Home » Berichten » Blog » Alles wat je weten wil over thee

Alles wat je weten wil over thee

Thee is al tijden een ontzettend populaire drank. Mensen drinken het omdat het arm aan calorieën en suiker is, omdat het gezonde werkingen heeft of omdat het gewoon lekker is!
Chinezen drinken deze drank al eeuwen lang en dat doen zij niet voor niets.  Volgens hen verstoren gekoelde dranken de goede vertering en thee zou je een langer leven garanderen. Klinkt niet verkeerd, toch?

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over thee! Welke thee je het beste kunt kiezen, wat de gezondheidsvoordelen zijn en hoe je thee het beste kunt bewaren!

 

Losse thee of theezakjes?
Allereerst beginnen we met de vraag hoe je thee het beste kunt zetten! Met losse thee of gewoon met theezakjes? Zit daar verschil in? Ja zeker!

Losse thee:
Losse thee is thee die niet wordt getrokken met behulp van een theezakje. Hierdoor hebben de bladeren meer ruimte om water te absorberen. Dit zorgt ervoor dat er meer vitaminen, mineralen, smaakstoffen en aroma uit de bladeren opgenomen kunnen worden in je thee.
Losse thee is onder te verdelen in losse, gebroken thee en volbladthee. Volbladthee is losse thee dat voornamelijk bestaat uit ongebroken bladeren. Volbladthee heeft daardoor een hogere kwaliteit.

Theezakjes:
Theezakjes zijn van veel lagere kwaliteit thee. Dit komt mede omdat de theebladen in de zakjes, over het algemeen, gebroken of gemalen zijn.  Dat wordt gedaan omdat op deze manier de smaak makkelijker uit de thee getrokken kan worden. Handig natuurlijk, maar helaas  verliest het daardoor wel mineralen en vitaminen.
Bij het zetten van thee met een theezakje, is er veel minder ruimte voor de thee; de infusie van de thee wordt beperkt door de grootte van het theezakje.
Omdat theezakjes van lage kwaliteit theebladeren zijn gemaakt, zijn ze goedkoop, gemakkelijk en goed genoeg voor de gemiddelde thee drinker. Echte theeleuten zullen direct het verschil proeven. Sommige theefabrikanten hebben hier op ingespeeld door piramidevormige zakjes op de markt te brengen. De zakjes zijn hierdoor groter en dat heeft een positief effect op de kwaliteit van de thee. De bladen blijven echter gebroken of gemalen.

Verschillende soorten thee:

Zwarte thee:
Zwarte thee is -net als groene thee en witte thee – afkomstig van de plant; “Camellia Sinensis”.  Door de fermentatie van de thee bladeren wordt de kleur van de thee zwart. Door dit proces bevat zwarte thee geen looizuur en minder anti-oxidanten dan groene en witte thee. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.  Toch heeft zwarte thee ook veel goede eigenschappen waar we later in dit artikel op terugkomen.

Groene thee:
Groene thee is ook gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis maar hebben minimale fermentering ondergaan tijdens de productie. Groene thee bevat onder andere veel antioxidanten, het aminozuur L-theanine en catechine polyfenolen.

Een misvatting is dat groene thee geen cafeïne (theïne) zou bevatten maar dat is niet waar.  Groene thee bevat cafeïne, maar in veel minder grote mate dan koffie of zwarte thee.

Witte thee:

Witte thee wordt gemaakt van de jongste knoppen van de theeplant, de Camellia Sinensis en is daardoor iets duurder en exclusiever. De blaadjes van witte thee worden, vergeleken met  zwarte en groene thee, het minst bewerkt en hierdoor blijven de meeste gezonde stoffen behouden. Zodoende bevat deze thee veel gezonde eigenschappen, zoals antioxidanten.

Kruidenthee:

Kruidenthee is eigenlijk geen thee. Het wordt namelijk niet onttrokken uit thee maar uit verschillende kruiden. Een voordeel hiervan is dat het geen theïne bevat. Voorbeelden van kruidenthee zijn kamillethee, zoethoutthee, pepermuntthee en rooibosthee

Hoe gezond is groene thee?
Groene thee is momenteel erg populair. Vooral voor mensen die graag willen afvallen is deze thee een geliefd drankje. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen te noemen. We zetten ze hier op een rijtje:

Groene thee bevat EGCG, een anti-oxidant dat in staat is om schadelijke cellen en stoffen af te breken zonder het gezond weefsel aan te tasten. Groene thee kan zelfs het risico op kanker verminderen.
– Groene thee bevat stoffen om je lichaam te ontgiften. Het ontgiften van je lichaam is belangrijk, omdat iedereen afvalstoffen binnenkrijgt. Dit gebeurt door het consumeren van eten en drinken zoals: witte bloem, vlees, eieren, zuivel, koffie, alcohol, vis, peulvruchten, frisdrank, suiker, gebakken voedsel, sterk bewerkt voedsel en gedroogd fruit. Groene thee ondersteunt je nieren hierbij!
– Groene thee is een goede middel voor vetverbranding. Dat komt omdat groene thee de vetverbranding en stofwisseling in het lichaam stimuleert
– Groene thee bevat cafeïne. Cafeïne blokkeert in de hersenen een remmende neurotransmitter genaamd Adenosine. Cafeïne leidt constant tot het verbeteren van de hersenfunctie, reactietijd en het geheugen. In combinatie met het aminozuur L-theanine zorgt dit voor een krachtig middel voor het verbeteren van de hersenfunctie. Naast het verbeteren van de hersenen op de korte termijn, beschermt het ook de hersenen op latere leeftijd. De bioactieve stoffen in groene thee hebben verschillende beschermende effecten op neuronen en verlagen het risico op zowel Alzheimer en Parkinson. (Bron)

Belangrijk! Sommige mensen drinken melk in hun thee. Bij groene thee is dat niet handig, omdat het de waarde van de antioxidanten verlaagd!

Is zwarte thee ook gezond?
We zijn net tot de conclusie gekomen dat je beter groen thee kunt drinken dan zwarte. Maar toch heeft zwarte thee ook veel gezondheidsvoordelen:
Volgens een onderzoek wat gedaan is door de Universiteit van Utrecht kunnen vervelden ziektes worden voorkomen als je dagelijks zwarte thee drinkt.  De kans op hart- en vaatziekten kunnen door zwarte thee onder andere verbeterd worden. Ui het onderzoek blijkt dat meerdere koppen thee per dag de kans op aderverkalking met 30 procent kan verminderen. Aderverkalking betekent immers dat het bloed beter door de aderen kan stromen waardoor het hart minder moeite hoeft te doen om het bloed rond te pompen. Hiermee wordt de kans op verschillende hart- en vaatziekten, waaronder een hartinfarct, verkleind.

Dat zwarte thee dus zo gezond is komt waarschijnlijk door de antioxidanten die deze thee bevat. Antioxidanten beschermen tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding. Deze antioxidanten bestrijden de vrij radicalen in het lichaam wat een gunstig effect heeft op het verouderingsproces en zelfs kanker.
Groene thee bevat wat meer antioxidanten dan zwarte thee. Antioxidanten komen verder vooral veel voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten. En in koffie – vandaar dat uit deze onderzoeken blijkt dat ook koffie beschermt tegen diabetes en hart- en vaatziekten.

Tot slot:  ook op diabetes heeft thee een gunstig effect. Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 40 procent, blijkt uit een ander onderzoek in 2009 van universiteit Utrecht. Australische onderzoekers houden het op een bescheiden 25 procent minder kans, maar dat is evengoed een fors effect.

Witte thee en kruidenthee nog gezonder?
Witte thee is echt in opkomst en er wordt beweerd dat het nog gezonder is dan groene thee. Witte thee is echter schaars en daardoor duurder maar ondanks dat wordt deze thee steeds populairder.

Kruidenthee is er in veel verschillende varianten met allemaal weer hun eigen gezondheidsvoordelen. Zo wordt kamillethee een wonderthee genoemd volgens dit artikel,  pepermuntthee is goed tegen brandend maagzuur en gemberthee voor het verlichten van neusverstoppingen. Rooibosthee is het meest favoriet omdat een fijne smaak heeft die makkelijk wegdrinkt.
Het grote voordeel van kruidenthee is dat het geen cafeïne bevat, hierdoor kun je sommige varianten gerust de hele dag door drinken!

Hoeveel koppen thee is  aan te raden?
Zoals met alles geldt ook voor het drinken van thee dat overconsumptie schadelijk kan zijn. Een goede maatstaf is ongeveer 2 tot 5 kopjes, verspreid over de dag. Theesoorten die veel cafeïne bevatten (zwarte en groene thee) zijn niet handig om net voor het slapen te drinken. Kruiden- of witte thee zijn dan beter!

Bewaren van thee
De grootste vijanden van thee zijn lucht en zonlicht. Het is dus belangrijk om thee goed te bewaren op een plek waar het donker, koel, en niet vochtig is. Thee neemt ook de geuren van andere sterk ruikend andere voedsel op; zet de thee dus niet naast kruiden of specerijen. Bewaar de thee daarom het liefst in een afgesloten blik (plastic zakjes ademen toch een beetje). Op deze manier blijft thee tenminste tot  een jaar goed.

By | 2018-09-23T08:37:34+00:00 december 7th, 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment