Home » Berichten » Eetweetjes » Gaan met die banaan!

Gaan met die banaan!

De banaan is misschien wel de meest veelzijdige vrucht. Dit gekke gele kromme ding eet je als tussendoortje, door je smoothie, in je pannenkoeken, je overheerlijke bananenbrood en zelfs als toetje na het eten.

Bananen hebben een hoog gehalte kalium in zich, wat zorgt voor de eiwit-aanmaak in je lichaam. Ook bevat het veel zetmeel. Calcium, koper, jodium, ijzer, fosfor en zink zijn ook aanwezig maar in mindere mate.

 

Wat doet dat zetmeel

Zetmeel is de grote boef in de banaan. Het zorgt namelijk voor de calorieën in de vrucht. Zoals je misschien wel weet zitten er veel calorieën in zo’n onschuldig banaantje. Reken maar ongeveer 100 KCAL per 100 gram. En een banaan weegt zo 100 tot 150 gram.

Als de banaan nog niet helemaal rijp is (dat merk je als hij nog wat hard is en hij smaakt niet zo zoet), dan is het moeilijk voor je lijf om het zetmeel af te breken.

 

Zoetekauw

De reden dat onrijpe bananen niet zo zoet zijn komt doordat het suikergehalte stijgt na mate de banaan rijper wordt. De grootste suikerbron is sucrose (65%), dan glucose (20%) en vervolgens fructose (15%). Een rijpe banaan is dus calorierijker dan een groene of halfrijpe banaan.

Door de hoeveelheid suikers zit er voor ongeveer 5 gram aan snelle koolhydraten in. Daarentegen bestaat hij wel voor 20% uit langzame koolhydraten wat bekent dat je er ook lang van vol zit.

 

Haat-liefdeverhouding

Persoonlijk heb ik een haat-liefdeverhouding met bananen. Echt, ik vind ze heerlijk en ik kan er ook zo ongelofelijk van genieten! MAAR: ik schrik elke keer weer van de hoeveelheid koolhydraten. Vroeger at ik wel elke dag een banaan maar nu is dat zo’n 1 keer in de week. Ik geniet er wel extra van dan.

Fitcouple

Deze informatie is afkomstig van Fitcouple. Meer informatie over voeding en lekkere recepten vind je op  hun website: www.fitcouple.nl

By | 2018-09-23T08:37:42+00:00 april 29th, 2016|Eetweetjes|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment