Home » Berichten » Blog » Tips voor plantaardig barbecueën

Tips voor plantaardig barbecueën

De zon schijnt weer, en dat betekent dat het weer tijd is om te gaan barbecueën. Hoewel veel mensen bij een barbecue meteen denken aan vlees, is het ook prima mogelijk om zonder vlees lekker te barbecueën. Gastblogger Elise Hiddinga geeft ons tips om  eens plantaardig te barbecueën!

Vleesvervangers
In plaats van vlees is het ook heel goed mogelijk om vleesvervangers op de BBQ klaar te maken. In de meeste supermarkten zijn tegenwoordig verschillende soorten vleesvervangers te vinden! Probeer eens vegetarische of veganistische burgers of worstjes op de barbecue of bijvoorbeeld falafel. Balletjes kunnen er ook prima op en kunnen ook aan een stokje geprikt worden met bijvoorbeeld wat stukjes ui en paprika als shaslick.
Ook is het mogelijk om zelf vleesvervangers te maken voor op de barbecue. Als je beschikking hebt over een foodprocessor, blender of staafmixer is het vrij makkelijk om zelf vleesvervangers te maken. In de meeste gevallen hoef je alleen de ingredienten bij elkaar te doen en te mixen, en het daarna in de juiste vorm te kneden, bijvoorbeeld tot burgers of balletjes. Online zijn er veel recepten te vinden voor heerlijke vleesvervangers op basis van bonen, wortels, aardappels of andere ingrediënten.

Gepofte aardappels
De barbecue is ook erg geschikt om gepofte aardappels te maken. Dit kan zowel met normale aardappels als met zoete aardappels. Verpak de aardappel in aluminiumfolie en leg het aan de rand van de barbecue (niet op de heetste plek). Na 15 tot 20 minuten (of minder als de aardappels zijn voorgekookt) heb je een heerlijke gepofte aardappel. Ook heerlijk met (zelfgemaakte) guacamole erbij!

Groentes
Veel groentes zijn ook prima geschikt voor op de barbecue. Snij de groentes in stukjes en rijg ze aan een spies en dan zijn ze makkelijk klaar te maken op de BBQ. Geschikte groentes zijn bijvoorbeeld uien, paprika, courgette, paddestoelen of aubergine.
Ook kunnen groentes met bijvoorbeeld een marinade in aluminiumfolie gevouwen worden en zo op de BBQ klaargemaakt worden. Bijvoorbeeld broccoli met tomaatjes (maar dan zonder de kaas of met veganistische kaas).

Salades
Probeer ook eens een geheel plantaardige salade bij de barbecue. In de meeste supermarkten zijn er maaltijdsalades te koop zonder vlees of vis en zelfs een aantal die geheel plantaardig zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een lekkere salade te maken, door verschillende groentes te mengen met bijvoorbeeld wat pasta, rijst of couscous.
Lekkere salades zijn bijvoorbeeld de spinaziesalade met linzen en kersen (zie foto) of de avocado salade met gegrilde wortel!

Sauzen en guacamole
Uiteraard is een barbecue niet compleet zonder sauzen. Gelukkig zijn de meeste sauzen vegetarisch en veel ook veganistisch. Mayonaise is normaal gesproken niet veganistisch, maar tegenwoordig hebben bijna alle supermarkten wel ei-vrije mayonaise te koop, bijvoorbeeld Mayolijn van Remia. Door knoflookpoeder te mengen met Mayolijn kun je ook zelf een plantaardige knoflooksaus maken.
Daarnaast is guacamole ook erg lekker als saus bij de barbecue. Hiervoor heb je alleen 2 rijpe avocado’s, 1 tomaat, 1 kleine fijngesneden ui, een beetje citroensap en zout en peper nodig. Meng alle ingredienten in een blender of met een vork en binnen een paar minuten heb je een heerlijke guacamole. Eventueel kun je ook nog een pepertje toevoegen als je het wat pittiger wilt hebben.
Of maak zelf een lekkere tomatenchutney of hummus erbij!

Hopelijk heb ik jullie enthousiast gemaakt om ook eens plantaardig te gaan barbecueën! Eet smakelijk en geniet van het mooie weer!

By | 2019-02-26T14:07:59+00:00 juli 18th, 2017|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment