Home » Berichten » Blog » Is vers fruit beter dan ingevroren fruit? En hoe vries ik dat dan in?

Is vers fruit beter dan ingevroren fruit? En hoe vries ik dat dan in?

De een houdt van de vriezer en de ander vindt het zonde van het voedsel. ‘Daar wordt het niet lekkerder op’ hoorde ik wel mensen zeggen. Maar, wat is eigenlijk beter? Ingevroren fruit of vers fruit?

 

Ik denk dat 9 van de 10 mensen zouden zeggen dat vers fruit beter is. Maar stel dat je door de supermarkt loopt (ik ga er nu even vanuit dat niet iedereen naar de groenteboer gaat), kijk je wel eens waar dat fruit allemaal wel niet vandaan komt? Best wel ver, kan ik je vertellen. Tijdens die lange reis rijpt het fruit gewoon door. Om het ‘vers’ in de schappen te hebben, wordt het niet-rijp (bestaat dit woord?) van de bomen geplukt. Hierdoor bevatten bijvoorbeeld jouw favoriete bananen niet de optimale voedingswaardes.

Bij bevroren producten is dit anders. Deze producten blijven langer aan de boom hangen, precies tot ze rijp zijn. Dan worden ze ingevroren en vervoerd. Alle goede stoffen blijven dan in je fruit zitten en kun je er thuis zonder problemen van genieten.

 

Heb je zelf een moestuintje of haal je je kersen direct van de boom? Dan is vers natuurlijk de beste optie! Wel is het belangrijk om je fruit zo snel mogelijk op te eten. Dan zitten ze nog bomvol vitamientjes. De tip is daarom om vaak boodschappen te doen. Mocht dit niet lukken, dan is ingevroren fruit echt een prima optie! Met dit mooie weer vind ik bevroren blauwe bessen in m’n kwarkje toch stiekem lekkerder dan verse!

Hoe vries ik in?

Invriezen moet altijd zo snel mogelijk bij zo’n laag mogelijke temperatuur gebeuren. -24 °C is de perfecte invriestemperatuur. De bewaartemperatuur is -18 °C, dit haalt elke diepvries wel.

Als je gaat invriezen, neem dan de verse producten. Omdat de kwaliteit nauwelijks achteruit gaan is het belangrijk dat je de beste producten neemt die er zijn. Bij verse groenten is het verstandig om deze eerst te blancheren. Hierdoor blijft de kleur goed, zitten de vitamines er nog in en beperkt het de inwerking van enzymen. (blancheren is het ongeveer 2 minuutjes laten onderdompelen van de groente in kokend water, en vervolgens af te spoelen met koud water)

Groenten zijn beter in te vriezen dan vruchten. Dit komt omdat we fruit liever wat steviger eten en niet behandelen na het ontdooien. Groentes verwerken we meestal door het te koken of te wokken oid. Ikzelf eet heel graag blauwe bessen door mijn havermout. Omdat ik ze dan toch door de amandelmelk gooi (en dus verwarm), maakt het voor mij niet uit of ik ze vers of bevroren eet. Scheelt wel een hoop in prijs 😉

 

Hoe lang kan ik het bewaren?

Rauw vlees is lang te bewaren.

Rundvlees: 6 maanden

Kalfs-, varkens- en lamsvlees: 3 maanden

Gehakt: 2 maanden

Bereid vlees: 2 – 3 maanden

 

Vis: 4 maanden

 

Groenten: 9 maanden

Voorgesneden of rauwkost: 3 maanden

 

Fruit: 8 – 12 maanden (mits in gesneden en eventueel met een beetje citroen om de verkleuring te voorkomen)

 

Kliekjes: 3 maanden

 

Tips en tricks

  • Laat warme producten eerst goed afkoelen voordat je ze gaat invriezen! (binnen een uur)
  • Maak kleine pakketjes met zo min mogelijk lucht (dan vriest het sneller door en door)
  • Vries al bevroren producten nooit opnieuw in! (op voedselvergiftiging zit niemand te wachten)

Fitcouple

Deze informatie is afkomstig van Fitcouple. Meer informatie over voeding en lekkere recepten vind je op  hun website: www.fitcouple.nl

By | 2018-09-23T08:37:40+00:00 augustus 31st, 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment