Home » Berichten » Blog » 8 voedingsmiddelen om verzuring tegen te gaan

8 voedingsmiddelen om verzuring tegen te gaan

Een modern westers dieet is sterk verzurend. Zwaar bewerkte voeding, rijk aan snelle koolhydraten, maar ook veel vis, vlees en eieren doen hier aan mee. Verzuring van ons lichaam is dus aan de orde van de dag. Hoewel onder deskundigen het zuurbasedieet nogal eens onder vuur ligt, is het zeker geen onzin. De kritiek is vaak gericht op radicale toepassingen. En Terecht! Sommige mensen menen eetlepels baking soda op een nuchtere maag in te moeten nemen, de hele dag alkalisch water te moeten drinken en zwaar overdreven diëten te moeten volgen, allemaal in het kader van een goede PH-balans.
Wat kun je doen om verzuring tegen te gaan?

Wat veroorzaakt verzuring in je lichaam?
Verzuring is het gevolg van een biochemisch proces: namelijk hoe wij het voedsel wat we tot ons nemen, verteren. Voorbeelden van sterk verzurende voeding zijn: witte bloem, vlees, eieren, zuivel, koffie, alcohol, vis, peulvruchten, frisdrank, suiker, gebakken voedsel, sterk bewerkt voedsel en gedroogd fruit.

De manier waarop ons lichaam reageert op voedsel kan zowel leiden tot een lage PH-waarde (zuur) van het bloed, als tot een hoge PH-waarde (alkalisch).

Een verminderde leverfunctie, veroudering, leefstijl (bijvoorbeeld roken) en omgevingsfactoren (arbeidsomstandigheden) kunnen ook een verzurend effect hebben op het lichaam.

Verzuring kan leiden tot allerlei ziektes en aandoeningen, variërend van relatief onschuldige gewrichtsklachten tot ernstige vormen van kanker.

De ideale PH-waarde
Wanneer je je PH-waarde wil weten, laat dit dan meten door iemand die weet waar hij/zij mee bezig is.
Een gezonde PH-waarde van ons bloed is zeer licht alkalisch en schommelt tussen 7,35 en 7,45 . De ideale waarde is 7,41.

De beste alkaliserende voeding
Om verzuring van het lichaam te voorkomen is het van belang de eerder genoemde voedingsmiddelen te vermijden, en als je ze eet, zo veel mogelijk te combineren met alkaliserende voedingsmiddelen.
Zorg in ieder geval dat er goede balans is tussen verzurende voeding en alkaliserende voeding.

8 voedingsmiddelen om verzuring tegen te gaan:


Asperges:
Een van de krachtigste akaliserende voedingsmiddelen zijn asperges. Daarnaast bevatten ze veel vezels, water, vitaminen, mineralen en antioxidanten. De pH is met 8,5 flink akalisch en daarmee zijn asperges een uitstekende aanvulling op je voedingspatroon.

Avocados:
Romige avocado’s zijn een zeer welkome aanvulling op je voedingspatroon. Deze romige vruchten hebben met een pH van 8,0 een akaliserende invloed op het lichaam en helpt verzurende voeding te neutraliseren.

Amandelen:
Amandelen, en verse zelfgemaakte amandelmelk, zijn een prima voedingsbron om verzuring van het lichaam tegen te gaan. Ze zijn rijk aan eiwitten die de gezondheid van onze huid,  haar en nagels ondersteunen en zijn bovendien rijk aan mineralen.

Citroenen:
Hoewel citroenen zeer zuur van smaak zijn, hebben ze in ons lichaam een sterk akaliserende invloed. In feite zijn citroenen het sterkst akaliserende voedsel dat we ter beschikking hebben. Voeg lekker wat schijfjes biologische citroen toe aan je glas water en het is doodeenvoudig om niet te verzuren.

Watermeloen:
Watermeloen is ster akalisch met een pH van 9,0. Bovendien zit watermeloen boordevol vitaminen, mineralen en elektrolyten. 

Cayennepeper:
Cayennepeper is niet alleen een sterk antibacterieel middel, maar is ook sterk akalisch. Met een pH van 8,5 helpt het verzuring tegen te gaan, verbetert het de doorbloeding van weefsels en ondersteunt het de hersenfunctie. 

Broccoli:
Kruisbloemigen, waaronder broccoli, staan bekend om hun krachtige eigenschappen tegen kanker.  Het vermoeden is dat dit mede te danken is aan de sterk akaliserende eigenschappen van broccoli. Broccoli bevat tevens veel vezels, vitaminen en mineralen die de gezondheid ondersteunen.

Knoflook:
Knoflook is een krachtig middel om de zuurgraad van verzurende ingrediënten van je maaltijd te neutraliseren. Het is heerlijk (en gezond!) om knoflook te combineren met vlees, vis, eieren en kaas. Wees dus lekker scheutig met het gebruik van knoflook. Beter een knoflookluchtje dan een zuurluchtje!

Dit artikel is afkomstig van Nature’s Best Cosmetics. Het volledige artikel, en de mening van de schrijver over zuurbasediëten, kun je hier vinden. 

By | 2018-09-23T08:37:36+00:00 oktober 20th, 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment