moet je weten dat mijn hele keukenplank in beslag wordt genomen door een portie chia-, hennep-, sesam- en gebroken lijnzaad waar je u tegen zegt. Ik heb verder amandelmeel, kokosolie en kokosbloesemsuiker en maak suikervrije bonbons en brownies. In die laatste zitten avocado en courgette verwerkt om er nog maar eens een portie vitamine C tegenaan te gooien. En dit prakkie chocoladegenot schotel ik mijn twee kids zonder blikken of blozen voor. Oké, dat is vals omdat ze niet weten dat ze nu ongemerkt enge groenten binnenkrijgen. Maar maakt dat me een onverantwoorde moordmachine?

Of is het andersom en heeft bijna heel Nederland oogkleppen op. Want bijna iedereen schijnt die hele superfood-shit een hype te vinden. Maar de echte hype is al zo ingeburgerd dat we het klakkeloos opvolgen. Iets met één schaap over de dam..

Zo is melk ooit aangesmeerd, omdat men niet wist wat te doen met het enorme overschot. En de bevolking maakte daar dankbaar gebruik van. Niet dat melk zo goed is. Maar na jaren van schaarste stel je geen vragen. En nu weet ik niet of de breed uitgemolken campagne voor de Witte Sloper kwam voor of na de kritische kanttekeningen. Maar dat doet er niet toe. Het belangrijkste is dat ze dat maar mooi in de doofpot hebben weten te stoppen. Ook wel bekend als ‘de schijf van 5’.

En dan hebben we nog suiker, E-621, tarwe en maïs. Te vinden in tal van producten. Meestal in een pakje of zakje onder misleidende namen. Maar ook vermomd als brood. Onze heilige supermarktboterham is in werkelijkheid een bewerkte granenbom vol toevoegingen en heeft niets meer met gezonde voeding te maken.

Dat brengt me meteen op margarine. Ooit bedacht als voer voor kalkoenen, die er echter massaal het loodje door legden. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het één molecuul verwijderd is van verf. En die gezonde margarine smeren we nu lekker verantwoord te pas en te onpas, omdat het zo lekker “light” is.

Maar man, wat een goeie marketing! Ik zou willen dat ik een hype van dusdanige proporties neer kon zetten. Met de juiste mensen (lees: vinger in de pap) achter me had ik geld gepompt in een serieus klinkende campagne. Met een pakkende slogan en opgedrongen richtlijnen waren mijn half gehaakte mutsjes wellicht een ware trend geworden.

Maar dit is een ver-van-mijn-bed-show. Helaas jaag ik al mijn geld er momenteel doorheen met het ondervoeden van mijn kinderen. Een campagne zit er dus voorlopig niet in.

By | 2018-09-23T08:37:45+00:00 november 19th, 2015|Gastbloggers, Nicole|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment