Home » Berichten » Blog » Conclusie Intermittent Fasting; iets voor mij?

Conclusie Intermittent Fasting; iets voor mij?

Een maand geleden begon ik aan mijn ‘Intermittent Fasting- experiment’. De vele positieve verhalen van anderen maar ook overtuigende krantenberichten zorgden ervoor dat mijn nieuwsgierigheid naar IF groeide en groeide, waarop ik besloot het zelf maar eens te gaan proberen.
De eerste week was pittig; ik stelde mijn ontbijt uit tot 10 uur, wat ik echt een hele opgave vond! Ook het snoepen na het avondeten was echt iets waar ik van af moest kicken. In de ochtenden en de avonden leek de tijd wel te kruipen, omdat ik zo met het ‘niet-eten’ bezig was.
De tweede week verliep veel beter. Verbazingwekkend vond ik het, hoe snel je lichaam aan deze nieuwe tijden went. Ik schoof het ontbijt uit naar 12 uur in de middag waardoor ik op 18 uur vasten en een eetraam van 6 uur kwam. In deze week was de weegschaal mijn grootste vijand, maar hield ik er wel tips aan over om minder koolhydraten en meer eiwitten te gaan eten.

Tips:
Ik was vastbesloten om het een maand vol te gaan houden en kreeg van alle kanten tips van ‘mede-IF’ ers’. Waaronder deze van Ilona P. (40 jaar) die mij de volgende tips stuurde:

  1. Weg met de weegschaal, zeker voor vrouwen. Vrouwen houden namelijk vocht vast en dan is er nog ‘the whoosh’. ‘The Whoosh’ is zichtbaar op de afbeelding hier links; het vet verdwijnt uit de vetcellen maar de cellen vullen zich met vocht om hun set point te behouden. Na een tijd laten ze dit dan toch los en raak je volume en gewicht kwijt.
  2. Maak foto’s tijdens de eerste periode (vanaf dezelfde hoek, zelfde houding, eventueel zelfde outfit). Soms denk je dat je niks bent afgevallen maar zie je op foto’s wel verschil.
  3. Lees, doe research, vooral op momenten dat je het even moeilijk hebt, zo blijf je ook gemotiveerd.
  4. Neem extra magnesium en vitamine B complex, want dat komen veel mensen sowieso al te kort. Neem je electrolyten (Keltischzee zout of hymalaya zout) dan voorkom je dat je je flauw voelt. Ik nam ze eerst tijdens t vasten maar nu in mijn eetraam, tenzij ik me slapjes voel tijdens het vasten. Als je lichaam eenmaal aan het vasten gewend is, en je eet goed en voldoende in je eetraam, dan heb je tijdens het vasten alleen water nodig.
  5. Let op dat je niet te weinig eet, als je 2000 calorieën op een dag nodig hebt (kan je uitrekenen op diverse sites) neem dat dan ook. Als je teveel eet val je niet af of kom je zelfs aan, als je veel te weinig eet gaat je metabolisme omlaag en die wil je juist hoog hebben.
  6.  Sporten!! Bewegen is zo belangrijk. Yoga vind ik ook onmisbaar. Probeer het, kan ook thuis via YouTube als je niet naar een sportschool of yoga centrum wil.

Week 3:
In mijn derde week ging de weegschaal direct onder de kast, en kwam er pas een week later weer onder vandaan. Dit klinkt makkelijk, maar ik vond het eerlijk gezegd best lastig. De verleiding om de weegschaal te pakken en even stiekem te wegen was bijna net zo groot als het niet snoepen na het eten in die eerste week. Terwijl ik mij voor dit IF-avontuur bijna nooit woog!
Ik heb mij nog verder ingelezen, ben redelijk actief op het forum aan het meelezen en heb uitgerekend hoeveel calorieën ik mag eten.

 

Toekomst muziek?

Hoeveelheid calorieën per dag
Via een site had ik berekend dat ik 1820 calorieën mag consumeren op een dag! Het verschilt nogal per site viel mij op, maar dit is zo’n beetje het gemiddelde.
Ik ben een vrouw van 181 cm, ben 37 jaar, weeg nu 77,5 kilo en wil graag 73 kilo wegen.
Volgens 1 site zou ik dat doel bereikt hebben op 12 juli 2020!! Ik moest wel even lach en had bijna de behoefte deze datum te noteren in mijn agenda, haha. Ik hoop toch dat dit eerder gaat lukken, en met IF heb ik daar alle vertrouwen in!

Ben ik op de goede weg?

Maar hoe weet ik nu of ik goed bezig ben met mijn calorieën- inname? Zoals al beschreven in mijn vorige blog houd ik absoluut niet van calorieën tellen! Maar om toch zicht te krijgen op mijn voedingspatroon heb ik twee dagen een app gebruikt waarbij ik heel trouw al het eten en drinken heb ingevoerd die ik at en dronk. Beide dagen waren redelijk standaard, zonder echte uitschieters naar boven en beneden. De eerste dag kwam ik op 1492 calorieën en de tweede dag op 1573.
Mooi, ruim onder de 1800 en in het weekend met een extra glaasje wijn kwam ik ook nog goed uit.

Resultaat na week 3:
Met minder calorieën per dag zou ik toch zeker wel zijn afgevallen? Ik kon bijna niet wachten toen ik op dag 8 eindelijk op de weegschaal mocht staan.  Waar ik 3 weken geleden startte met 79.8 kilo stond er nu 77.2 in mijn schermpje! 2,6 kilo kwijt was meer dan ik verwacht had. Direct ondervond ik weer de impact van de weegschaal; ik wilde het bijna gaan vieren met lekkere dingen, mezelf verwennen voor de goede prestatie die ik geleverd had! 😉

Cheatday; hele dag snoepen??

Cheatday:
Met twee verjaardagen op komst vroeg ik mij af hoe dat nu eigenlijk zit met jezelf verwennen. Ik zag wel eens iets voorbij komen over een ‘cheatday’ en voeg me af wat dit nou eigenlijk betekent. Tot nu toe had ik al wel eens iets lekkers tussendoor genomen in mijn eetraam; een bonbon op mijn werk, een stukje speculaas met visite en 1 kleine koetjesreep met Sint Maarten.  Zijn die dagen al cheatdays? Of mag je bij een cheatday ook buiten je eetraam eten?
Ik besloot mijn vraag te stellen op het forum en het werd al snel duidelijk dat ook dit, net als de tijden die je aanhoudt, naar eigen voorkeur mag worden ingevuld.
Een aantal reacties onder elkaar:

“In mijn cheatday (elke twee weken) eet ik iets waar ik al heel de week naar hunker, bijvoorbeeld een pizza en daarna een ijsje. Wel gewoon tussen mijn normale eet uren”

“Mijn Cheatday is nooit een hele dag…ik hou me altijd aan mijn eetraam en eet af en toe gewoon iets lekkers tussendoor. Dit is voor mij de balans waarin ik ook echt kan genieten van iets lekkers zonder schuldgevoel”

“Eén keer per week, namelijk elke vrijdagavond”.

“Ik heb nooit behoefte aan een cheatday, zolang je genoeg verbrand op een dag kan je zelfs een pizza eten zonder je schuldig te voelen”.

“Ik eet vaker iets wat misschien niet zo verantwoord is. Elke dag wel een paar dropjes of een koekje. Wel binnen mijn eetraam en ik tel mijn calorieën. Gaat misschien minder snel maar ik vind het prima zo. Toch vanaf augustus bijna 10 kilo er af.”

Ik denk dat voor mij het beste werkt om gewoon af en toe iets te snoepen tussendoor, en er dan echt van genieten!

Week 4:
Mijn vierde week verliep best lekker! Door zowel Sint-Maarten als de aankomst van Sinterklaas heb ik wel wat cheat-momentjes gehad, maar ik heb deze week bewust wat meer bewogen. Dagelijks ruim 15.000 stappen, veel op de fiets en……zowaar iedere dag via de app ‘Fit in 30 dagen’ mijn buik, billen, benen en armen getraind!
Honger komt nog steeds in vlagen die ik voornamelijk tussen 09.00 uur en 11.00 uur ervaar. Binnen mijn eetraam heb ik amper trek (ik eet vaak twee maaltijden en af en toe iets tussendoor) en na 18.00 uur kost het me totaal geen moeite om iets lekkers af te slaan.
Fijn dus, ik voel me er echt prima bij.

Resultaat na week 4.
En mijn gewicht? Daar word ik ook wel blij van. Ik weeg nu 76.8 waar ik een maand geleden nog 79.8 woog. Drie kilo er af in een maand tijd, niet verkeerd toch?Ook mijn vetpercentage is naar beneden gegaan. Van 24,9 % naar 23,5%. Van spieropbouw is nog niet echt spraken, maar hé…ik ben daar nog maar een weekje mee bezig.

Nooit verwacht maar toch gebeurd!

Conclusie:
IF begon voor mij als een experiment, een poging om te kijken of het wat voor mij zou zijn. Ik was echt een ontbijt-mens, ik ging de deur nooit uit zonder iets gegeten te hebben, hoe vroeg het ook was. Ik genoot ook echt van mijn ontbijt, ik propte het niet met tegenzin naar binnen zoals je nog wel eens hoort van mensen.
Ik had echt verwacht dat ik mij enorm slap en energieloos zou voelen zonder ontbijt en vroeg mij oprecht af of mijn werk er niet onder zou lijden.
Een maand IF volhouden voor mijn blog was wel een extra drijfveer moet ik zeggen, want als je publiekelijk iets roept dan moet je het natuurlijk wel doen. Heel anders dan dat je deze afspraak alleen met je zelf maakt.
En nu, een maand later, bevalt deze levensstijl mij vele malen beter dan ik ooit had verwacht. Ik zit lekker in mijn vel en lijk juist meer energie te hebben in de ochtend dan voorheen!
Al vind ik het op sommige dagen best een opgave om tot 12 uur te wachten met eten. En ik zie mij in de toekomst nog wel eens overstappen op het schema 16:8 in plaats van 18:6. Misschien niet iedere dag, en wissel ik beide schema’s af in de week. Dat vind ik zo fijn aan IF; hoe je het vormgeeft bepaal je zelf!

Langzaam komt mijn streefgewicht in zicht!

Natuurlijk is het fijn om zo snel mogelijk zo veel mogelijk kilo’s te verliezen. Je loopt daar alleen het enorme risico mee dat het dan toch weer een dieet wordt die je op de lange termijn weer opgeeft.
Ik wil iets wat haalbaar is voor mij, niet alleen voor een maand, maar voor jaren. Dat gewichtsverlies dan veel meer tijd vereist is iets wat ik dan op de koop toeneem. En ik denk dat ik dat in IF gevonden heb! Ik ga er dus zeker mee door. Mijn streefgewicht komt steeds meer in zicht en mijn doel is dan ook om dit in het begin van het nieuwe jaar bereikt te hebben!
Ik beloof bij deze een update te geven als het zover is!

 

By | 2018-11-18T07:34:00+00:00 november 18th, 2018|Blog|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] Home » Berichten » Blog » Verder met Intermittent Fasting; Iets voor mij? (deel 2) Previous Next […]

Leave A Comment