Home » Berichten » Blog » Verschillende soorten meel, en allerlei lekkers wat je hiermee maken kunt!

Verschillende soorten meel, en allerlei lekkers wat je hiermee maken kunt!

Hoi allemaal, mijn naam is Jill, van Trood.
Mijn blog gaat over mijn 2 passies: reizen en gezond en lekker eten. Gezond en lekker is voor mij: producten en gerechten met geen of zo min mogelijk toegevoegde suikers, e-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen. Voor What 2 eat mocht ik een gastblog schrijven. Natuurlijk sluit dit aan bij een gezonde lifestyle! Om die reden neem ik jullie graag mee in de wereld van de verschillende soorten meel.

De laatste jaren zijn er zoveel soorten meel op de markt gebracht, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De keuze is tegenwoordig oneindig. Welke soorten meel zijn er allemaal? Is een bepaald soort beter of gezonder en niet onbelangrijk: wat kun je er mee maken? Hieronder een overzicht van de verschillende soorten meel, hun eigenschappen, waar je ze voor kunt gebruiken inclusief een verwijzing naar één (of meer) van mijn receptjes, zodat je meteen in keuken aan de slag kunt gaan!

Als eerste is het belangrijk om te weten dat meel ontstaat door het vermalen van de hele korrel van het graan. Het woord dat er voor staat, zegt iets over het soort meel.

#1 Volkoren tarwemeel

Zoals de naam al zegt, wordt dit meel gemaakt van tarwe. In het tarwemeel zijn de kiemen en zemelen nog aanwezig. Volkorenmeel moet je trouwens niet verwarren met volkoren tarwemeel. Volkorenmeel zegt namelijk nog niets over het soort meel. Volkorenmeel is gemalen graan waarin niets is uitgezeefd. Volkorentarwemeel is dus gemalen tarwe die niet is gezeefd. Zo heb je dus ook volkoren speltmeel, volkoren roggemeel enz.

#2 Zelfrijzend bakmeel

Dit is een instinker, want zelfrijzend bakmeel, is eigenlijk helemaal geen meel, maar bloem. Bloem is meel dat gezeefd is en dus is bloem fijner dan meel. Zelfrijzend bakmeel is gezeefde tarwemeel, waar rijsmiddel (bakpoeder) aan is toegevoegd. Met zelfrijzend bakmeel kun je deze overheerlijke hartige feta cake maken.

#3 Speltmeel  

Tegenwoordig zie je in veel recepten speltmeel als één van de ingrediënten. Spelt wordt vaak aangeduid als ‘gezonder dan tarwe’. Toch lijken speltmeel en tarwemeel op elkaar. Speltmeel bevat, net zoals tarwemeel gluten en de voedingsstoffen zijn vrijwel gelijk. Wel bevat speltmeel minder fytinezuur. Dit zuur belemmert de opname van mineralen. De wetenschappelijke naam voor spelt is Triticum Spelta.
Speltmeel kun je in veel verschillende recepten toepassen, ook in hartige gerechten. Want wat dacht je van deze pompoencake 

 In zoete gerechtjes kan speltmeel ook goed verwerkt worden, zoals in deze appel-bananencake. 

En wil je speltmeel in jouw ontbijt verwerken? Ook dat kan met deze speltpannenkoekjes met warm rood fruit.

#4 Amandelmeel  

Amandelmeel is meel gemaakt van geblancheerde amandelen. Om amandelen zit altijd een bruin laagje. Deze laat los, wanneer je de amandelen kort kookt. Zo krijg je blanke amandelen. De smaak van amandelmeel is zacht en neutraal en natuurlijk wat nootachtig. Daarbij is amandelmeel een goede vervanger voor tarwe- of speltmeel, omdat het glutenvrij is. Ook bevat dit meel weinig koolhydraten. Amandelmeel kun je verwerken in hartige gerechten zoals in deze courgettecake met Parmazaanse kaas en gedroogde tomaatjes. 

Ook in deze dadelcake komt amandelmeel goed van pas:

En in deze bananen- chocoladecake is amandelmeel een goede keuze:

#5 Boekweitmeel

Boekweitmeel is eigenlijk geen meel, maar een plant. Dit meel is glutenvrij en staat laag op de schaal van de glycemische index. Dat betekent dat het je bloedsuikerspiegel niet te snel laat stijgen, waardoor deze dus redelijk stabiel blijft en je dus minder snel weer trek hebt. Als voedsel te snel wordt omgezet naar glucose, dan komt er te veel van in je bloed. Dit zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je lichaam maakt dan insuline aan en zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel weer in balans komt. Het suiker wordt uit je bloed gehaald, maar wordt doorgegeven aan andere cellen in het lichaam: daar wordt het opgeslagen als vet.

Naast het feit dat boekweitmeel glutenvrij is en een lage glycemische index heeft, is het meel ook licht verteerbaar en rijk aan kalium, fosfor en magnesium. De smaak is krachtig en nootachtig.
Van boekweitmeel kun je deze koekjes met dadels maken:

#6 Kokosmeel

Ook dit meel is glutenvrij. Kokosmeel is gemaakt van het vruchtvlees. Dit wordt gedroogd, ontvet en daarna vermalen. Kokosmeel is eiwitrijk en zeer vezelrijk. Je kunt de hoeveelheid van andere soorten meel niet zomaar vervangen door dezelfde hoeveelheid kokosmeel, omdat kokosmeel veel meer vocht opneemt dan andere soorten meel. Wil je het toch vervangen? Dan heb je ongeveer slechts 1/4 kokosmeel nodig van de werkelijke hoeveelheid.

Deze kokospannenkoekjes zijn een verantwoord en heerlijk ontbijt voor in het weekend!

#7 Maismeel Polentablokjes

En ja, ook maismeel is glutenvrij. Maismeel zijn gemalen maiskorrels en het is geel van kleur. Het meel is rijk aan fosfor, vezels en ijzer. Van maismeel kun je bijvoorbeeld polenta maken. Polenta ontstaat door maismeel in (bijna) kokend water te gooien. Daarna is het een kwestie van goed roeren en geduld hebben. Wil je dit proberen? Maak dan eens deze polentablokjes! Heerlijk als bijgerecht.

#8 Havermeel

Havermeel komt van de graansoort haver af. Havermeel kun je heel makkelijk zelf maken door havermout te vermalen in de blender. Haver zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, omdat het langzame koolhydraten bevat en dus zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Havermeel is van nature glutenvrij, maar tijdens het verwerkingsproces komt de haver in contact met tarwe, rogge en/of gerst, waardoor niet alle havermeel dus glutenvrij is.

Van havermeel kun je heerlijke, gezonde bananenpannenkoekjes maken:

Je kunt zelfs de bodem van een pizza maken met havermout. Zo kun je nog eens verantwoord pizza eten!

Ik hoop dat bovenstaande wat meer duidelijk geeft over de verschillende soorten meel. Je kunt nu dus variëren en afwisselen en natuurlijk de keuken induiken om één of meerdere receptjes uit te proberen. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

By | 2019-02-02T13:31:07+00:00 februari 2nd, 2019|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment