Home » Berichten » Persoonlijke verhalen » Het verhaal van Anne: Eten zonder ‘-ose’

Het verhaal van Anne: Eten zonder ‘-ose’

Anne Hendriks (39 jaar) eet volledig suikervrij en controleert alle verpakkingen op ‘-ose’. Ze maakt haar eten nu zelf en  voelt zich veel beter.

Hoe is deze verandering in levensstijl voor jou begonnen?
Als je 2 jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik er plezier in zou hebben om te koken en dat ik creatief kon zijn met recepten, en zelfs mijn eigen brood zou maken, dan had ik je uitgelachen en hard ook. Tot 2 jaar geleden leefde ik op diepvriespizza’s, magnetronmaaltijden met af en toe een ‘zelfgemaakte’ pasta. Toen werd ik ziek, zieker en nog zieker. Ik heb verschillende medicatie en diëten geprobeerd: histamine arm, eliminatie dieet, glutenvrij. Totdat ik op een moment bedacht dat ik suikervrij wilde eten, maar dan ook echt suikervrij, dus niks met –ose (ja ook geen fructose). Sindsdien gaat het beter en beter. Ik merkte al snel dat in vleeswaren suiker zit, dus het vervolg was alle potjes, zakjes, en andere verpakkingen checken op –ose bestanddelen. Ik kwam tot de conclusie dat in bijna elke verpakking suiker zit. Dit zorgt ervoor dat ik alles zelf moet maken, en weet je wat…. Een half jaar verder en ik heb er lol in. Ik bak mijn eigen brood, maak puree van bloemkool, eigen gemaakte soep en sausjes en zelfs glutenvrije pasta maaltijden.

Vind je het lastig om op deze manier met je voeding bezig te zijn?
Natuurlijk heb ik mijn dipjes, mijn ‘chago momenten’ waarop ik in winkels alle verpakkingen omdraai in de hoop nog wat te vinden dat makkelijk is, of dat ik langs het snoeprek loop en droevig mijn hoofd schud. Dan maak ik thuis van cacao, kokosolie en noten mijn eigen chocoladereep en kan ik er weer tegen aan.

Ik heb geen hoofdpijn of andere afkickverschijnselen gehad van het stoppen met suiker, althans dat denk ik… door het ziek zijn is het lastig om onderscheid te maken. Ik heb haaruitval, vocht vasthouden en andere klachten gehad, maar denk niet dat dat te maken heeft met het stoppen met suiker. Het meest lastige vind ik echt het boodschappen doen, overal zit suiker in (ook al is ‘t in een andere vorm). En wat ik ook lastig vind is uiteten en eten bij anderen. Vooral omdat mensen het niet begrijpen. Mensen snappen niet dat overal suiker in zit en welke gevolgen dat heeft voor mijn lijf (voor de periode van 1 week heb ik onbeheersbare jeuk over m’m hele lijf). Mijn tip: google recepten (Instagram heeft ook veel) en neem de tijd.

Wat is het resultaat van deze gezondere levensstijl?
Ik merk in het algemeen dat ik fitter ben, ik heb minder last van ontstekingen, griepjes en dergelijke zaken. Ik eet wel iets vetter, dus ben niet afgevallen, maar dat is in mijn geval ook niet nodig.

Waar ik vooral me goed door voel is het feit dat mijn eten van het land af komt en dat ik echt kan genieten van mijn maaltijden en ook minder eet. Ik kan het iedereen adviseren om volledig suikervrij te eten!

Blijf je de rest van je leven deze levensstijl volgen?
Ja, de komende periode wil ik zelfs ook glutenarm gaan eten, om te kijken hoe mijn lijf daar op reageert. En ik blijf nieuwe dingen ontdekken. Ik ga bijvoorbeeld binnenkort jullie recept van mayonaise proberen, dat is bijvoorbeeld een etenswaar die ik wel mis.

By | 2018-09-23T08:37:31+00:00 maart 17th, 2017|Persoonlijke verhalen|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment