Home » Berichten » Eetweetjes » Extra vierge olijfolie: superfood

Extra vierge olijfolie: superfood

Wat is dat nu met die extra vierge olijfolie?
EVOO is de eerste koude persing. Het is de meest pure vorm van olijfolie. Het wordt niet verhit, niet chemisch bewerkt en niet verdund met andere vetten. Daardoor zitten er heel wat vitaminen, mineralen, spoorelementen, fytochemicaliën en antioxidanten in.

Mediterraanse mensen zijn één van de gezondste populaties in de wereld en dat wordt toegeschreven aan hun eetpatroon, dewelke veel olijfolie bevat – en zeker de meest pure vorm, extra vierge. Dat extra vierge olijfolie beschouwd wordt als een superfood heeft het onder andere aan volgende eigenschappen te danken.

Beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Het meest bekende voordeel van extra vierge olijfolie. Het vermindert inflammatie, voorkomt oxidatie van LDL cholesterol, verbetert de gezondheid van de bloedvaten, gaat bloedklonters tegen en verlaagt de bloeddruk. Allemaal dragen ze bij aan het voorkomen van een hartaanval.

Tegen kanker.
Steeds meer wordt er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van olijfolie, ruimer bekeken dan de al langer bekende hart- en vaatziekten. Schade door oxidatie is één van de problemen die bijdragen aan kanker, extra vierge olijfolie bevat heel wat anti-oxidanten die deze schade inperken. Bovendien heeft men aangetoond dat mensen uit Mediterraanse landen een relatief lagere kans op kanker hebben. Olijfolie heeft ook een positief effect op de genen die gelinkt worden aan kanker en verschillende onderzoeken toonden aan dat ook op moleculair niveau olijfolie kanker tegen gaat.

Tegen Alzheimer.
Bij Alzheimer vormt er zich een soort plaque op de hersenen (amyloïde plaque). Een studie op muizen toonde aan dat olijfolie deze plaque bestrijdt. Hoewel het onderzoek nog maar pril is vind ik ook dit toch een teken in de goede richting.
Goede redenen om olijfolie toe te voegen aan je gezonde levensstijl dus. Maar kies wel voor extra vierge olijfolie – altijd!! Dat is de meest pure en onbewerkte vorm en bevat daardoor de meest waardevolle nutriënten. Opteer vooral voor olijfolie in koude gerechten of gerechten die niet al te zwaar bakken en braden vragen zodat de olijfolie niet oxideert. Zo krijg je al het goede binnen en your body will love it!

Oh ja. En nog wat. Over wat nu wel of niet gezond is zijn heel vaak heel uiteenlopende meningen te vinden, bij artsen, diëtisten en health-lovers. Maar de kracht van extra vierge olijfolie is één van de enige dingen waar ze het allemaal over eens zijn. Dat wil dus al wat zeggen!

Deze informatie is afkomstig van ‘I Love Health’. Meer weten? Bekijk hun facebookpagina. 

By | 2018-09-23T08:37:32+00:00 maart 6th, 2017|Eetweetjes|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment