Home » Berichten » Blog » Altijd weer dat jojo-effect?

Altijd weer dat jojo-effect?

Na een leven vol diëten ben ik weer terug bij af: dikke 5 kilo te zwaar en ontevreden met mijn lichaam. Ik heb in de loop der jaren al van alles geprobeerd: Sonja Bakker, Koolhydraat-arm eten, Paleo, Het metabolisme dieet en noem maar op. En…echt wel met succes! Vooral met het metabolisme dieet ben ik wel 13 kilo afgevallen. Maar dan het grote nadeel; zodra ik stopte met het dieet vlogen de kilo’s er weer aan. Sommige van deze diëten worden als levensstijl gezien, maar vanwege de strenge regels hield ik het altijd maar een paar maanden vol. Met als gevolg dat ik uiteindelijk zwaarder was dan voor ik begon met diëten. Het welbekende jojo-effect had ook mij in mijn greep.

Maar wat is het nou eigenlijk? En hoe komt het toch dat je vaak meer aankomt, na een dieet, dan dat je daarvoor aan overgewicht had?

Het gevaar van het jojo-effect
Met de term ‘Jojo-effect’ bedoelt men het verliezen en weer aankomen van gewicht om het vervolgens weer te verliezen en weer aan te komen. De oorzaak van het jojo-effect komt vooral door het volgen van een crashdieet. Een crashdieet is er op gebrand om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk af te vallen. Dergelijke diëten zijn niet lang vol te houden en vaak komt men na zo’n dieet weer razendsnel aan. Dat komt vooral doordat je lichaam tijden het crashdieet schaarste heeft gekend. Er komt immers weinig voeding binnen waardoor je lichaam zuinig om gaat met energie. Hierdoor zal je lichaam weinig verbranden. Sterker nog; het zal zelfs spierweefsel aan gaan tasten om dit als energie te verbruiken.
Zodra je met het dieet stopt, en je weer normaal gaat eten, dan zal je lichaam deze voeding meteen opslaan als vet. Als een soort buffertje  voor de komende periode van schaarste, want je lichaam heeft geleerd dat het zonder voeding kan komen te zitten.
Eten verbrand dus niet meer maar wordt opgeslagen, en dit zorgt ervoor dat je aankomt. Soms zelfs meer dan het gewicht wat je had, voordat je startte met het dieet.
Snel gewicht verliezen is dus niet de oplossing. Een dieet, of veel beter, een levensstijl waarbij je geleidelijk gewicht verliest is in alle opzichten beter voor je lichaam!

Kies voor een levensstijl die vol te houden is
Het nadeel van een dieet is dat het vaak gericht is op een bepaalde periode waarbij je je streng aan allerlei regels moet houden. Een levensstijl is niet gericht op een bepaalde periode maar op de rest van je leven. En in je leven zijn er momenten waarbij je jezelf wel eens flink laat gaan. Denk aan vakanties, speciale verjaardagen, bruiloften etc. En dat mag ook. Genieten staat voorop! En dan pak je de draad gewoon weer op. Laat de gedachte van snel gewicht verliezen daarom los en richt je vooral op de voeding die je wel mag eten (en welke lekkere combinaties je hiermee kunt maken 🙂

Mijn ideale levensstijl:
De levensstijl waar ik mee gestart ben is veel makkelijker vol te houden dan die van een crashdieet. Na al mijn ervaringen met al die verschillende diëten heb ik een aantal overeenkomsten gevonden die bij mij altijd goed werkten.  Deze overeenkomsten heb ik omgezet in de volgende 5 basisprincipes:

 1. Eet 5 keer per dag
  Drie hoofd maaltijden (ontbijt, lunch, diner) en twee verantwoorde tussendoortjes.
 2. Eet puur
  Dus geen pakjes of zakjes. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt en krijg je niet ongemerkt teveel toegevoegde suikers of zout binnen
 3. Eet gevarieerd
  Niet alleen met avondeten maar ook met mijn ontbijt en lunch. De ene keer kies je voor Griekse yoghurt met fruit en noten als ontbijt, de andere keer volkorencrackers of speltbeschuit. Wissel je lunch eens af met een lekkere salade of een groente-omelet!
 4. Eet met mate
  Vooral bij het avondeten ben je snel geneigd om vaker op te scheppen. Schep maar 1 keer goed op en houd het erbij. Je zal zien dat je al na 20 minuten een voldaan en vol gevoel hebt!
 5. Beperk koolhydraten
  Koolhydraten heeft je lichaam nodig, maar voor je het weet eet je er veel te veel van. Vervang een maaltijd (ontbijt, lunch of diner) eens door een koolhydraatarm-gerecht.  En schep maar twee eetlepels op van je rijst, aardappels of pasta. Zo wordt het dus veel meer ‘saus’ dan pasta… ook niet verkeerd, toch?

Nog meer tips:
-Vervang de rijst door zilvervlies rijst, je pasta door bijvoorbeeld speltpasta en je aardappels door zoete aardappels.
-Vind je alleen water zo saai? Maak lekkere thee met gember en citroen, drink spa rood met munt of citroen of maak je eigen Ice tea!
– Gezond eten is alles behalve saai. Wie denkt dat je met gezonde voeding alleen maar op een blaadje sla moet kauwen heeft het helemaal mis. Zoek maar eens op internet naar websites over gezonde voeding en je vindt tal van heerlijke gerechten! Je zal zien dat je enorm gaat genieten van goede voeding.
– wees niet bang voor vetten! Wist je dat pure roomboter gezonder is dan halvarine? En dat avocado’s, noten en vette vis hele gezonde vetten zijn die vitamines A, D, E en K veel beter opnemen?

Bewegen
Naast gezond eten is voldoende beweging ook heel belangrijk! Lukt het je niet om jezelf drie keer per week naar de sportschool te slepen? Denk dan hier aan:
Meer bewegen betekent niet persé vaker sporten maar minder op de bank zitten!
Ga lekker wandelen, pak vaker de fiets dan de auto of doe oefeningen in je woonkamer! Een stappenteller of een speciale app kunnen heel motiverend werken!

 

Geniet van je nieuwe levensstijl en ga het jojo-effect uit de weg! Heb jij ook nog tips of ervaringen die je met ons wil delen? Laat gerust een berichtje achter!

By | 2018-09-23T08:37:32+00:00 februari 15th, 2017|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment