Home » Berichten » Eetweetjes » Zo gezond zijn radijzen!

Zo gezond zijn radijzen!

Radijzen, het is vaak even wennen aan de smaak als je ze voor het eerst eet. Maar eenmaal gewend zijn het heerlijke groente die je goed rauw kunt eten. Perfect als tussendoortje dus!
Want radijsjes zijn gezond! We vertellen je waarom:

  • Radijzen bevatten veel vezels. Deze helpen andere voedingsstoffen beter te verteren, en radijs gaat constipatie tegen.
  • Ze zitten ze vol vitamine C en B en zijn ze rijk aan tal van mineralen, calcium, ijzer, kalium, magnesium, zink en mangaan. Best veel voor zo’n klein radijsje!
  • Radijs is een super goede snack voor als je wil afvallen! Ze bevatten namelijk geen vet en zeer weinig calorieën. Er zitten wel enorm veel voedingsstoffen in waardoor je snel vol gaat zitten. Het is dus een ideale groente die goed is om te eten als je wilt afvallen. Wanneer je afvalt is het ook belangrijk om te weten dat er allerlei in vetten ingekapselde gifstoffen vrij komen in het lichaam. Daarom moet afvallen altijd gepaard gaan met detoxen. Radijsjes zorgen ook nog eens voor een goede detoxificatie van het lichaam.
  • Dat radijsjes een goede detox-groenten zijn komt ook doordat radijzen helpen gifstoffen uit de nieren af te voeren. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheiding van water door de nieren bevordert.
  • Radijzen zouden goed werken tegen verschillende ziektes. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes maar ook kanker. Dit komt onder andere door de antioxidanten die erin zitten. De radijs kan door de vele antioxidanten die het bezit welvaartsziekten buiten de deur houden.
    Volgens onderzoek uitgevoerd door de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Dehli, India, bleek dat stoffen in radijsjes de ontwikkeling van kankercellen beïnvloeden wat leidt tot apoptose, de plotselinge dood van kankercellen.

Naast gezond zijn radijsjes ook nog eens heel erg lekker! Ze passen goed in een salade (bijvoorbeeld gecombineerd met appel, rozijnen en rucola). De scherpe smaak laat zich goed combineren met een zure dressing van azijn of citroensap. Ze zijn heerlijk als snack (met stukjes wortel en tomaat) of door je smoothie!
Wist je trouwens dat je het radijsblad ook gewoon kunt eten? Het smaakt pittig en ietwat koolachtig. Gooi het blad dus niet weg, maar beleg bijvoorbeeld eens een boterham met kaas en radijsblad of gebruik het gesneden in de sla!

Kortom: radijzen zijn goed tegen ziekten en super gezond. En als je ze serveert zoals de afbeelding hieronder, ziet het er in de herfst ook nog eens super leuk uit!

By | 2018-09-23T08:37:36+00:00 oktober 27th, 2016|Eetweetjes|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment