Home » Berichten » Blog » Waterkefir; hoe maak je deze ‘drank der honderdjarigen’?

Waterkefir; hoe maak je deze ‘drank der honderdjarigen’?

Door mijn overbuurvrouw werd ik gewezen op waterkefir. Ze gaf namelijk aan op een ‘levend pakketje’ te wachten die verstuurd zou worden via de post. Niet veel later kwam ze aan met een potje vol wonderlijke korrels en met instructies om hier een heerlijke drank van te maken. Voor mij voor het eerst dat ik hiervan hoorde, maar was direct super nieuwsgierig naar de smaak en de gezondheidsvoordelen!

Kefir werd door de moslimbevolking van het noordelijke Kaukasusgebergte beschouwd als een geschenk van Allah. Eeuwenlang werd deze waterkefir drank van generatie op generatie doorgegeven. Deze stammen stonden bekend om hun vitaliteit en hoge ouderdom. Daarom wordt kefir ook wel ‘de drank der honderdjarigen’ genoemd.

Wat is Waterkefir?

Waterkefir is een gezonde, gefermenteerde, probiotische drank, vol heilzame gisten en goede bacteriën. De bacteriën en de gist werken samen en vormen korrels die je gebruikt bij het bereiden van dit drankje. Het heeft een heerlijk frisse, zure smaak en is meteen een goed alternatief voor frisdrank, sapjes of limonade. Het leuke aan waterkefir is dat je er eindeloos mee kunt variëren doordat je allerlei verschillende soorten vruchten kunt gebruiken.

Waarom waterkefir?
Het dagelijks drinken van waterkefir brengt je darmflora in balans en gaat constipatie tegen. Het geeft je lichaam meer energie, verhoogt je concentratie en het versterkt het immuunsysteem van je lichaam. Ook beschermt het je lichaam tegen allergieën. Nog een fijne bijkomstigheid is dat het helpt bij het afvallen! Kefir is dus super gezond en je kunt het zien als een natuurlijk voedingssupplement dat je dagelijks kunt innemen.

Wat heb je nodig?
Van mijn buurvrouw kreeg ik 50 gram waterkefir, genoeg voor een halve liter.

Voor een hele liter heb je het volgende nodig:

  • 100 gram kefirkorrels

  • Een liter water

  • Een biologische citroen

  • Ongeveer 50 gram suiker (biologisch kristalsuiker, rietsuiker, oerzoet…géén honing!
    Als je liever geen suiker gebruikt kun je het ook een overdaad van gedroogd fruit gebruiken.

  • 50 gram (zwavelvrij en biologisch) gedroogd fruit, zoals vijgen, abrikozen en rozijnen.

Hoe maak je het?
– Doe alle bovenstaande ingrediënten in een grote glazen fles of weckpot. Ik had helaas geen biologische citroen, waardoor ik de schil van de citroen eerst heel goed heb geboend en gewassen. Schillen kan natuurlijk ook.
– roer een beetje met een houten lepel waardoor een deel van het suiker al oplost, de rest lost later vanzelf op.
– laat de fles 48 uur op kamertemperatuur staan (niet in de felle zon).
– verwijder de citroen en het fruit en zeef de drank door een plastic zeef. De drank is nu klaar om te drinken!

De korrels die bij mij in de zeef lagen, waren zo’n beetje in omvang verdubbeld.
Deze kan ik mooi gebruiken om dit keer een literfles te vullen!

Hoe smaakt het?
Heel eerlijk gezegd moet ik nog een beetje wennen aan de smaak. Ik vond de drank iets te zuur en mijn dochter ook. Bij mijn volgende fles besloot ik daarom andere vruchten te gebruiken; gedroogde abrikoos. Ik wilde niet nog meer suiker gebruiken om het zoeter te maken, daarom heb ik er extra rozijnen doorheen gedaan en iets minder citroen.
Of dat een succes is? Dat hoor je nog 😊

By | 2019-03-14T10:13:52+00:00 maart 14th, 2019|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment