Home » Berichten » Gastbloggers » Nathalie » Luister jij naar je lichaam?

Luister jij naar je lichaam?

Gastblogger Nathalie

Nathalie schrijft eens per maand over het creëren van een gezonde lifestyle op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en mindset. Meer weten over haar? Bekijk haar website: www.appelenjij.nl of haar Facebookpagina 

Ik ben Nathalie Appel en mijn passie ligt bij vrouwen die graag hun lifestyle gezonder willen maken op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en mindset. Voeding en lekker leven zijn altijd al een deel van mijn leven geweest. Ik ben een echte Bourgondiër en hou van het leven. Ik geloof heel erg in pure producten. Producten die weinig tot niet bewerkt zijn. Producten wat je overgrootmoeder zou herkennen als eten. Deze producten zijn en blijven het gezondst om te kiezen. Daarom is het misschien niet zo verwonderlijk dat ik een hekel heb aan pakjes en zakjes. 

 

Luister jij naar je lichaam?

 

Misschien vind je dit een vreemde vraag en ben je geneigd om ja te zeggen. Lees toch deze blog eerst door en kijk dan of je nog steeds ja zegt.

In deze tijd waarin overal om ons heen eten te vinden is, hoef je geen honger meer te lijden. Waar we in de oertijd de hele dag bezig waren om ons eten bij elkaar te scharrelen, zijn wij tegenwoordig met een kwartiertje bij de Albert Heijn klaar. Ben je onderweg en heb je geen eten meegenomen, geen punt het tankstation verkoopt allerlei soorten belegde broodjes. Zin in wat lekkers? Ook dat heeft het tankstation. Ben je in de stad dan zijn er kraampjes genoeg waar wat te eten valt te halen. Niet? Dan is vast wel een winkel in de buurt waar snoep of chocoladerepen te verkrijgen is. Het gevolg is dat we de hele dag door eten. We eten omdat we vinden dat het er de tijd voor is, we eten omdat we anderen zien eten, we eten omdat een baaldag hebben, we eten omdat we de geur van het eten zo onweerstaanbaar vinden, maar wanneer eten we nou omdat we trek hebben?

 

In mijn praktijk ontmoet ik kinderen die nog nooit een knorrende maag hebben gehad van de honger. Ze eten de hele dag door ongeacht of hun lichaam het ook nodig heeft! Deze kinderen moeten weer leren te luisteren naar hun lichaam. Bij Lekker Pûh!!! noemen we dat, luisteren naar je stopknop.

 

 

Iedereen heeft een stopknop, de hypothalamus. De hypothalamus regelt de gevoelens van honger, dorst en verzadiging. Als je maag leeg is, begint je maag te knorren en wordt het tijd om wat te eten. Als je genoeg gegeten hebt, komt na ongeveer twintig minuten het signaal vanuit je maag bij de hypothalamus dat je maag verzadigd is. Ben je een snelle eter dan eet je vaak meer dan langzame eters. Je lichaam krijgt door het snelle eten niet de tijd om door te geven dat het verzadigd is waardoor je meer eet dan lichaam nodig heeft. Neem daarom de tijd voor een maaltijd. Eet rustig, geniet van wat je eet, laat je niet afleiden door telefoon, tablet, laptop, tv, boek of tijdschrift en kauw goed. Als je dan gegeten hebt en je bent verzadigd, stop dan! Het geeft niet als je bord nog niet leeg is. Ik weet het, we zijn allemaal zo opgevoed: wel je bordje leegeten hoor! Maar als je dát doet, leer je het af om goed te luisteren naar je lichaam. Dus geef de hypothalamus (of de stopknop) zijn baan terug.

Als je weet dat je lichaam dit allemaal regelt om er voor te zorgen dat je niet verhongert of juist overeet, waarom luister je daar dan niet naar? Luister wanneer er een stopsignaal komt, houd op met eten en je eet precies genoeg. Krijg je trek dan eet je weer. En zo krijg je de regie over je eigen lichaam weer terug. En dat is veel beter dan dat anderen voor je bepalen.

 

By | 2018-09-23T08:37:32+00:00 februari 21st, 2017|Gastbloggers, Nathalie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment