Home » Berichten » Persoonlijke verhalen » Het verhaal van Elise; van vleeseter naar veganist!

Het verhaal van Elise; van vleeseter naar veganist!

Elise Hiddinga (23 jaar) besloot, mede door het kijken van documentaires, volledig veganist te worden. Zij gooide haar eetpatroon helemaal om. In haar persoonlijke verhaal vertelt zij ons hoe zij tot deze keuze is gekomen en hoe haar levensstijl er nu uitziet!

Hoe is deze verandering in levensstijl voor jou begonnen?
Hoewel ik al jaren wist dat de vleesindustrie niet bepaald diervriendelijk was, stond ik daar eigenlijk nooit erg bij stil. Totdat mijn vriend en ik ruim een jaar geleden besloten om de documentaires “Earthlings” en “Cowspiracy” te kijken. Na het kijken van deze documentaires kon ik vlees eten niet meer voor mezelf rechtvaardigen en besloten mijn vriend en ik te minderen met vlees eten , met het plan om uiteindelijk helemaal geen vlees en vis meer te eten. Dat ging best wel goed, maar het was toch lastig om helemaal te stoppen. In de zomervakantie gingen we op vakantie naar Italië en nam ik een boek mee wat ik ooit op een boekmarkt had gekocht: “Eating Animals” van Jonathan Safran Foer. Tijdens de vakantie las ik dit boek en al halverwege de vakantie kon ik geen vlees of andere dierlijke producten meer door mijn keel krijgen. Ook kwam ik toen voor het eerst tot het besef dat het leed achter melk en eieren minstens net zo erg is. Ik besloot dat ik eens en voor altijd zou stoppen met het consumeren van dierlijke producten en werd dus veganist. Daarna ben ik me er meer in gaan verdiepen en raakte ik overtuigd dat dit de juiste keuze voor mij is, niet alleen om niet bij te dragen aan dierenleed, maar ook voor het milieu en mijn eigen gezondheid.

Hoe reageerde je omgeving daar op?
Mijn vriend was er eerst niet zo blij mee, maar al gauw raakte hij ook overtuigd. Inmiddels eet hij helemaal geen vlees en vis meer en alleen heel af en toe eet hij nog producten waar iets dierlijks in zit. Mijn ouders en andere familie waren allemaal erg positief erover en snappen goed waarom ik deze stap gemaakt heb, hoewel ze daar zelf (nog) niet klaar voor zijn.

 

Waar liep je tegen aan?
Het was vrij makkelijk om te stoppen met het eten van vlees, vis, eieren en zuivel producten, omdat er zo veel vervangers zijn. Helaas zijn er alleen nog heel veel andere producten waarin iets dierlijks verwerkt is. Dat betekende in het begin dus veel etiketten lezen. In het begin was ik niet al te streng voor mezelf hiermee, omdat het tijd kost om uit te vinden waar allemaal dierlijke producten in zitten en na een tijdje werd dit steeds makkelijker. Ook was het even wennen met het zoeken naar nieuwe veganistische recepten en manieren om oude recepten te ‘veganiseren’.

Ik snap dat het eerst lastig is om te bedenken wat je dan nog wel kan eten, dat had ik zelf ook.
In principe kun je eigenlijk elk gerecht wel veganistisch maken. In gerechten met vlees kun je het vlees vervangen door bijvoorbeeld vleesvervangers (veganistisch gehakt, kipstukjes, hamburgers, nuggets, vissticks etc) of door ingredienten als tofu, tempeh of seitan. Een wokgerecht wat je normaal met bijvoorbeeld kip maakt is dus makkelijk te ‘veganiseren’ door gewoon de kip te vervangen door veganistische kipstuckjes of bijvoorbeeld blokjes tofu of tempeh. Daarnaast kun je ook peulvruchten gebruiken om vlees te vervangen omdat die net als vlees veel eiwitten bevatten. Peulvruchten kun je bijvoorbeeld gebruiken om zelf burgers van te maken, maar ook bijvoorbeeld pasta bolognese met linzen i.p.v. gehakt of Mexicaanse wraps met verschillende soorten bonen en andere groentes).

Melk is te vervangen door plantaardige melk op basis van bijvoorbeeld soja, amandel, rijst, haver of spelt. Daarnaast zijn er ook veel vervangers van andere zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, vla, slagroom, kookroom, boter en kaas. In een recept waarin dus bijvoorbeeld melk of room nodig is kan dat gewoon vervangen worden door bijvoorbeeld sojamelk. Ook kun je met bijvoorbeeld plantaardige melk en room makkelijk zelf sauzen maken zoals kaassaus of bechamelsaus.

Eieren zijn eigenlijk het enige wat niet helemaal veganistisch te vervangen is, want er is nog geen veganistische versie van een gekookt of gebakken ei. Gelukkig zijn alle recepten waarin ei een ingrediënt is, zoals bijvoorbeeld taarten en andere baksels, wel veganistisch te maken door eieren te vervangen door andere ingrediënten. Wat dit ingrediënt precies is hangt erg af van wat je precies bakt, maar dat is makkelijk online te vinden.

Ook lunch gerechten zijn vrij makkelijk te veganiseren. Als je brood eet, dan kun je dat bijvoorbeeld beleggen met veganistische kaas, plantaardige boter of veganistisch vleeswaren zoals veganistische filet american. Daarnaast zijn er ook ‘normale’ soorten broodbeleg die al veganistisch zijn, zoals pindakaas, jam en pure hagelslag.

Zelf google ik gewoon vaak het gerecht wat ik wil maken met “vegan” of “veganistisch” erachter en bijna altijd is er dan wel één of meerdere recepten te vinden waarin iemand anders het gerecht al veganistisch gemaakt heeft. Daarnaast zijn er ook veel websites met veganistische recepten waar dingen tussen staan die je als vleeseter waarschijnlijk nog nooit gegeten had, dus het is ook een leuke manier om met nieuwe gerechten te experimenteren.

 

Hoe ziet jouw levensstijl er nu uit?
Hoewel ik al steeds zo veel mogelijk veganistisch probeerde te leven, ben ik sinds begin van dit jaar helemaal veganistisch, voor zover dat mogelijk is. Dat wil zeggen dat ik mijzelf nu niet meer toesta om iets te kopen of te eten als dat niet veganistisch is. Dat klinkt misschien erg streng, maar ik weet van mijzelf dat dat het beste werkt voor mij. Als ik mezelf toesta om af en toe iets dierlijks te eten, zoals kaas, dan is het erg makkelijk om langzaam steeds meer te gaan eten en voor je het weet ben je dan eigenlijk gewoon een flexitariër. Ik wil niet bijdragen aan de negatieve gevolgen van de vee-industrie en ander gebruik van dieren dus ik ben liever streng voor mezelf met een gerust geweten.

Als veganist heb je, als je gevarieerd eet, in principe nergens een tekort aan, maar je moet wel B12 supplementen nemen. B12 wordt gemaakt door micro-organismen en zit daardoor in grondwater en op planten, maar omdat water gezuiverd wordt en planten voordat ze gegeten worden eerst gewassen worden, zit er geen of een verwaarloosbare hoeveelheid B12 in ons water of op groente en fruit wat wij eten. De enige bron van B12 die overblijft is dan vlees, omdat dieren B12 binnenkrijgen via de voeding en dan opslaan in hun vlees (en melk en eieren). Als je dus helemaal niks dierlijks meer eet is het belangrijk om B12 supplementen te nemen zodat je geen B12 tekort krijgt.

Wat is het resultaat van deze gezondere levensstijl?
Ik voel me beter nu ik veganist ben, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik hoef mij nu niet meer slecht te voelen over het veroorzaken van dierenleed en milieuvervuiling van de veeteelt omdat ik daar nu zelf gelukkig niet meer aan bijdraag en dat geeft mij een erg fijn gevoel. Daarnaast voel ik me lichamelijk ook gezonder en merk ik dat ik meer energie heb sinds ik veganistisch eet. Ook vind ik het een erg prettig idee dat ik het risico op bepaalde ziektes als kanker en hart- en vaatziektes verminder door zo te eten.

Blijf je de rest van je leven deze levensstijl volgen?
Ja zeker, ik ben nog steeds erg blij met mijn keuze en had alleen liever gehad dat ik eerder tot deze conclusie was gekomen.
Mijn streven is om mijn veganistische levensstijl voort te zetten en hopelijk andere mensen te overtuigen om ook na te denken over de gevolgen van hun dieet en levensstijl.

By | 2018-09-23T08:37:29+00:00 april 8th, 2017|Persoonlijke verhalen|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment