Home » Berichten » Blog » Wat betekenen die cijfertjes op fruit en welke moeten we nou kiezen?

Wat betekenen die cijfertjes op fruit en welke moeten we nou kiezen?

Zin in een lekkere appel voor de dorst? De keuze is reuze! Zowel in de supermarkten als op de markt. Maakt het eigenlijk uit welke appel we kiezen?  En wat betekenen nou eigenlijk die cijfercodes op het stickertje van een appel?
Wij zijn op onderzoek gegaan en leggen het jullie uit.

De PLU-code
De cijfers die te lezen zijn op het stickertje van een appel, of andere fruit of groente, noemen we PLU-codes. Dat staat voor Price Look-Up code van groente en fruit  die in grote partijen worden ingekocht en laat toe elektronisch de prijs te vinden en de voorraad op te volgen. Daarnaast geeft het meteen aan hoe het fruit geteeld is. Is dat gegaan volgens de richtlijnen van de EU? Is het fruit genetisch gemodificeerd, genetisch gemanipuleerd, organisch of biologisch geproduceerd of geproduceerd met chemische meststoffen?
De PLU-code geeft op deze vragen het antwoord.

Hoe kun je deze PLU-code aflezen?
Nu we weten wat PLU-code’s zijn, is het ook wel handig om te weten hoe we ze af moeten lezen.
Er zijn 3 soorten plu-codes:

  1. Heeft de Plu-code vier nummers, dan is het product conventioneel, commercieel of ‘traditioneel’ geteeld en zijn er bestrijdingsmiddelen, pesticiden, herbiciden en / of fungiciden gebruikt. De laatste twee letters van de code geven de soort van de vruchten of groenten aan. Zo zijn bananen bijvoorbeeld altijd voorzien van de code 4011, appels van 4017 en een kleine citroen 4033.

 

  1. Heeft de Plu-code vijf nummers en is de eerste een 8, dan is het product genetisch gemodificeerd of gemanipuleerd. Deze producten hebben de laagste voedingswaarde van alles soorten groenten en fruit en is zeer zwaar bewerkt. Vaak staan de letters GE (genetically enhanced) GMO (genetically modified organism) of GGO (genetisch gemodificeerd organisme) aangegeven. Toch zie je zo’n stickertje niet vaak. GMO heeft een negatieve naam en daarom geven bedrijven hun fruit of groente toch een code van vier cijfers.

 

  1. Bevat de PLU-code vijf nummers en is de eerste een 9, dan is het product biologisch. Zo zijn biologische bananen altijd gelabeld met plu-code 94011.

ADVIES:
PLU-codes zijn eigenlijk het meest handig voor verkopers en dan met name voor de inventarisatie, prijzen en identificatie. Toch kunnen we er wel iets uithalen:
Koop voornamelijk de biologische producten; de code van 5 cijfers met begingetal 9.
Mijd de 5 cijferige code beginnend met een 8.

Helaas blijft het lastig om te weten of het product GMO vrij is.
Voor een aantal producten geldt namelijk dat het helemaal niet gelabeld hoeft te worden. Denk bijvoorbeeld aan vlees, eieren, zuivel van dieren die die GMO-gevoed zijn. Of additieven als smaak- en kleurstoffen, smaakversterkers of bewaarmiddelen (het veelgebruikte citroenzuur E330 is hier een mooi voorbeeld van).

Gelukkig stijgt de vraag naar GMO-vrije voeding. Dit zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven hun voeding labelen met het NON-GMO label.

Bronnen: In Control: Health, Nutrition en Lifestyl en goedgezond.info

 

By | 2018-09-23T08:37:39+00:00 september 25th, 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment