Home » Berichten » Eetweetjes » ZOETE AARDAPPEL

ZOETE AARDAPPEL

Zoete aardappelen behoren tot mijn grootste favorieten en ik eet ze dan ook met grote regelmaat ( ik neem de winderigheid op de koop toe!) Ze zijn niet alleen echt ontzettend lekker, ze zijn ook heel gezond. Veel mensen scheren de zoete bataat, zoals hij ook in Nederland  wordt genoemd, over één kam met de gewone pieper, maar er zijn nogal wat verschillen.

wat zijn zoete aardappelen?

Zoete aardappelen zijn planten uit de windefamilie, het zijn de zetmeelhoudende verdikkingen van de wortels. Vandaar ze ook de meest rare vormen kunnen aannemen en ze eigenlijk nooit echt rond en ovaal zijn.

Het kan soms wel erg euh….rare vormen aannemen! 🙂

Ze groeien  onder de grond, en komen oorspronkelijk uit Mexico. Er zijn diverse kleuren zoete aardappelen, zoals gele, oranje, paarse, en witte. De soorten die wij in Nederland het meeste kunnen kopen zijn de witte en vooral de oranje. De zoete aardappel heeft ook vele benamingen: bataat, yambatatas, ubi, camote en kumara. Wij kennen vooral de namen zoete aardappel, bataat en sporadisch komt yam ook wel eens voorbij.

yam wortelknollen

Yam is eigenlijk geen zoete aardappel, maar wordt veel verkocht als zoete aardappel. Yam is echter een wortelknol die vooral in Afrika als zeer belangrijk basisvoedsel dient. De schil is bruin met haarachtige wortel uitlopers. De binnenzijde is stevig en wit, en heeft de smaak die tussen een gewone en een zoete bataat in liggen. In Afrika wordt ook erg veel meel gemaakt van yam aardappelen. Yam heeft een zeer ruwe schil, waardoor je hem maar moeilijk kunt schillen.Aangeraden wordt dan ook om de yam eerst te koken en dan te schillen, dat gaat een stuk gemakkelijker.zeer gezond

ZEER GEZOND

Zoete aardappelen bevatten erg veel vitaminen en mineralen. Ze zijn ontzettend rijk aan vitamine A. Daarnaast bevat het vitamine B 3, B5, en B6. Ook bevat het vitamine C. Zeer ruim aanwezige mineralen zijn o.a koper, kalium en mangaan. Ruim aanwezig is ook het aminozuur trypofaan. Bataten zijn rijk aan de zogeheten fytonutriënten, waarvan de belangrijkste cynadine en peonidine. Beiden zorgen ervoor dat vrije radicalen uit ons lichaam worden afgevoerd. In de zoete aardappel is de antioxidant béta-caroteen ook ruimschoots aanwezig, hoe meer oranje de aardappel, hoe meer béta caroteen. Zoete aardappelen kregen afgelopen tijd niet alleen vanwege bovenstaande gezonde feiten meer bekendheid en populariteit, ook vanwege de gunstige effecten op diabetes. Vanwege het resistente zetmeel bataten in korte tijd opeens superfoods. Deze gunstige voordelen heeft de bataat te danken aan de aanwezige adiponectine. Adiponectine is een hormoon wat door vetcellen wordt aangemaakt. Bataten stimuleren de aanmaak van dit hormoon. Dit zorgt voor een betere regulatie. De wetenschap is tot de dag van vandaag nog niet zover om te vertellen hoe de zoete aardappel hierin een grote rol speelt, met andere woorden, welke stofjes er allemaal precies verantwoordelijk zijn.

resistent zetmeel ( RS)

Zoete aardappelen vallen ook onder het kopje ” resistent zetmeel”. Resistent zetmeel, ook wel ” resistant starch” of afgekort RS genoemd, is een onverteerbaar soort zetmeel, die nutteloos is voor onze enzymen. Een groot deel van het zetmeel verlaat onverteerd ons lichaam via de ontlasting. RS is eigenlijk een soort vezel. RS wordt niet in de dunne darm door enzymen verteerd, maar wordt pas in de dikke darm verteerd. De dikke darm produceert onder invloed van bijvoorbeeld RS vitaminen en gezonde vetten. Ook maken de gezonde darmbacteriën gifstoffen onschadelijk, wat weer zeer gunstig kan zijn voor mensen met darmproblematiek. RS voedt namelijk de goede darmbacteriën. Resistent zetmeel komt voor in sommige granen, vele soorten groente en fruit, peulvruchten en in enkele zuivelproducten. Er bestaan vier soorten RS:

  • TYPE 1: de niet verteerbare vezels, omdat deze zijn gebonden aan de celwanden van de vezels. Hieronder vallen o.a peulvruchten, zaden en granen.
  • TYPE 2 : de zetmeelrijke soorten, zoals ongekookte aardappelen,groente en onrijpe, nog groene bananen.
  • TYPE 3: afgekoelde zetmeelrijke groente. Via het retrogradatieproces keert het zetmeel terug naar resistent zetmeel. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het koken van aardappelen en rijst soorten.
  • TYPE 4: de bewerkte producten. dit resistent zetmeel ontstaat alleen via een chemisch proces.

Resistent zetmeel is een echte verwennerij voor je darmen. RS kan ontstekingsprocessen tot rust brengen ( PDS!) en reduceert de zuurtegraad in de darmen. Uit onderzoek is ook gebleken dat RS de opname van mineralen sterk verbetert. Zoete aardappelen vallen onder type 3. Je kunt bataten  goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de rauwe aardappel raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken. Wil je profiteren van RS uit de zoete aardappel ,is het beste om de aardappelen zeer kort te koken en de volgende dag pas te consumeren. Het retrogradatieproces heeft dan het beste zijn werk kunnen doen.

winderigheid

Tja…..wil je zoete aardappelen eten, moet je de winderigheid er een beetje bij nemen. Daar ontkomen we niet aan. Hoe komt het dat we er zo winderig van worden? Bataten bevatten een van nature aanwezige suiker, genaamd raffinose. Deze suiker wordt niet verteerd in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Dit veroorzaakt de gassen koolstofdioxide en waterstofgas. Deze zijn de boosdoeners. Het gehalte aan raffinose verschilt van ras tot ras en soms zelfs van aardappel tot aardappel. Zo kan het dus verkeren dat je van het ene maaltje veel minder of juist méér last hebt van winderigheid dan het andere.

Zet ze dagelijks op het menu.Niet alleen lekker,maar ook supergezond!

Monique van der Vloed

Deze informatie is afkomstig van Monique van der Vloed- Meuk vrij met Monique. Meer informatie over voeding en lekkere recepten vind je op  haar website:  moniquevandervloed.nl

By | 2018-09-23T08:37:41+00:00 augustus 4th, 2016|Eetweetjes|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment