Home » Berichten » Blog » Eet koolhydraatarm (deel 1)

Eet koolhydraatarm (deel 1)

Ik krijg steeds vaker de vraag wat mijn dieet precies inhoudt en of ik dat niet eens een lijstje wil maken met de regels. Natuurlijk wil ik dat! Geen probleem. Ik voel me lekker met deze leefstijl en dat gun ik iedereen.

Maar, Ik moet wel vooropstellen dat ik geen voedseldeskundige ben. Ik ben geen diëtiste. Ik ben geen arts. Wat ik doe en hoe ik eet heb ik ontwikkeld aan de hand van verschillende diëten en wat ik heb gelezen over bepaalde voeding en wat het met je lichaam, gezondheid en je hormoonhuishouding kan doen. Ik gebruik geen rare pillen of drankjes. Ik gebruik geen maaltijd vervangende producten. Ik eet gevarieerd en vers en gebruik zoveel mogelijk onbewerkt producten. Ben je toch niet helemaal zeker of dit dieet wel iets voor je is, ben je zwanger of heb je een medische aandoening, overleg dan altijd eerst met je eigen huisarts.

Dit dieet is niet alleen bedoeld om af te vallen maar voornamelijk ook om je suikerspiegel weer in balans te krijgen. Per jaar krijgen wij 38 kilogram suiker binnen. (ik laat je dit even verwerken). Hiervan roeren we zo’n zes kilo door onze thee en koffie of strooien we over de yoghurt. De rest zit ‘verstopt’ in alle producten die wij tegenwoordig voeding noemen. Hierdoor krijg je na iedere maaltijd een suikerpiek. Een energiestoot. Dat voelt heerlijk! Maar, als deze energie op is verlangt je lichaam weer naar nieuwe energie. Je wordt moe, krijgt hoofdpijn, wordt chagrijnig. Je bent ongemerkt verslaafd aan suiker en zodra de drugs is uitgewerkt krijg je afkickverschijnselen. Deze grote schommeling in je bloedsuiker moet je zien te doorbreken.

Suikers zijn koolhydraten, maar er zijn nog veel meer soorten koolhydraten. Je vindt ze bijvoorbeeld in fruit, groente, granen en noten. Er moet echter een verschil worden gemaakt tussen langzame koolhydraten en snelle koolhydraten. De langzame koolhydraten geven geleidelijk suiker af waardoor je geen ‘sugarrush’ krijgt. De snelle koolhydraten die je vindt in energierepen, snoep, frisdrank, geraffineerde suikers, witbrood en witte rijst worden snel opgenomen in je bloedbaan. Daarvan krijg je een energiestoot, die even snel weer is uitgewerkt. Deze moet je, eigenlijk altijd, vermijden.

Uit persoonlijke ervaring is gebleken dat het schrappen van alle koolhydraten en het eten van heel veel vet en eiwitten niet de juiste manier is. Dit kan je cholesterol negatief beïnvloeden en werkt ook niet altijd goed voor de darmen. Daarom hebben wij dit keer een mildere versie van het koolhydraatarme dieet gevolgd. We letten wel op dat we niet de geraffineerde suikers en andere snelle koolhydraten binnen krijgen. Hierdoor zijn we niet in korte tijd heel veel afgevallen maar zijn we wel gezonder bezig. Enkele bijkomende voordelen van het drastisch verminderen van koolhydraten zijn gewichtsverlies, betere concentratie, minder hoofdpijn, minder stemmingswisselingen en een betere huid.

Let’s get started!

Lees etiketten! Open je koelkast, kelderkast, keukenkastjes, voorraadkast of waar je dan ook maar voedsel bewaard. In principe zijn alle producten die verpakt en bewerkt zijn fout. Deze producten zitten namelijk vaak vol suikers, kleur- geur en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Deze zijn gewoon echt slecht voor je. Of je nu af wilt vallen of niet. Staat er op een verpakking : het product, water of olie (en eventueel zout) dan is het prima. Een blikje tonijn bijvoorbeeld is een van de weinige verpakte producten die wel kunnen. Gooi de rest gewoon weg! (of geef het aan de voedselbank of aan de buurvrouw of aan de zwerver op de hoek)

Maak een lijstje met je planning. Ben je de hele dag thuis dan kun je iedere maaltijd ter plekke vers bereiden. Ben je lang van huis zorg dan dat je eten in huis haalt dat makkelijk mee te nemen is.

Bereid je goed voor! De maatschappij is niet ingesteld in een koolhydraatarm dieet. Je kunt niet op iedere hoek van de straat een verantwoorde maaltijd krijgen. Ben je een hele dag op pad neem dan voldoende eten mee. Het gaat er in dit dieet niet om hoeveel je eet maar wat je eet. Uithongeren is absoluut geen goed idee.

Als je boodschappen gaat halen, focus je dan op de dingen die wel mogen. Dat zijn er namelijk heel erg veel en hiermee kun je heerlijke gerechten maken en hoef je geen moment honger te hebben!

Nu je alleen maar goede, verantwoorde producten in huis hebt, en alle verleiding de deur uit hebt gedaan kun je beginnen. Begin gewoon op de eerst volgende maandag! Er is altijd een reden om het begin van een dieet uit te stellen. Verjaardagen, feestdagen, ongesteldheid of wat dan ook. Die excuusjes maak je zelf en zijn nergens voor nodig. Je zult merken dat je echt niet zielig met een wortel of bleekselderij in een hoekje te hoeft te gaan zitten. Je kunt ondanks je dieet gewoon meedraaien met de rest van de wereld.

Let op. De eerste dagen, en misschien zelfs weken zijn zwaar. Je lichaam moet namelijk echt afkicken van al die suikers die het jarenlang met grote hoeveelheden tegelijk binnen kreeg. Je kunt je slap voelen, misselijk, hoofdpijn, duizelig. Dit hoort er bij en daar kun je maar op een manier doorheen: VOLHOUDEN! Een smokkelmomentje is echt funest. Hierdoor zal je weer helemaal van voor af aan met afkicken moeten beginnen. Probeer niet te veel met eten bezig te zijn, zoek een hobby, ga wandelen, sporten, breien, punniken. Het zal niet heel lang duren voordat je je beter dan ooit zult voelen.

Drink voldoende water, minstens twee liter. Thee en koffie zijn, in mate, toegestaan. Blijf eten! Heb je honger, aarzel dan niet om een paar tomaatjes te nemen. Een stukje kaas of worst, stukjes opgebakken kipfilet of een paar olijfjes mogen altijd!

Besef dat er twee fases zijn. De eerste fase is bedoeld om je bloedsuiker weer op een gezond, evenwichtig niveau te krijgen en om af te vallen. Als je niet meer afvalt of je hebt je ideale gewicht bereikt kun je overstappen naar fase twee. Deze fase kun je de rest van je leven volhouden.

En dan nu de lijst. Eerst maar eens even de lange lijst met dingen die je wel mag eten!

WEL

Groente! Hoe gekleurder hoe beter. Probeer eens verder te denken dan worteltjes en sla. Er zijn heel veel groente te verkrijgen waarmee je de meest lekkere gerechten kunt maken. Spinazie, courgette, aubergine, broccoli, bloemkool, bosui, champignons, paksoi, ui en knoflook. Dit kun je allemaal bakken, braden, koken, grillen, roosteren : de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem bijvoorbeeld reepjes paprika, komkommer en wortels mee als snack of bak verse spinazie mee in een omelet voor een stevig ontbijt. Diepvriesgroente zijn vaak prima maar kijk even op de verpakking wat er aan toegevoegd is. Rode kool met appeltjes is bijvoorbeeld niet goed.

Vlees en vis! Al het vlees is in principe prima. Zorg ervoor dat je vlees met mate eet. Probeer voor mager vlees te gaan en vlees dat niet bewerkt is. Let maar eens op hoeveel toevoegingen er bijvoorbeeld in plakjes kipfilet zitten. Haal vlees bij voorkeur bij een (bio) slager. Het vlees of de vis mag natuurlijk niet gepaneerd zijn. Een gebakken visje op de markt halen kan dus niet, een haring happen weer wel!

Eieren mogen, maar met mate in verband met de werking van eieren op je cholesterol. Je kunt dus omelet, roerei, gebakken ei, gekookte eieren, gevulde eieren, eiermuffins, al dan wel of niet in combinatie met groente, mee maken en dit als ontbijt eten.

Kruiden: Alle kruiden en specerijen zijn toegestaan. Je zult ook merken dat je na een tijdje beter gaat proeven en ruiken en dat je zelf je eten veel lekkerder kunt maken met (gedroogde of verse) kruiden en specerijen. Pas wel op met zout. Zakjes kruiden om een sausje mee te maken zijn not done. Hier zitten namelijk wel weer suikers en bindmiddelen door waardoor ze niet in het dieet passen.

Zuivel: Kaas mag. Jonge kaas, oude kaas, mozzarella, geitenkaas, brie, camembert, feta, kruidenkaas, kruidenboter, roomboter en roomkaas mag. Maar beperkt! Deze kazen zijn vet waardoor het weer slecht is voor je cholesterol. Voor alle toegestane zuivel geldt: neem altijd het volle product. De koolhydraten tussen light en volle producten zijn vaak gelijk. Maar in volle producten zitten wel veel meer mineralen en voedingsstoffen.

Olijfolie, kokosolie, zonnebloemolie en gelijksoortige oliën mogen met mate.

Noten en zaden met mate. Neem de pure noten, dus zonder zout of suiker. Neem niet meer dan een klein handje noten per dag. Kijk even welke noten koolhydraatarm zijn. Hier zit best een groot verschil tussen namelijk.

Soepen kun je heel gemakkelijk zelf maken en deze zijn dan perfect voor in het dieet. Een pan soep is zo gemaakt en ideaal als tussendoortje, vier-uurtje of voorgerecht! De soepen die je kant en klaar in de supermarkt koopt zitten wel weer vol koolhydraten. Deze laat je dus voortaan staan.

NIET

Het is een flinke lijst maar wees niet verdrietig. De volgende producten zijn gewoon echt niet goed voor je. En je zult merken dat je er na een tijdje niet eens zin meer in hebt.

Geen suiker, zuivel, sommige groenten, fruit, frisdrank en alcohol.

Wil je meer weten over de producten die je niet mag eten? Bekijk dan het blog van Wolferien

Deze blog is geschreven door Wolferien. Kijk op wolferien.com als je meer van haar wil lezen
Wolferien
By | 2018-09-23T08:37:47+00:00 september 23rd, 2015|Blog|1 Comment

One Comment

  1. […] tijdje geleden beschreef ik de regels van mijn koolhydratenarme dieet. Ik heb zoveel leuke reacties mogen ontvangen op deze blog! Wat […]

Leave A Comment