Home » Berichten » Blog » Voordelen, valkuilen en vele tips over Intermittent Fasting

Voordelen, valkuilen en vele tips over Intermittent Fasting

In mijn vorige blog die ik mocht schrijven voor What 2 Eat heb ik je uitgebreid verteld over mijn ervaringen in de wereld van IF. Vandaag zal ik je meer vertellen over de achtergrond van IF, waarom ik deze leefstijl gebruik bij mijn klanten en hoe je zelf gemakkelijk van start kunt gaan met deze leefstijl.

Helaas, als het eenmaal een trend is, dan wordt het aan alle kanten uit zijn verband gerukt.

De achtergrond van intermittent fasting
Veel trends vinden hun oorsprong in de wetenschap, zo ook intermittent fasting. Helaas, als het eenmaal een trend is, dan wordt het aan alle kanten uit zijn/haar verband gerukt. Zo ook met IF.
Vasten is immers al zo oud als de spreekwoordelijke weg naar Rome. Je vindt het terug in bijna alle godsdiensten, bepaalde stammen zetten het in als ritueel en wij Westerlingen gebruiken het met name om af te vallen.

De eerste onderzoeken naar intermittent fasting gaan terug naar de vorige eeuw. Zo rond de jaren 1930 – 1940 kwamen de eerste serieuze onderzoeken naar de voordelen van vasten. Met name op muizen werd dit getest maar later werden er ook verbluffende resultaten bij mensen gezien. Wat men vooral vond was dat bepaalde systemen in het lichaam weer herstelden naar de oorspronkelijke werking. “We have to go back to the future to restore our health”
Dit kun je terugvinden in de schildklier bv, die weer volledige gaat functioneren bij regelmatig vasten. Ik heb hier laatst nog een blog over gepubliceerd
Dit is een van de dingen die de mainstream gedachte “je moet 6 maal per dag eten” flink onderuithaalt.

Maar goed, IF is dus het anders indelen van je maaltijden. Niet veel meer. Met het anders indelen van de maaltijden, creëer je een situatie waarin je minder calorieën eet en veel systemen, waaronder die schildklier, rust geeft. IF vertelt helaas niet wat je moet eten… En dit is in mijn ogen ook een groot probleem. Veel mensen blijven namelijk slecht eten (kwaliteit voeding), alleen minder. Ik heb hier laatst een leuk artikel over gepubliceerd m.b.t. een klacht die hiermee in relatie wordt gebracht. Later in dit artikel zal ik hier een stukje op ingaan

Het anders indelen van je maaltijden kun je doen op verschillende manieren, men noemt dit de protocollen van IF. Bekende protocollen zijn het 5:2 dieet, het om en om dieet en het 16:8 protocol.

Dat je er ook van afvalt is leuk meegenomen 🙂

De vele voordelen van Intermittent Fasting op een rijtje:
Ik vertelde je net dat IF veel voordelen heeft, naast afvallen (bekijk deze video ook even);
* Verlaagt je IGF-1
* Verhoogt je BDNF
* Verhoogt je insuline gevoeligheid
* Herstelt schildklier as (HPT as)
* Herstelt stress as (HPA as)
* Herstelt voortplantingssysteem (HPG as)

Nu zeggen deze dingen je misschien niet zo veel, ik zal je dan ook een korte uitleg geven bij deze punten die allemaal te maken hebben met de moderne Westerse ziektebeelden.
Zo ziet men bijvoorbeeld bij alle Westerse ziektebeelden dat de ontsteking marker IGF-1 hoog is. Dit hormoon, insulin-like growth factor zorgt er kort gezegd voor dat insuline niet meer zorgt voor de suikerhuishouding, maar werk als groeihormoon. Dit geeft grote problemen met name op gebied van diabetes type 2 maar ook wildgroei van bepaalde cellen (kanker).

BDNF staat voor brain derived neurotrophic factor en is een factor die zorgt voor de aanmaak van dopamine, de neurotransmitter die bekend staat als het “gelukshormoon”. Het ontbreken van deze neurotransmitter is een welbekende situatie bij mensen met depressie en burn-out.

De laatste die ik uitleg aan je is de insuline gevoeligheid. Insulineresistentie (de tegenhanger van gevoeligheid) staat aan de basis van veel ziektebeelden als obesitas, diabetes maar ook verschillende hersenstofwisselingsaandoeningen.

Veel aandoeningen, en voeding en voedingsfrequentie heeft hier invloed op. Ik wil je in laten zien waarom IF zo belangrijk is. Waarom het zo belangrijk is om af en toe die honger zijn werk te laten doen en af en toe die oude stressor terug te halen. Het zorgt er namelijk voor dat de verschillende systemen in het lichaam zich herstellen en gaan werken zoals ze behoren te werken.

Want;
* Een hoog IGF-1 geeft een verhoogde kans op nagenoeg alle Westerse ziektebeelden
* Een laag BDNF is een blauwdruk voor depressie
* Insuline resistentie is de voorloper van diabetes type 2
* Een verstoorde schildklier as is gelijk aan een verstoorde spijsvertering, bioritme en energiehuishouding* Een verstoorde cortisol huishouding staat gelijk aan het creëren van obesitas, stresssyndromen en meer
* Een verstoorde voortplanting as staat gelijk een verschillende hormonale aandoeningen als PMS maar ook onvruchtbaarheid (die laatste is wel een behoorlijk groot probleem).

Ik zeg niet dat IF de oplossing is voor alle ziektebeelden, ik zeg wel dat het onderdeel zal moeten zijn van elke interventie. Intermittent fasting zal in 99% van de gevallen onderdeel zijn van mijn interventie als ik je zal coachen. Dat je er ook van afvalt, is leuk meegenomen natuurlijk 😉

 

Met niks eten bedoel ik niks eten, ook niet een klein beetje

Hoe kun je zelf beginnen met intermittent fasting?
Dit is niet al te moeilijk, stop gewoon af en toe met eten. Creëer honger! Nu is het inmiddels een trend geworden en waar een trend ontstaat, ontstaan er protocollen en mensen die claimen er verstand van te hebben.
Echter het maken van een protocol is niet moeilijk.
Ik kan je dus alleen maar meegeven hoe ik het zelf doe en hoe ik het mijn deelnemers laat doen. Als je weet dat de wetenschap zegt dat wanneer je 16 uur niks eet, het de effecten geeft die ik in de vorige alinea beschreef, dan weet je dat je periodes in moet bouwen dat je 16 uur niks eet.
En met niks bedoel ik niks, ook niet een klein beetje. Dit kun je doen met verschillende protocollen, ik gebruik echter altijd het 16:8 protocol als basis.
Dit betekent niet dat je in die 8 uur jezelf helemaal volstopt met eten, dat zou de 16 uur dat je niks eet een beetje tenietdoen, zonde omdat IF ook een manier is om je calorie inname te verminderen.

Nee in die 8 uur eet je maximaal 2 à 3 keer een voedende maaltijd. Een maaltijd rijk aan vitamines, mineralen, vetzuren en eiwitten. Hier gaan veel mensen de fout in. Ze eten namelijk netjes 16 uur niks, waar in mijn ogen geen moeilijkheidsgraad aan zit, echter in de 8 uur dat ze mogen eten beginnen ze al met een “break the fast” in de vorm van;

-Brood met zoet beleg
– Een snack
– Een candybar
– Zoete proteïne shakes etc…

Om niet al teveel af te dwalen naar de keuze van je voeding, de keuzes hierboven zijn waardeloos. Het eten van te veel suiker heeft een aantal nadelen. Ten eerste eet je door die suikers te weinig echte voeding en ten tweede zal het een aanslag zijn op je energieniveau. Ik ga hier uitgebreid op in in dit artikel, neem gerust
IF zal dus altijd gepaard moeten gaan met een aanpassing in je voedingspatroon. Ga je alleen minder eten van het slechte eten, dan zal je een aantal situaties tegenkomen;
* Energiegebrek
* Continue honger
* Het vasten als een uitdaging zien
* Dit niet makkelijk vol kunnen houden
* Klachten ervaren als een slecht werkende schildklier, PMS en andere hormonale klachten

Dit is dan niet vanwege het vasten, dit is vanwege de lage kwaliteit voeding.

Wat je doel ook is, het kan echt geen kwaad om meer te bewegen

Stappenplan die je kunt doorlopen:
Wil je een start maken met IF, dan kun je onderstaande stappenplan doorlopen. Geef het even de tijd, want als je van veel eten, in een keer minder vaak gaat eten, kan het zijn dat je lichaam een beetje gaat protesteren.

1. Maak een planning gedurende de week. Ik kan dit niet vaak genoeg aanhalen, een planning is noodzakelijk. Je moet weten wat je voor moet bereiden qua maaltijden. Heb je een vergadering, ben je onderweg, wanneer sport je etc. Planning voorkomt verassingen en dat is in het begin noodzakelijk.

2. Creëer je eetraam. Ikzelf doe 12:00 – 20:00 uur. In dit raam eet ik maximaal 2 maaltijden. Ik kan je alleen maar aanraden niet meer dan 3 maaltijden te eten. Let er wel op dat je de voeding aanpast, anders ga je IF niet volhouden.

3. Ga je voeding bijhouden en analyseer het een keer. Check gewoon wat je allemaal eet, wat je aan kunt passen en wat je nog mist. Het bijhouden van 2 a 3 dagen is een goede manier hiervoor.

4. Ga sporten Ga gewoon bewegen. Wat je doel ook is, het kan echt geen kwaad om te bewegen. Kun je niet goed lopen, ga zittende oefeningen doen op de sportschool. Heb je last van je ellenboog, er zijn honderden oefeningen die je wel kunt doen. Weet je niet wat je moet doen, er zijn professionals die je om advies kunt vragen of gewoon kunt kopiëren.

5. Doe mee met de CaseStudie intermittent fasting Ik start deze aankomende dinsdag 8 januari. In 3 weken ga ik je van A-Z meenemen in deze mooie wereld van dit, in mijn ogen, gouden protocol. Dit is helemaal gratis. Hier vind je meer informatie

Verras je lichaam telkens weer!

Conclusie
IF is niks meer dan anders omgaan met het indelen van je maaltijden. Het is een periode van honger creëren wat nu precies een van de oudste stressoren is voor het lichaam. Nu denk je, stress is slecht, echter niks is minder waar. Deze kortdurende stress is waar alle systemen op gebouwd zijn in het lichaam. Zo is bijvoorbeeld je schildklier niet gemaakt om continue, heel de dag door te werken. Dit gebeurt wel als je 6 maal per dag eet.

Het toepassen van IF zal echter altijd gepaard moeten gaan met het aanpassen van je voedingspatroon. Als je dit niet doet, zal IF altijd een uitdaging blijven, met energiegebrek en misschien zelfs klachten als gevolg. Het simpelweg minder eten van de lage kwaliteit voeding is een doom scenario.

Je kunt veel protocollen volgen, echter moet je gewoon zorgen dat je elke 24 uur, minimaal 16 uur niks eet. Af en toe langer, echter vaker dan 2 maal per week langer is overdreven. Het laatste wat ik je mee wil geven is dat je jouw lichaam niet moet laten wennen. Je lichaam went aan alles, zo ook aan je eet en vast momenten en zelfs je calorie inname. Verras het elke keer weer.

Jan Willem

By | 2019-01-05T14:25:43+00:00 januari 4th, 2019|Blog, Gastbloggers, Jan-Willem den Hollander|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment