E621

E621

Gastblogger Nicole

Nicole schrijft om de week wat haar bezighoudt rond detoxen, gezondheid en voeding. Meer weten over haar? Bekijk haar Facebookpagina Appels met peren!

De persoonlijke reis van Nicole, een 38 jarige moeder uit Hoorn, begon vorig jaar. Haar relatie en leven beu, vertrok ze met haar 5 jarige diva en bijna 8 jarige autirebel, naar een leuk huisje nabij de binnenstad van Hoorn. Ze kreeg de kans zich om te scholen, ging van typegeit naar chiatrut en houdt zich momenteel bezig met het opzetten van een eigen detoxpraktijk.

Ondanks sapkuren en chlorellapoeder, gaat er op een off-day nog wel eens een pak koek doorheen of zo’n hele foute pizza in het weekend. Wel weet ze de laatste tijd meer en meer de balans te bewaren.

E621

Op slechte dagen verkoop ik mijn ziel, of beter gezegd de daar ronddolende neuronen, aan de duivel. Onontkoombaar verschijnt hij immers in vele gedaanten. Hij verleidt in een aantrekkelijke zak paprikachips, verschuilend achter een toegevoegd specerijenextract. Tegen vieren is hij heer en meester over de onvermijdelijke middagdip en verschijnt hij onder toegevoegd gistpoeder in mijn opkikkerende bouillon. Als een wolf in schaapskleren, grijpt hij om zich heen en laat een spoor van vernieling achter.

 

Als een lustopwekker voor de smaakpapillen jut hij me op en laat ze me hunkeren naar meer. Moe van de dagelijkse beslommeringen plof ik ’s avonds met een handje borrelnoten neer voor de tv. Als een zombie werk ik ze al zappende naar binnen. Één bescheiden portie is echter niet genoeg en de lonkende zak op het aanrecht is nu het enige waarvoor ik me nog één maal van de bank hijs, alvorens te blijven hangen bij een spannende actieserie. Uiteraard met de zojuist verworven  grote schaal binnen handbereik.

 

En ik weet dat ik dat bekoop met migraine, keelpijn en een gevoel van algehele misère de daarop volgende ochtend. En dat ik als bijna 40-jarige en de daarbij behorende veerkracht waarschijnlijk meer dan een dag nodig heb om te herstellen. Zoals ik dat ook zou hebben na een nacht flink doorhalen. Maar op dit punt is het moeilijk mijn driften onder controle te houden en neem ik dat voor lief.

 

Het gaat niet om alcohol of een teveel aan koolhydraten, zoals je misschien geneigd bent te denken. Ik heb het over E621, ofwel ve-tsin, een verslavende smaakversterker in ons eten dat aan vrijwel alle pakjes, zakjes en potjes is toegevoegd. Buiten allerlei extracten en aroma’s zijn er nog vele andere benamingen. Het zijn er inmiddels te veel om op te noemen en het mag een kunst heten een karretje zonder MSG af te rekenen bij de kassa.

 

Vind ik het al vreemd dat dit “goedje” vrij verkrijgbaar is in Nederland en toegevoegd is aan alle kant-en-klaar producten in de supermarkt. Nog verbazingwekkender vind ik het feit dat het in niets verhullende poedervorm in de aanbieding komt bij een grote winkelketen. Voordelige potjes puur gif staan deze week gewoon vrolijk tussen de chilisaus, pesto en groene olijven. En belanden straks in de keukenkastjes van duizenden nietsvermoedende consumenten die vrolijk een paar theelepels toevoegen aan hun gerechten.

 

Veel mensen zijn gewoonweg niet op de hoogte van de risico’s die het consumeren van dit chemische additief met zich meebrengt. Zijn migraine en keelpijn nog relatief onschuldig te noemen, niet alle klachten zijn dat. Zo kan het behoorlijke schade aanrichten aan je zenuwcellen,  waardoor ziekten als Alzheimer en Parkinson op de loer liggen. Ook obesitas kan een gevolg zijn van de verslavende werking van E621 in dikmakende producten.

 

Vanuit de industrie hoeven we geen veranderingen te verwachten. Waarom zouden ze ook? Die lopen aardig binnen op alle dubieuze additieven en goedkope vulmiddelen. En ethisch gezien is het dan misschien niet verantwoord, strafrechtelijk gaan ze niet buiten hun boekje. En dus blijven fabrikanten het stilzwijgend toevoegen aan alle mogelijke producten.

 

De duivel verschijnt in vele gedaanten.. 

 

 

 

 

By | 2018-09-23T08:37:45+00:00 december 16th, 2015|Gastbloggers, Nicole|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment