Home » Berichten » Blog » Tips voor het bewaren van je voedsel, en het verlengen van de houdbaarheid!

Tips voor het bewaren van je voedsel, en het verlengen van de houdbaarheid!

Uit onderzoek blijkt dat we per huishouden jaarlijks zo’n 40 kilo weggooien aan eten! Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. Zo ontzettend zonde.
Milieu Centraal heeft uitgezocht van welke voedselproducten we het meeste weggooien. Hier de top 5: 

 

 • 1. Brood

 • 2. Zuivel

 • 3. Groente

 • 4. Fruit

 • 5. Vlees

En dat komt niet alleen omdat we te grote porties koken, maar omdat we zelf ons voedsel sneller dan nodig laten bederven.
We bewaren ons eten vaak niet op de juiste manier!

Tips om eten nog beter te bewaren/ behouden:

 • De beste temperatuur om voedsel in je koelkast te bewaren is 4 graden.
 • Sorteer je voeding op houdbaarheid. Zet de producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan. Zo vergeet je niet dat je ze nog op moet maken.
 • Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst.
 • Dek je voedsel in de koelkast goed af zodat je je voedsel beschermt tegen uitdroging, bacteriën en andere stoffen.
 • Zorg dat voedsel, zoals groente en fruit, in je koelkast niet te vochtig wordt. Leg het bijvoorbeeld op keukenpapier om het vocht te absorberen.

Niet alles hoeft in de koelkast!
Misschien ben je geneigd om je gekochte voedsel (zoals groente en fruit) allemaal te bewaren in de koelkast zodat het langer goed blijft. Maar dat blijkt in sommige gevallen juist averechts te werken.
Als bananen en andere exotische vruchten bijvoorbeeld onder een temperatuur van 7 graden bewaard wordt, gaan de cellen kapot waardoor ze veel vocht verliezen en sneller gaan rotten.
Gesneden fruit bewaar je wel weer beter in de koelkast, dek ze wel goed af.
Bron: Het Voedingscentrum

Twijfel je over de houdbaarheidsdatum van een bepaald product?
Het voedingscentrum heeft daar een handige oplossing voor. Type het product in de balk en zie meteen hoelang het houdbaar is!

De houdbaarheidsdatum: TGT en THT
Veel mensen gooien producten die over de datum zijn direct weg. Dat is vaak niet nodig: veel producten zijn dan nog prima te eten. Dit komt omdat de houdbaarheidsdatum vaak voor verwarring zorgt, waardoor onnodig veel producten worden weggegooid (‘voor de zekerheid’). Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata die men nogal eens door elkaar haalt: TGT en THT.

TGT-datum
TGT betekent ‘te gebruiken tot’. Deze datum staat op producten die kort houdbaar zijn, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen. Het is een uiterste consumptiedatum. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

THT-datum
THT betekent ‘ten minste houdbaar tot’. De THT datum kan op ongekoelde producten zoals conserven en rijst staan, maar ook op gekoelde producten als gebak en zuivel. De fabrikant garandeert dat het product tot ten minste deze datum van goede kwaliteit is. Het product is na die datum meestal nog goed.
Sommige producten zijn na het verstrijken van de THT-datum zelfs nog jaren houdbaar. Hiervoor geldt: gebruik je zintuigen en kijk, ruik en proef de etenswaren vooraf om na te gaan of ze nog goed zijn. Zuivel is bijvoorbeeld na de houdbaarheidsdatum niet direct bedorven. Kijk of het er nog goed uit ziet en ruik en proef een beetje.

Bron: Milieu Centraal

By | 2019-02-16T12:31:18+00:00 augustus 8th, 2017|Blog|1 Comment

About the Author:

One Comment

 1. Vincent Rondwijk 4 december 2020 at 16:04 - Reply

  Ik merk ook dat het afdekken van voedsel in je keuken en koelkast erg belangrijk is. Fruit bewaarde ik eerder ook in mijn koelkast, maar tegenwoordig is een droge koele plek voldoende. Zo heb ik ook meer ruimte over voor andere producten.

Leave A Comment