Home » Berichten » Persoonlijke verhalen » Het verhaal van Brenda: het FODMAP dieet tegen PDS

Het verhaal van Brenda: het FODMAP dieet tegen PDS

Brenda Buijtenhuis (47 jaar) volgde ongeveer 6 weken het FODMAP dieet. Hierdoor weet ze veel beter wat ze wel en niet mag eten.

 

Hoe is deze verandering in levensstijl voor jou begonnen?
In 2014 kreeg ik veel vreselijke pijn aan mijn rechterzijde van mijn bovenlijf. Na veel onderzoeken kwam de diagnose van galstenen. Ik heb toen eerst meegedaan met het FODMAP voedingsschema. Dit omdat de artsen ook constateerde dat ik PDS heb. PDS is het prikkelbare darm syndroom.
Dit houdt onder andere in dat je veel pijn kunt hebben, opgezette buik en rommelende darmen.
Je kan ook slecht tegen diverse soorten voeding. En om het een en ander uit te sluiten deed ik mee met het FODMAP dieet. Het FODMAP dieet is namelijk toegespitst op PDS . Dit dieet kan ervoor zorgen dag de klachten afnemen of zelfs verdwijnen Dit was toen nog relatief nieuw.

Via het ziekenhuis kwam ik bij dit dieet. Hierin kreeg ik begeleiding van een MDL verpleegkundig ( maag, darm, lever). Via een orthomoleculair diëtiste werd ik verder begeleid. In grote lijnen kwam het er op neer om bepaalde voeding, het gaat hier om koolhydraten in de voeding die slecht verteerbaar zijn, weg te laten. Een lijst met veilige producten (groen) en een lijst met verboden producten (rood). Telkens kon ik wat toevoegen vanuit de rode lijst om te kijken waar ik wel of niet tegen zou kunnen.

Je doet dit dieet voor een periode van ongeveer 4-6 weken. Komen de klachten terug, nadat je voeding van de rode lijst hebt toegevoegd, dan weet je dat je dit moet laten staan.

 

Hoe ziet jouw voedingspatroon er nu uit?
Ik ben vooral puurder gaan koken. Geen pakjes en zakjes meer maar vers en zelf bijvoorbeeld de spaghettisaus maken van verse tomaten, groenten en gehakt. Ik moest leren etiketten lezen, zo min mogelijk smaakversterkers, dextrose enz. Wat was dit een lastige taak in het begin. Al doende leer je en nu is het een automatisme om etiketten te lezen en te leren lezen. Het voelt goed om niet zomaar alles klakkeloos in je mond te stoppen. Zelf alles maken; weg met de pakjes en zakjes. Gewoon koken zoals je grootmoeder vroeger deed. Zelfs mijn jongste zoon kookt op die manier als hij thuis voor ons een maaltijd klaar maakt. Ik heb het hem zo geleerd.

 

Wat is het resultaat van deze gezondere levensstijl?
Lichamelijk gezien gaat het beter, mijn galblaas is inmiddels verwijderd. Mijn kijk op voeding is enorm veranderd.  Ook gaat het een stuk beter met mijn PDS.
Ik heb door FODMAP ontdekt waar ik wel tegen kan en wat niet. Ik moet bijvoorbeeld geen appel, broccoli of andere kool samen op 1 dag eten. Door het dieet heb ik ook etiketten leren lezen. Ik moest immers kijken of de verboden producten er niet in zaten. Dit kostte mij erg veel tijd in het begin. Wel was ik lid van forums op bijvoorbeeld Facebook. Dit scheelt veel zoekwerk. Er zijn altijd mensen die al ontdekt hebben wat wel of niet mag!

Helaas ben ik geen gewicht verloren hierdoor. De overgang speelt een rol in toename van mijn gewicht.  Ik ben nog zoekende hoe ik gewicht kan verliezen op een goede gezonde manier.

Blijf je de rest van je leven deze levensstijl volgen?
Uiteraard is het niet altijd mogelijk om op deze manier te koken/eten. Ik ga niet bij iedere uitnodiging van een etentje vragen hoe men het heeft klaargemaakt. Een beetje ‘chill’ ermee omgaan en de volgende dag gewoon weer mijn eigen manier aanhouden. Overwegend handhaaf ik de 80/20 methode. De meeste dagen van de week goed en gezond maar ook ruimte om te genieten.

Mijn Tips zijn om zo puur mogelijk te koken en te eten. Er zit zoveel gif in ons eten als je op de etiketten let, niet normaal! Check altijd het etiket. Dit heeft mij goed geholpen.
Dus een beetje opletten doet al veel met goede eetgewoontes. Het hoeft niet heel erg radicaal te zijn, want anders kan je niet meer buiten de deur gaan eten. Gewoon op een goede gezonde manier met eten omgaan.

FODMAPs zitten van nature in voedingsmiddelen die we dagelijks eten en de basis vormen voor een gezonde voeding. FODMAPs zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm tesrechtkomen. Mensen met o.a.PDS (prikkelbare darm syndroom) hebben er baat bij om producten met veel FODMAPs in de voeding te beperken. Niet iedereen is even gevoelig. In de praktijk geven geringe hoeveelheden FODMAPs geen klachten. (Bron

 

 

By | 2018-09-23T08:37:30+00:00 maart 22nd, 2017|Persoonlijke verhalen|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment