Home » Berichten » Blog » Introductie in de wondere wereld van (kracht)training

Introductie in de wondere wereld van (kracht)training

Het is niet belangrijk om, in het begin, te weten hoe je resultaat gaat halen. Belangrijk is dat je beslist dat je resultaat gaat halen, ongeacht hoe. Om het besluit dat je resultaat gaat halen kracht bij te geven, is het belangrijk om informatie in te winnen over alle mogelijke manieren die je in kunt zetten om resultaat te behalen.

(Kracht)training is de missing link.

Een onderdeel van een gezonde leefstijl die veel mensen over het hoofd zien of bewust vermijden. Dat laatste denk ik omdat ze eigenlijk bang zijn voor dit fenomeen.
In dit blog wil ik je een introductie geven in de wereld van (kracht)training en je geruststellen dat ook jij dit kan gaan doen om je leefstijl een boost te geven. Dit blog is een introductie op de casestudie die ik komende week ga beginnen over krachttraining. In deze casestudie ga ik je net als bij de casestudie over IF, alle ins en outs vertellen over hoe jij kunt starten met krachttraining.

Neem vast een kijkje op de pagina van deze casestudie en stel je vragen. Dit kan uiteraard ook in de community van Bewust-Fit.

Laten we snel beginnen.

Wat is krachttraining?
Veel meer dan je denkt. Je denkt nu waarschijnlijk aan gewichten, zware halters in de hoek van cde sportschool of de foto’s van beachboys die hun opgepompte lichaam laten zien.
Niets is minder waar.
Kort gezegd is het grootste doel van krachttraining het vergroten van de mitochondria dichtheid.

De wat?
Mitochondria zijn kleine cellen in de cel (heel klein dus) die energie maken. Ze worden ook weleens de energiecentrales van het lichaam genoemd.
Het doel van iedereen, of je nu wilt afvallen of massa wilt krijgen, of je insuline gevoeliger wilt worden of je bloed hersenbarrière wilt verbeteren, zou meer mitochondria moeten zijn.
Ik kan het je beter vertellen. Alle Westerse aandoeningen (diabetes, obesitas, depressie etc.) vertonen een enorm tekort aan mitochondria. Het zijn dan ook mitochondriale aandoeningen…

Oke, genoeg mitochondria, gaat heel erg raar klinken als je het vaak zegt (als je het vaak typt ook trouwens)

Krachttraining of cardiotraining
Er is een verschil tussen krachttraining en cardiotraining. Het enige wat dat verschil kenmerkt is waarmee je lichaam energie aanmaakt. Maakt je lichaam dat aan met de tussenkomst van zuurstof of niet.

Als je lichaam het zonder de tussenkomst van zuurstof doet, dan praat men over krachttraining. Als je lichaam het met de tussenkomst van zuurstof doet, dan praat men over cardiotraining.

Je lichaam kan op 3 manieren energie aanmaken. Laat me je wat meer vertellen hierover zodat je het beter begrijpt dat krachttraining niet alleen maar met gewichten trainen is.

  • Systeem 1 is met behulp van creatine en zonder zuurstof. Dit is al aanwezig in het lichaam, zodat je lichaam vrijwel direct, on-demand, energie aan kan maken. Nadeel is dat dit vrijwel direct weer op is. Je lichaam kan het 10 seconden volhouden.

  • Systeem 2 is met behulp van glucose en zonder zuurstof. Je lichaam kan dit ook vrij snel, echter door de aanmaak van lactaat (ja dat brandende gevoel in je spieren) kan het dit niet lang volhouden. Ongeveer 2 minuten (voor de fitte lui onder ons).

  • Systeem 3 is met behulp van vetzuren en met zuurstof. Je lichaam kan dit eigenlijk non-stop volhouden, als je maar in staat bent om met vetzuren energie aan te maken. Om dit te kunnen doen heb je die verrekte mitochondria weer nodig. Dit is een proces in de lever waar ik je niet mee ga vervelen

Systeem 1 en systeem 2 zijn krachttraining, systeem 3 is cardio training. Als je dus een korte sprint de trap opneemt, is dit geen cardiotraining, maar krachttraining.

Als je aan de andere kant gaat squatten (kniebuigen) met 10 kg aan gewicht, en je doet dit langer dan 2 minuten non-stop, gaat het verdomd veel op cardiotraining lijken.

De onderverdeling van “met gewicht trainen is krachttraining” en “zonder is cardiotraining” is dus direct van de baan.

Het doel met trainen zou moeten zijn…

Dat is nu natuurlijk de grote vraag. Wat zou je moeten gaan doen. Welke manier van trainen en welke frequentie en welke intensiteit en welke… Afijn, je snapt wat ik bedoel. Het grote doel van trainen zou moeten zijn de mitochondriale (oké, laatste keer) dichtheid verhogen.

Het verhogen van deze energiecentrales zorgt voor:

  • Een hogere BMR (rust metabolisme)

  • Meer kracht (men praat over kracht potentieel, dus hoeveel kracht je spieren kunnen geven)

  • Compacter (spiermassa is compacter dan vetmassa, dus dat ziet er iets beter uit)

  • Sterkere spieren is minder kans op pijntjes (je kent ze wel, die kleine lastige blessures zoals rugklachten, knieklachten, enkelklachten etc.)

  • Meer energie gedurende de dag

  • Beter slaap ritme (je lichaam moet energie hebben om te mogen slapen)

Hoe doe je dat dan?
Dat is de juiste vraag die je nu kunt stellen. Kijk, het probleem met veel mensen die gaan sporten is dat ze bewegen. Ze gaan wandelen, ze gaan fietsen, ze gaan zwemmen (drijven in het water) en meer. Hierbij dagen ze het lichaam niet uit. Jouw lichaam is van nature gemaakt om alles zo makkelijk mogelijk te maken. Het gaat pijn uit de weg en zoekt altijd comfort.

Als je jouw lichaam dus niet uitdaagt om sterker, fitter, energieker, sneller te worden, dan zal jouw lichaam dat ook zeker niet gaan doen.Er is nog nooit iemand fitter geworden van op de bank hangen. De eerste noodzaak, ongeacht welke training je kiest, is dan ook dat er een overload plaatsvindt. Zonder al teveel technisch te worden, je moet een impuls geven die meer is dan je lichaam aan kan. Stel jezelf dan ook de vraag of dat gebeurt met zwemmen (drijven in het water) of wandelen.
Een overload kun je geven door bv meer intensiteit, sneller bewegen, meer bewegen, een andere training, een ander tijdstip etc. Echter de meest voor de hand liggende en meest effectieve zijn wel intensiteit en volume.

De tweede noodzaak is dat deze prikkel progressief is. Ander gezegd, wat vandaag zwaar voor je is, is morgen minder zwaar. Simpelweg omdat jouw lichaam een adaptatie vermogen heeft.

De makkelijkste manier om deze twee te bereiken is een training hanteren die alle drie de systemen aanspreekt. Ikzelf ben een enorme fan van krachttraining en HIIT training. Nu, die eerste is niet makkelijk door te voeren voor iemand die begint met trainen, die tweede des te makkelijker.
Gewoon zorgen dat je kleine circuitjes maakt waarbij je lichaam tussen de 2 – 4 minuten flinke inspanning moet leveren, om vervolgens even rust te pakken.

Kan jij dit ook?

Ja! Ik durf dat met zekerheid te zeggen, ongeacht of ik je ken of niet.
Ik heb in de afgelopen 10 jaar genoeg mensen gecoacht. Mensen met diabetes, met depressie, met hormonale schommelingen, met burnout, met knieklachten, rugklachten, enkelklachten, hernia’s, fybromyalghie en ga zo maar door. Voor iedere deelnemer was er een mogelijkheid om een vorm van HIIT-training door te voeren. De sleutel is zoeken naar wat mogelijk is ipv blijven hangen in wat niet mogelijk is.Tijd en inzet zijn de enige twee punten die je nodig hebt.

In de casestudie die ik ga beginnen ga ik je veel meer vertellen hierover. Ik ga je voorbeelden geven, referenties van deelnemers, schema’s en meer. Zorg gewoon dat je erbij bent. Ik start dinsdag 12 februari. Is het al veel later dan die datum? Dan kun je de hele casestudie direct inzien.

By | 2019-02-06T16:31:12+00:00 februari 6th, 2019|Blog, Gastbloggers, Jan-Willem den Hollander|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment