Home » Berichten » Blog » Fluoride is gif?

Fluoride is gif?

Sinds een paar jaar ben ik  bezig om bewuster op mijn voeding te gaan letten. Mijn eerste doel was, zoals vele anderen, om af te vallen. Maar al gauw leerde ik etiketten lezen en werd ik mij steeds bewuster van wat ik eigenlijk allemaal in mijn lichaam stopte. Ik schrok van de hoeveelheid troep die ik al jaren blijk te eten zonder enig besef te hebben van wat de schade hiervan kan zijn.
Puur eten, zonder E-nummers en toegevoegde suikers, werd mijn hoofddoel. Een hele klus, want wat blijkt; zoveel producten zitten vol troep. Het is bijna niet bij te houden!

Zo kwam ik er pas laatst achter dat tandpasta met fluor ook slecht voor je is! Misschien wat laat, voor vele vast al lang bekend, maar de moed zonk mij even in de schoenen. ‘Nee he? Mag tandpasta nu ook al niet? Wat nu weer?”

Zo erg kan het toch niet zijn?
Ik heb een goed gebit, weinig gaatjes en nooit ergens last van gehad, terwijl ik het goedje al mijn hele leven, dagelijks gebruik! En mijn tandarts is een lieve, betrouwbare man…die zegt het toch ook niet voor niets?

Kortom; ik wilde meer bewijzen. Ik ben internet gaan afstruinen en helaas werd het mij vrij snel duidelijk. Fluor in tandpasta is gewoon gif! Ik vond een duidelijk artikel genaamd: “Fluoride is giftig: Gebruik jij al tandpasta zonder fluoride?” en heb de schrijfster (Rosa van Detoxplein) om toestemming om delen van haar artikel hier te delen. Het volledige artikel kun je hier lezen.

 

De mythe van fluoride tandpasta
Vaak kopen consumenten een tandpasta die fluoride bevat, omdat ze aannemen dat hun tanden daardoor gezonder en sterker worden. Fluoride lijkt voor de meeste mensen erg onschuldig maar dat is het absoluut niet. Het is eigenlijk erg schadelijk en een klein kind kan makkelijk worden vergiftigd met de grote hoeveelheid fluoride die er in een gezinstandpasta zit. In Zweden en Amerika is het dan ook verplicht dat de tandpastatubes een waarschuwing of een boodschap bevatten over de giftigheid van het product.

In Nederland hebben we specifieke tandpasta’s voor peuters met minder fluoride en er zijn voorlichtingsfolders die de tandarts aanbiedt om mensen zo goed mogelijk te informeren, maar een confronterende waarschuwing op de verpakking van de tandpasta zal je in Nederland niet zo snel tegenkomen. Fluoride kan zelfs een aanleiding zijn voor allergische reacties en overgevoeligheid en is ook steeds vaker een verdachte oorzaak bij diverse ziekten zoals mentale stoornissen, diabetes, maagreflux, schildklieraandoeningen en botstoornissen.

Speciale Kindertandpasta
Ik dacht er goed aan te doen om, vanaf het eerste tandje, met speciale baby-tandpasta te poetsen. Als het slecht zou zijn zou het niet verkocht mogen worden, toch? En hoe vaak hoor je wel niet tandartsen klagen over peuters die op hun tweede jaar al gaatjes hebben?! Dat zou mij niet overkomen!
Maar wat blijkt nou juist; kinderen onder de 6 jaar die aanzienlijk veel fluoride binnen krijgen door middel van tandpasta, pilletjes en water, hebben een grotere kans op het krijgen van fluorose: dit is een nare aandoening waarbij de tanden verkleurd en gevlekt raken.
En wat ik helemaal vreemd vind is dat de tandpasta van mijn tweejarige mierzoet is. Het smaakt naar aardbei, en dat maakt de kans op het doorslikken van het giftige fluoride alleen maar groter!

 

 

Wat is fluoride?
Fluoride is een sporenelement dat van nature -zij het zeer minimaal- in de natuur voorkomt, ja ook in sommige van onze voedingsmiddelen. Maar de fluoride die ik hier beschrijf, is een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie, dat succesvol wordt ingezet in de industrie van de gebitsverzorging. Dit chemisch afvalproduct is giftig.

De gevaren van fluoride
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat zelfs kleine hoeveelheden fluoride al een verwoestend effect op de gezondheid kunnen hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose. Daarnaast kan fluoride vrijwel elk orgaan in het lichaam aantasten en kan zelfs gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit.

In 2014 kwam fluoride als gif weer overal in het nieuws toen het werd opgenomen op de lijst met neurotoxines, ofwel, op de lijst van stoffen die giftig zijn voor je hersenen en je zenuwstelsel (The Lancet Neurology, maart 2014). Wat betekent dat precies? Neurotoxines, ofwel neurotoxische stoffen kunnen de hersenen en andere organen beschadigen na een langdurige belasting. Zij blokkeren of versterken impulsoverdracht, waardoor het zenuwstelsel ofwel kan uitvallen ofwel overactief kan raken. Uit onderzoek onder kinderen blijken deze zes chemicaliën schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en mogelijk zelfs hersenbeschadiging kan veroorzaken (Dr. Philippe Grandjean en Dr. Philip J. Landrigan).

Er zijn ook al tientallen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van de toevoeging van fluor aan drinkwater. Hieruit blijkt stelselmatig dat kinderen die wonen in gebieden met hoge concentraties fluoride in het drinkwater een lager IQ hebben dan waar er lager percentages fluoride aan het water zijn toegevoegd.

Fluoride in kraanwater?
Geen zorgen, toevoeging van fluoride is al verboden in Nederland sinds 1973. En dat is prima, want in bijgaande grafiek van de WHO zie je dat het aantal gaatjes in gebitten van 12-jarigen nivelleert rond 1 gaatje, onafhankelijk van het toevoegen van fluoride aan het drinkwater.

De betrokken onderzoeker Choi: “Voor ons is het onbegrijpelijk dat zowel kinderen als volwassenen worden blootgesteld aan een stof die hersenbeschadigingen kan veroorzaken, onder het mom van bescherming tegen tandbederf. Heeft het terugdringen van tandbederf meer prioriteit dan hersengezondheid?” (‘Environmental Health Perspectives’ van het National Institute of Environmental Health Sciences).

Dus: fluoride is een neurotoxine en heeft schadelijke effecten op onze hersenen en op ons zenuwstelsel. Maar wat nog meer? Het aantal onderzoeken naar de effecten van fluoride loopt inmiddels al ver over de 50.000 onderzoeken en onderzoeksresultaten liegen er niet om: van stofwisselingsziektes en maag- en darmstoornissen, slaapproblemen, ME en (andere chronische) vermoeidheidsziektes, van vruchtbaarheidsproblemen tot lever- en blaasaandoeningen en kanker.

Lekker schuimbekken
Gewone tandpasta’s bevatten meer schadelijke stoffen dan alleen fluoride. Vaak zitten er ook industriële synthetische detergens natriumlaurylsulflaat in verwerkt, waarvan wordt vermoed dat het niet alleen schadelijk maar ook giftig is voor de darmen, lever en maag. Ook is er een relatie tussen ontsteking van de slijmvliesbekleding van de mond en aften, doordat er een verband is tussen kanker en fluoride is dat zeer van belang. Het is in staat om op de opname van dominante en nog gevaarlijkere stoffen in de mond te stimuleren en zelfs te bevorderen.

In sommige gevallen wordt het antibioticum triclosan in combinatie met tandpasta als tegengif tegen natriumlaurylsulfaat gebruikt, maar deze samenvoeging kan een nog sterker en duidelijk irriterende werking hebben. Tirclosan is een belangrijke aanleiding en speelt waarschijnlijk ook een essentiële rol tijdens het groeien van resistente, oftewel super bacteriën. Wanneer het wordt verwerkt in tandpasta’s tegen tandplak en bacteriën, kan het mogelijk de hoeveelheid plaque terugdringen. Alhoewel tandpasta’s tot meer dan 40% nieuw tandsteen kan voorkomen, op de huidige tandplak die aanwezig is hebben ze absoluut geen invloed.

Schuurmiddelen die in tandpasta zitten verwerkt, zijn potentieel ook schadelijk. Uit onderzoek blijk dat diverse schuurmiddelen en korreltjes silica zich kunnen ophopen onder het kwetsbare tandvlees waardoor er weer een granuloom ontstaat. Dat is een erg smal bultje met weefsel dat is ontstoken. Deze kunnen het beeld geven van ontstoken tandvlees en ze kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor diverse infecties.

Natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride
Steeds meer mensen stappen over op natuurlijke tandpasta’s zonder fluoride. In diverse gezondheidswinkels zijn deze al jaren verkrijgbaar. Inmiddels verkopen ook de gewone supermarkten en drogisterijen steeds meer tandpasta merken zonder fluoride. Weleda, dr Hauschka en Urtekram zijn bijvoorbeeld merken met goede tandpasta’s zonder fluoride. Himalaya spant de kroon want Himalaya heeft zelfs een geheel biologische fluoridevrije tandpasta gebaseerd op Ayurvedisch recept. Ik vond deze tandpasta altijd wat prijzig, totdat ik zag dat er twee keer zoveel inzat als mijn eigen tube 😉 En inmiddels is de fluoridevrije tandpasta van het bekende merk Parodontax niet meer weg te denken.

Deze informatie is afkomstig van Detoxplein! Lees het volledige artikel hier

By | 2018-09-23T08:37:33+00:00 januari 14th, 2017|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment