Home » Berichten » Blog » Salade van een groene godin- en van Gwyneth Paltrow

Salade van een groene godin- en van Gwyneth Paltrow

Op zoek naar een lekkere salade om je winterse maaltijd op te vrolijken? Deze salade met Mexicaanse smaken en green goddess dressing schuift graag bij je aan.

Hoi, ik ben Laura, druk met baan en twee koters en verliefd op eten. Volgens mij had Michael Pollan helemaal gelijk toen hij gezond eten samenvatte als: “Eet echt eten. Niet te veel. Vooral planten.” Op www.lekkerplan.nl schrijf ik over mijn pogingen om die les in de praktijk te brengen. Dat ik daar ook over mag schrijven in dit gastblog vind ik helemaal leuk.

Op zoek naar lekkere salades voor in de winter

Nadenken over eten is één van mijn favoriete bezigheden. Met mijn agenda op schoot plannen wat we gaan eten maakt me blij. Maar zo in de loop van de winter merk ik dat onze weekmenu’s wat eentonig worden. Blijkbaar vind ik in januari soep en stoofpotten erg aantrekkelijk.

Niet zo gek ook, want weinig dingen verjagen zo effectief de grijze kou uit je systeem als een kom pittige vegetarische chili of bord soep.  Maar van alleen maar zachtgekookte zaken wordt een mens ook niet gelukkig. Mijn tanden hebben graag wat te doen. Bovendien, hoe meer vitamines hoe beter, zo in het hoogseizoen van de akelige virussen. Ik ben dus altijd op zoek naar lekkere salades voor in de winter.

Alleen een bordje sla doet het niet voor mij als ik dagelijks mijn warmste jas dichtrits. Met gebakken dadels, pistachenoten en sinaasappel op de groene blaadjes word ik al een stuk blijer. Lekker als voorgerecht voor pasta. Maar soms wil ik het gevulder, met genoeg smaak om overeind te blijven naast een bord pittig eten. In dat soort gevallen brengt It’s All Good van Gwyneth Paltrow vaak een mooi antwoord.

It’s All Good

Deze salade is een bewerking van een recept uit dat boek. Hij combineert Romaine sla met mais, kerstomaatjes, lente-ui en avocado en dat alleen al is behoorlijk lekker. De echte magie volgt echter met de dressing. Dat is een dik mengsel van yoghurt, veel verse kruiden en een beetje honing dat fris, vrolijk, zonnig smaakt. Elke hap nodigt uit om er nog één te nemen en van hoeveel salades kun je dat nou zeggen?

Wij aten de salade laatst naast een vrij pittig uitgevallen chili en daar werkte hij heel mooi om brand te blussen en zoete knapperigheid toe te voegen. Als je er nog een portie zwarte bonen door mengt is hij echter ook vullend genoeg voor de lunch. Kortom, dit is de salade die je wil in je winter.

Eet smakelijk, gezonde eter

Mexicaanse salade met green goddess dressing

Gebaseerd op een recept uit It’s All Good, Gwyneth Paltrow

Voor 4 mensen

  • 2 à 3 mini kroppen Romaine sla (of één grote), in dunne reepjes

  • 1 klein blikje mais

  • Grote handvol kerstomaatjes, in vieren gesneden

  • 2 lente-uien, alleen het wit, heel dun gesneden

  • 1 rijpe avocado, in blokjes

  • Een handvol verse koriander, grof gesneden

Voor de dressing:

  • 150 ml Griekse yoghurt

  • Nog een handvol verse koriander, grof gesneden

  • 2 lente-uien, alleen het wit, in grove stukken

  • Sap van 1 limoen (plus meer naar smaak)

  • 60 ml lekkere olijfolie

  • 1/2 eetlepel vloeibare honing (plus meer naar smaak

  • Paar druppels tabasco (plus meer naar smaak)

  • Flinke snuf zout (plus meer naar smaak)

Begin met de dressing zodat de smaken vast aan elkaar kunnen wennen. Doe alle ingredienten voor de dressing in een maatbeker en mix met een staafmixer tot een gladde dressing. Proef en voeg meer zout, limoensap, honing en tabasco toe tot de saus onweerstaanbaar smaakt. Zet even aan de kant terwijl je je groente snijdt en mengt.

Schep de sla, mais en lente-ui door elkaar. Giet er een flinke scheut dressing over en hussel rustig tot alle groente bedekt is met een dun laagje. Voeg meer toe als dat nodig is. Spreid de salade uit op een bord en bestrooi met de tomaatjes, avocado en koriander. Druppel nog wat dressing over de salade. Eet.

Eventuele restjes dressing kun je goed afgedekt nog een aantal dagen bewaren in de koelkast.

By | 2019-01-29T13:44:03+00:00 januari 29th, 2019|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment