Home » Berichten » Persoonlijke verhalen » Het verhaal van Marjon: Koken zonder pakjes en zakjes

Het verhaal van Marjon: Koken zonder pakjes en zakjes

Marion van der Pol vertelt haar verhaal en legt uit hoe zij haar levensstijl heeft omgegooid door nooit meer met pakjes en zakjes te koken. Ze kookt nu alles puur en vers en is tot op de dag van vandaag blij met haar keuze.

Hoe is deze verandering in levensstijl voor jou begonnen?
Drie jaar geleden kreeg ik voor het eerst last van allerlei allergieën. Van steenfruit, citrusfruit, rood vlees, gist, suiker, eieren en koemelk (dus ook chocola) krijg ik allergische klachten. Een hele lijst dus. Dat ontstond niet ineens. Ik ben mijn hele leven al allergisch voor huisstofmijt, katten en honden, hooikoorts en pollen. Ik kreeg daar Incidal en neusdruppels voor en soms een puffertje. Ik was gestopt met roken en mijn allergieën kwamen steeds meer tot uiting. Na een campingseizoen in bos- en veenrijk gebied, liep ik veel muggenbeten op en daarna is, naar mijn idee, de allergie op de voorgrond komen te staan.

Ik ben onderzocht door een dermatoloog maar daar werd ik niet veel wijzer van. Ik kreeg een hormoonzalfje mee. Ook had ik een diëtiste in de arm genomen en na bloedonderzoek bleek ik allergisch voor kippen ei en koemelk in zijn geheel. Toen ik kaas en melkproducten liet staan werd mijn huid en darmen rustiger. In ieder koekje snoepje zit ei/melk, vandaar dat ik zelf ging bakken en zelf alles koken. Jeuk blijft erg op de voorgrond en ook darmproblematiek. Ook had ik aardig wat overgewicht.
Als ik een kroket eet, ik weet niet wat erin zit, krijg ik jeuk en moet ik hard naar wc hollen. Zelfs als ik een lekker luchtje ruik, kan dat al op mijn darmen werken. Je wil niet weten hoe vaak ik ineens plotsklaps moest, zonder dat ik daarvoor iets gegeten had. Raar maar waar.

Hoe ziet jouw voedingspatroon er nu uit?
Ik eet geen producten van wit meel, alleen volkoren. Ook eet ik graag spelt want dan heb ik geen, of minder, last van mijn darmen.  In de supermarkt ben ik tegenwoordig snel klaar. Ik koop groenten, vlees, wasmiddel, plantaardige melkdrinks, kwark en havermout.
Ik drink veel water, thee en koffie. Limonade van Cool Bear en af en toe een wijntje. Ik gebruik stevia van Green Sweet en veel noten die ik bestel via internet. Ik maak vaak groente-shakes met veel groenten, zeker 500 gram per dag. Ik eet weinig zout en niet te veel fruit. Ik verdraag rood fruit en gelukkig ook bananen. 🙂 Eerlijk gezegd loop ik door de supermarkt met een soort oogkleppen op. Wij koken, bakken en maken alles zelf. Heerlijke pure smaken. Ik heb veel gehad aan de website van Monique van der Vloed.

Wat is het resultaat van deze gezondere levensstijl?
Ik ben in twee jaar 17 kg afgevallen. Ik was veel te dik. Ik voel me nu veel beter, maar zou soms ik wel weer eens een kroket willen eten. Gewoon af en toe snacken. Maar helaas word ik dan direct teruggefloten.

Blijf je de rest van je leven deze levensstijl volgen?
Ja, Ik wil niet meer terug naar mijn oude en makkelijke levensstijl. Voor mij geen pakjes, zakjes en kruidenmixen meer. Alles vers en zelf maken. Het is veel werk, dat wel, en soms baal ik daar wel van. Af en toe voel ik me Madam Mikmak van Donald Duck; altijd in potjes roeren voor lekkere brouwsels.
Ik heb wel een goede keukenmachine, dat is wel noodzakelijk!

Af en toe smokkel ik wel eens. Dan eet ik een plakje heel oude kaas, dat mis ik heel erg.
Tegenwoordig kan ik dus weleens zondigen, maar geen twee x achter elkaar! Er moet dan weer even tijd tussen zitten.
Ik ben ‘puur’ eten steeds meer gaan waarderen en heb veel geleerd van allerlei websites. Aan veel producten die ik mag (zoals desembrood) hangt een aardig prijskaartje. Ik ben het daarom zelf gaan bakken. Ook broodbeleg maar ik veelal zelf (denk aan hummus, avocado, mayonaise wat je kan maken van witte bonen, azijn, zout, peper met Johannesbroodpitmeel).
Je wordt vanzelf heel handig en creatief!

By | 2018-09-23T08:37:31+00:00 maart 9th, 2017|Persoonlijke verhalen|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment