Home » Berichten » Blog » 12 tips om gezond te genieten van de Paasdagen

12 tips om gezond te genieten van de Paasdagen

Heerlijk, het is weer bijna Pasen! Het kan je bijna niet ontgaan zijn want de winkels liggen al weken vol met paaseitjes, chocolade paashazen en paasstol.
Pasen lijkt in eerste instantie geen vriend van het ‘gezonde gewicht’ en als je graag wilt afvallen of gewoon op gewicht wil blijven, dan kan je er zelfs een beetje tegen op zien. Niet doen! Pasen is, net als kerst, een feest dat gezellig met vrienden en/of familie gevierd wordt, thuis of in een restaurant. Geniet van elkaar en met onderstaande tips kan je lekker en gezond eten zonder aan te komen.

  • 1.   Bedenk/visualiseer van tevoren wat je wel en niet gaat eten.
    Ga je uit eten of bij iemand eten, bedenk dan wat er op tafel zou kunnen staan en wat jij daar van gaat nemen. Door er van tevoren al over na te denken en te plannen wat je gaat eten, voorkomt voor een groot gedeelte dat je meer neemt wat je wilt. Je hebt je er al op ingesteld en je wordt niet ‘overvallen’ door al het lekkers wat er staat.

  • 2.   Ga nooit met honger van huis.
    Ben je uitgenodigd bij familie of vrienden of ga je lekker eten in een restaurant, honger jezelf dan niet van te voren uit! Het is zo verleidelijk om zo min mogelijk te eten zodat je extra kan nemen tijdens het uitje. Maar je hebt tegen die tijd zo’n honger dat je jezelf niet meer in de hand hebt en daardoor veel en ongezond eet. Zorg daarom dat je niet met honger van huis gaat, eet zo normaal mogelijk. Wil je toch calorieën sparen, neem dan extra groente en fruit.

  • 3.   Bij Pasen hoort een eitje bij het ontbijt.
    Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink en de vitamins A, B2, B11, B12, D en E. Eieren zijn heel gezond en bevatten bovendien maar 75 calorieën per stuk (gekookt).

  • 4.   Wees voorzichtig met de paasstol
    Door de spijs in de stol schiet de hoeveelheid calorieën omhoog. Een snee paasstol met spijs bevat 167 kcal, terwijl een snee stol zonder spijs nog maar 90 kcal bevat.

  • 5.   Kies voor magere vleeswaren of neem lekker vis
    Neem lekker rosbief, fricandeau, achterham, filet americain, rookvlees, kip- of kalkoenfilet en ossenworst. Maar wat gerookte zalm is natuurlijk ook gezond.

  • 6.   Kies zoveel mogelijk voor volkoren broodjes
    Wit brood bevat geen vezels en geeft geen verzadigd gevoel. Croissantjes bevat transvet en veel verzadigd vet.  Voor één croissant kun je wel twee volkoren boterhammen eten.

  • 7.   Neem lekker een fruitsalade bij de paasbrunch
    Ik hoef verder niet uit te leggen dat fruit natuurlijk heel gezond is en je maag goed vult.

  • 8.   Let op wat je drinkt
    Een glas sinaasappelsap uit een pak bevat net zoveel calorieën als een glas cola. Neem daarom liever verse sinaasappelsap, koffie, thee of water. Wees voorzichtig met alcohol, daar zitten veel calorieën in en bovendien is er na een paar glazen vaak niets meer van je goed geplande brunch over. Alcohol zorgt er namelijk vaak voor dat je makkelijker ‘overstag’ gaat.

  • 9.   Eet rustig, geniet en luister goed naar je lichaam.
    Ga je niet als een koekiemonster vol zitten proppen maar eet rustig en geniet van de smaken en de verwennerij. Door rustig te eten doe je je maag ook nog eens groot plezier en je raakt eerder verzadigd. Je maag geeft pas na 20 minuten een signaal dat je genoeg gegeten hebt. Stop dan ook met eten. Genoeg is genoeg.

  • 10.   Beweeg extra veel.
    Je hebt een extra vrije dag dus alle tijd, toch? Maak een lekker lange wandeling in het bos, de duinen of het park. Lekker kletsen met zijn allen en zonder dat je het in de gaten hebt wordt het teveel aan eten er weer (gedeeltelijk) afgewandeld. Iedereen is weer lekker uitgewaaid en je voelt je er ook nog eens goed door!

  • 11.    Wees voorzichtig met de paaseitjes.
    Helemaal geen paaseitjes eten is net zo saai als geen ijs eten in de zomer. Daarom mag je best een paaseitje eten maar weet wat je in je mond stopt:

    Kleine paaseitjes (8 gram/stuk)
    Paaseitje witte chocolade – 45 kcal
    Paaseitje melkchocolade – 45 kcal
    Paaseitje pure chocolade – 40 kcal
    Paaseitje gevuld (lichte vulling ) – 37 kcal
    Paaseitje gevuld (zware vulling, noot/praline) – 52 kcal

    Grote paaseieren (50 gram/stuk)
    Paaseieren witte chocolade – 270 kcal
    Paaseieren melkchocolade – 270 kcal
    Paaseieren pure chocolade – 260 kcal
    Paaseieren gevuld (lichte vulling) – 232 kcal
    Paaseieren gevuld (zware vulling, noot/praline) – 325 kcal

  • 12.   Ga na de Pasen weer eten zoals je hebt afgesproken met jezelf.
    Eet niet de restjes op, of die paar laatste paaseitjes. Pak je schema weer op en ga verder zoals je dat ook deed voor de Pasen.

Kortom: Als je goed voorbereid bent en de tips volgt uit dit artikel hoef je niet aan te komen. Je hebt het zelf in de hand wat je gaat eten. En als de weergoden ons dan ook nog eens gunstig gezind zijn, dan worden het geweldige Paasdagen!

Gastblogger Nathalie schrijft eens per maand over het creëren van een gezonde lifestyle op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en mindset. Meer weten over haar? Bekijk haar website: www.appelenjij.nl of haar Facebookpagina 

By | 2019-04-17T09:39:44+00:00 april 5th, 2017|Blog, Gastbloggers, Nathalie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment