Home » Berichten » Eetweetjes » Pastinaak

Pastinaak

Sinds een tijdje heb ik de Pastinaak ontdekt. Wat een heerlijke groente is dat!
Pastinaak is een lange ivoorkleurige wortel en afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Deze groente kwam tijdens de middeleeuwen naar West-Europa overgewaaid, en was er voor de intrede van de aardappel hét belangrijkste volksvoedsel. Later werd deze groenten verdrongen door de aardappel en tegenwoordig spreken we van een vergeten groente. Maar…. de pastinaak is bezig met een comeback! Steeds vaker zie je pastinaak in de winkels liggen en wordt het geserveerd in restaurants. En terecht! Het is een makkelijke en lekkere groente.

Pastinaak is uitstekend bestand tegen vorst, zodat hij de hele winter kan geoogst worden. Let er met kopen op dat je een stevige harde wortel hebt, en laat verschrompelde of verdroogde exemplaren links liggen. De wortel mag zeker ook geen bruine vlekken vertonen. Pastinaak kan je in de groentebak van je koelkast gemakkelijk één week bewaren.

Met pastinaak kan je in de keuken alle kanten uit. Hij heeft een aromatische en enigszins zoete smaak en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, gecombineerd met een vleugje anijs. Hij kan zowel rauw als gestoofd of gekookt worden gegeten. Gebakken en als stamppot is deze groente ook overheerlijk. De pastinaak kun je helemaal gebruiken, behalve de bovenkant.

Pastinaak is rijk aan vitamine C, B1 en B2 en de mineralen caroteen,calcium en ijzer. Verder bevat pastinaak veel koolhydraten en eiwitten en is vochtafdrijvend.

Wil je ook een keer pastinaak proberen? Natuurlijk heb ik weer een lekker recept gevonden zodat jij ook deze vergeten groente eens kan proberen!

Gastblogger Nathalie schrijft eens per maand over het creëren van een gezonde lifestyle op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en mindset. Meer weten over haar? Bekijk haar website: www.appelenjij.nl of haar Facebookpagina 

By | 2018-09-23T08:37:29+00:00 april 29th, 2017|Eetweetjes, Nathalie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment