Home » Berichten » Blog » De 10 heerlijkste pompoenrecepten die door jullie zijn ingezonden!

De 10 heerlijkste pompoenrecepten die door jullie zijn ingezonden!

Het is weer herfst. En bij herfst denk je aan: ‘Pompoen’! Omdat wij van What2Eat wat inspiratie tekort kwamen, hebben wij jullie gevraagd om jullie lekkerste pompoenrecept, simpel of juist heel creatief, naar ons toe te sturen. En dat hebben jullie gedaan!
We hebben een selectie gemaakt van al het lekkers wat bij ons binnenkwam. Eet smakelijk alvast!

Pompoensoep!
Verschillende tips en ideeën kwamen binnen over Pompoensoep. We zetten er een aantal op een rijtje:

Hetty Goudzwaard geeft een goede tip om de pompoen te schillen, want dat is vaak een zwaar karwei: “Was de pompoen goed en doe hem in zijn geheel, met schil en al, in een pan met water. Laat het 25 minuten koken. Laat de pompoen afkoelen en snijd hem open om de zaadjes eruit te lepelen”
Hetty voegt er vervolgens 4 teentjes knoflook aan toe, net als een handje havermout (om te binden) en 4 blokjes groentebouillon. Dit alles kook je nog 20 minuten en daarna pureer je het met de staafmixer. Ook de teentjes knoflook worden mee gepureerd. Een heerlijke, simpele soep!

Farida Kalloe-Voorbij heeft ook een lekker recept voor pompoensoep:
“Was en schil de pompoen en snijd hem vervolgens in blokjes. Fruit een grote ui en 2 tot 3 teentjes knoflook in 2el olie of roomboter. Voeg de pompoenblokjes toe en 1 liter water. Breng het geheel aan de kook  (ongeveer 15 minuten). Pureer het geheel met de staafmixer en voeg er nog wat water bij zodat het een vloeibaar geheel wordt. Voeg 2, laurierblaadjes, 2 blokjes tuinkruidenbouillon, peper, mespuntje foelie, korianderpoeder, tl kurkuma, 2 tl paprikapoeder en een bekertje crème
 fraîche toe. Roer het geheel al kokend goed door. Na 1o minuten rode voeg je nog paprika in reepjes erbij en 1 kleine winterpeen. Roeren en nog 10 minuten zachtjes koken. Eventueel 1 tot 2 tl suiker en zout naar smaak toevoegen. Als alles klaar is, 4 lente-uitjes, fijn gesneden er overheen strooien en koriander of peterselie. In soepkom en tl room er over”.

Marjos Spierings noemt haar recept: ‘Snelle Pompoensoep’!
“Verwijder de pitten. Beetje olie in de pan en geraspte gember aanfruiten. Pompoen met schil in grove stukken in de pan. 2 vleestomaten en bouillonblokje erbij. Even koken pureren met staafmixer en klaar”. Dat klinkt inderdaad als heel snel!

Elise Ypma-Kloosterman geeft tips over haar pompoensoep:
“Ik schil hem met de kaasschaaf wat heel makkelijk gaat, vervolgens snijd ik hem in blokken en lepel ik de pitten er uit. Ik laat hem koken met water, als het kookt pureer ik hem. Vervolgens gaat er crème fraîche, gebakken spekjes en een paar eetlepels mosterd in. Ik doe alles op gevoel en proef ook vaak. Als het niet lekker smeuïg is doe ik er nog wel eens bloem door heen om het wat dikker te maken.”

Pompoencurry
Dat je bij pompoen ook aan iets anders kunt denken dan soep, bewijst Yvonne Kettner. Zij geeft ons haar recept van Pompoencurry:
“Pompoen in stukken snijden (bij elk pompoengerecht laat ik de schil eraan), rode ui en optioneel champignons en/of courgette snijden. Ui(en) in wat (kokos)olie aanbakken, knoflook erboven uitpersen, en een flinke lepel rode currypasta van de toko erbij voegen, goed omscheppen, daarna alle groenten erbij en een blikje kokosmelk toevoegen (is dat alles te weinig kun je nog wat water toevoegen). Zet het geheel op laag vuur en laat het pruttelen tot het gaar is. Tot slot bestrooien met pompoenpitten en/of wat kokosschaafsel/lenteuitjes. Dit gerecht is lekker met rijst. Allerlei combi´s zijn mogelijk; met andere groenten, maar ook heel lekker met alleen pompoen. Eet smakelijk!”

Gegrilde pompoen met geitenkaas en walnoten!
Benodigdheden: 1 pompoen, 50 gr walnoten, 100 gram geitenkaas, verse munt en peterselie, 200 gram zwarte bonen, 4 el olijfolie.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen goed en snijd hem door de helft. Verwijder de pitten en draden met een lepel. Snijd de pompoen (met schil) in partjes van ongeveer 1,5 cm dik. Leg de pompoenstukken op de bakplaat (bakpapier eronder) en besprenkel het met olijfolie.
Doe de bakplaat met pompoen 20 minuten in de oven. Haal daarna de bakplaat eruit en verdeel de zwarte bonen en walnoten over de bakplaat. Doe het geheel nog ruim 5 minuten in de oven.
Haal het er weer uit en verdeel nu de geitenkaas en de gesneden muntblaadjes. Besprenkel het geheel met 2 el olijfolie en breng op smaak met peper en peterselie.

Pompoen uit de oven met geitenkaas en munt
Nog zo’n heerlijk recept met pompoen in combinatie met geitenkaas, is ingestuurd door Suzanne Santhuizen-Post.
“Snijd 1 pompoen in parten en leg samen met 3 tenen gesnipperde stukjes knoflook in een ovenschaal. Besprenkel met voldoende olijfolie en 2-3 theelepels Ras el hanout. 30 minuten in de oven op 180-200 graden. Haal uit de oven als de pompoen gaar is en voeg 150 gr zachte geitenkaas toe en een handje gesneden muntblaadjes.”

Pompoen-risotto:
Dit heerlijke recept is afkomstig van Michelle Zeemans. Het recept hebben wij iets aangepast maar is nog steeds ontzettend lekker!
ingrediënten: olijfolie. 1 sjalotje, fijngesneden, 200 g pompoen, in kleine blokjes, 200 g risottorijst, 400 gr kastanjechampignons, in plakjes, 500 ml kalfsbouillon (voor vegetariërs tomatenbouillon) en 50 g Parmezaanse kaas, geraspt.
Bereidingswijze:
Giet een beetje olijfolie in een pannetje. Fruit er de sjalot, de kastanjechampignons en de pompoenblokjes in aan.
Voeg de risotto toe en roer met behulp van een houten lepel goed door. Voeg de bouillon  toe. Kook de risotto gaar met het deksel op de pan in ca. 20 minuten.
Roer op het laatste moment de kaas door de risotto. Breng op smaak met peper, zout en de boter.
Foto is afkomstig van Leuke Recepten.

Pompoenfondue:
Ooit bedacht dat je met pompoen kon fonduen? Dit leuke idee komt van Yvonne Kettner. Erg leuk voor een feestelijk etentje!
“Pompoen in parten snijden, rode ui in parten snijden, hele knoflookteentjes erbij, alles op een bakblik, dan goed insmeren/inwrijven met een mix van olie, kerrie, pikante paprikapoeder, peper en zout. Dit alles op 180 gr. bakken tot het gaar is. Dan alles met een staafmixer pureren, met wat bouillon verdunnen, tot prettige consistentie om in te kunnen dippen. In de tussentijd dat de pompoen in de oven zit, de groenten snijden; ik deed wortel, champignons, broccoli, selderij en rode paprika (maar feel free om andere groenten te nemen), waarvan ik alle groenten, behalve de laatste 2 kort geblancheerd heb. Leuk presenteren, fonduevorkjes erbij en dopen maar! Eetsmakelijk!”

Pompoen als desert!
Tot slot dit leuke idee van Kader Akil Tutunciyan die pompoen gebruikt voor een heerlijk desert. Het gerecht bevat van oorsprong veel suiker maar experimenteer gerust met verantwoorde alternatieven (honing bijvoorbeeld?)
“Pompoen in grote stukjes snijden en in pan doen. Strooi de suiker overheen (ongeveer een half kilo). Aan de kook brengen, als de pompoenen bijt gaar is kun je deze in een schaal doen. Walnoten grof hakken en er overheen strooien op het bord (eventueel met een klodder room).”

By | 2018-09-23T08:37:36+00:00 oktober 24th, 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment